Tensiuni între Canada și Marea Britanie din cauza lui Jack Jihadistul. Decizia Londrei

Dată publicare: 19-08-2019 12:44
Dată actualizare: 19-08-2019 12:45


Tensiuni între Canada și Marea Britanie din cauza lui Jack Jihadistul. „Suntem dezamăgiți”

Sunt tensiuni în relațiile dintre Canada și Marea Britanie, după ce Londra a decis să lase fără cetățenie un tânăr care s-a alăturat grupării Stat Islamic.

Jack Letts, care avea dublă cetățenie, s-a convertit la islam, în 2014, și a plecat în Rakka, pentru a se alătura grupării jihadiste. Există informații că el chiar s-a căsătorit acolo. În 2017, el a fost capturat de kurzii care luptau împotriva ISIS, cu susținere americană. Băiatul, care a primit porecla ”Jack Jihadistul”, se află de atunci într-o închisoare din nordul Siriei.

Decizia Londrei de a-i retrage cetățenia britanică a stârnit nemulțumirea Canadei, căci acum aceasta va fi singura responsabilă de repatrierea lui Jack.

„Terorismul nu cunoaște frontiere, așa că statele trebuie să lucreze împreună pentru a se proteja una pe cealaltă. Suntem dezamăgiți că Marea Britanie a luat această decizie unilateral, pentru a se deroba de responsabilitățile sale”, a declarat Ralph Goodale, ministru canadian al Securităţii Publice.

Ministerul de Interne de la Londra refuză să comenteze cazuri particulare, dar susține că decizia de a-i lăsa fără cetățenie britanică pe cei care au dublă cetățenie e bazată pe „dovezi substanțiale de la oficiali, avocați și servicii de informații”.

„În acest mod, putem contracara amenințarea teroristă și ne putem păstra țara sigură”, a declarat un purtător de cuvânt, pentru CNN.

Letts s-ar fi convertit la islam când avea 16 ani. La începutul anului, aflat în detenție, el a declarat presei britanice că îi pare rău pentru ce a făcut și vrea să revină acasă.

„Nu voi spune că sunt nevinovat. Nu sunt un inocent. Merit ce mi se întâmplă, dar vreau să fie pedeapsa pe care o merit, nu ceva întâmplător ce mi s-ar putea întâmpla în Siria”, a spus tânărul, acum în vârstă de 24 de ani, pentru ITV.

În iunie, el mai recunoscuse, pentru BBC, că ,la un moment dat, și-a exprimat dorința de a plănui un atac sinucigaș cu bombă: „Am vrut la un moment dat să fac asta, că-ți vine să crezi sau nu. Am vrut să fac asta într-o mașină. Am spus că dacă se va ivi ocazia, o voi face”.

Tânărul a mai afirmat că a făcut „o mare greșeală” și că a devenit astfel „un inamic pentru Marea Britanie”.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: BBC, CNN


VIDEO PROTVPLUS.RO