Trump, atac dur la adresa Chinei: "Au jefuit SUA, așa cum nu a făcut-o nimeni până acum"

Ultima actualizare: 30-05-2020 11:45
donald trump
Getty

Președintele Donald Trump a lansat vineri un atac fulgerător împotriva Chinei, scrie CNN

El a enumerat mai multe fapte care variază de la spionaj la încălcarea libertăților din Hong Kong și a anunțat o serie de măsuri de represalii care vor arunca relațiile SUA-China într-o criză și mai adâncă.

"Au jefuit Statele Unite, așa cum nu a făcut-o nimeni până acum", a declarat Trump despre China, în timp ce a decretat modul în care Beijing a "atacat fabricile noastre" și a "spintecat" industria americană.

Trump a apărut în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă la sfârșitul unei săptămâni, când SUA a înregistrat 100.000 de morți din cauza coronavirusului și în timp ce protestele masive au zguduit Minneapolis după moartea în custodia poliției a unui bărbat afro-american, dar nu a menționat niciuna, concentrându-se în schimb pe catalogarea Beijingului drept amenințare geopolitică existențială.

Trump a acuză China pentru „spionaj pentru a ne fura secretele industriale, care sunt foarte multe”, a anunțat demersuri pentru a proteja investitorii americani de practicile financiare chineze, a acuzat Beijingul că „a revendicat ilegal teritoriul din Oceanul Pacific” și a pus în pericol libertatea de navigație.

De asemenea, președintele a învinovățit Beijingul pentru adoptarea unei legi de securitate națională care subminează în mod fundamental autonomia Hong Kong-ului, anunțând că SUA nu va mai acorda Hong Kong-ului un statut special pentru comerț sau în alte zone și, în schimb, va aplica aceleași restricții. Trump a subliniat că SUA vor dezonora Hong Kong de măsurile speciale de politică privind extrădarea, comerțul, călătoriile și practicile pe care Washington le-a acordat anterior.

Trump a anunțat că SUA se vor retrage din Organizația Mondială a Sănătății chiar dacă pandemia de coronavirus continuă să facă victime, susținând că China are „control total” asupra organizației. El a spus că China a presat OMS pentru a „induce în eroare lumea” cu privire la originile pandemiei, pe care a descris-o drept „virusul Wuhan”, și a spus că finanțarea pentru sănătate va fi redirecționată către „alte necesități de sănătate publică mondială și urgente“.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO