Talibanii afgani au un nou LIDER. Pe cine au ales in fruntea gruparii dupa moartea mollahulului Mansour, ucis de o drona

Dată publicare: 25-05-2016 08:43
Dată actualizare: 28-05-2016 06:58


Talibani

Talibanii au confirmat miercuri moartea liderului lor Mullah Akhtar Mansour si au anuntat ca acesta va fi inlocuit de Haibatullah Akhundzada.

Akhundzada va avea doi adjuncti, pe Sirajudddin Haqqani si pe Mullah Yaqoob, se arata intr-un comunicat dat publicitatii pe Twitter de teroristi, potrivit news.ro.

Numele tuturor celor trei au fost evocate ca posibili succesori ai lui Mansour. Akhundzada i-a fost adjunct fostului lider, numit in iulie 2015.

Sirajuddin Haqqani, in varsta de aproximativ 40 de ani, este fiul unui lider mujahedin care a luptat impotriva ocupantului sovietic in anii '80. El a fost numit anul trecut adjunct al mollahului Mansour.

Mollahul Mohammad Yaqoob este fiul fondatorului miscarii, mollahul Omar si i-ar putea astfel reuni pe talibani, spun analistii.

Mollahul Mansour a fost ucis sambata intr-un atac cu avioane fara pilot, in provincia Balucistan, la frontiera cu Afganistanul.

El a fost desemnat lider suprem al talibanilor afgani in iulie 2015, dupa confirmarea mortii, care a avut loc in urma cu doi ani, a mollahului Omar, al carui adjunct era.

Consiliul liderilor talibani afgani s-a reunit duminica pentru a discuta despre succesorul lui Mansour, potrivit unor surse din cadrul miscarii islamiste.

Sursa: News.ro


VIDEO PROTVPLUS.RO