Tragedia din Coreea de Sud. Capitanul feribotului a fost arestat. Ultimul mesaj trimis de pe nava care s-a scufundat

Dată publicare: 19-04-2014 07:55
Dată actualizare: 22-04-2014 06:54


Comandantul feribotului care s-a scufundat in largul tarmului Coreei de Sud a fost arestat.

Este acuzat de neglijenta si de incalcarea legilor maritime pentru ca el si echipajul lui au abandonat nava inainte ca pasagerii sa fie evacuati.

Feribotul s-a scufundat miercuri luand cu el 270 de adolescenti. Pana acum au fost recuperate 28 de cadavre iar sperantele sa mai existe supravietuitori sunt infime.

De trei zile, parintii liceenilor dati disparuti traiesc un cosmar. "Va rog, salvati-mi copilul. Toti colegii lui sunt acolo.Imi vine sa sar in mare" sunt marturiile rudelor.

Zona continua sa fie patrulata de nenumarate vase de salvare, dar vestile aduse din larg sunt intotdeauna proaste. Din cauza curentilor puternici si a vizibilitati slabe, scafandrii nu au reusit inca sa ajunga in zona cabinelor, acolo unde se presupune ca se afla toti pasagerii, la ordinul expres al capitanului.

Fiecare misiune esuata alimenteaza frustrarea parintilor, care isi indreapta mania spre autoritatile neputincioase, dar si inspre capitanul vasului. El si intregul sau echipaj au reusit sa paraseasca nava dupa ce au emis semnalul SOS. "Ambarcatiunea noastra este in pericol. Vasul se inclina.Grabiti-va! Este urgent!" a fost mesajul.

Nimeni nu stie de ce, dupa acest apel disperat, capitanul a mai asteptat 30 de minute pana sa ceara evacuarea. Totodata, a iesit la iveala ca la carma ambarcatiunii se afla unul din subalternii sai, detaliu care alimenteaza ipoteza ca vasul s-ar fi scufundat din cauza unei manevre gresite.

"Imi pare rau si cer iertare Coreei de Sud si rudelor celor morti. Am lasat ordine si m-am dus in cabina cand s-a intamplat tragedia" a marturisit capitanul.

Naufragiul a facut victime si pe uscat. Directorul-adjunct al liceului de unde proveneau elevii s-a spanzurat, doborat de remuscari ca el s-a putut salva, in timp ce copiii de care era responsabil au ramas pe vas.


VIDEO PROTVPLUS.RO