SUA: Rata criminalității este în creștere rapidă. Legătura dintre Covid-19 și infracționalitate

Ultima actualizare: 28-12-2020 22:16
Tânăr din Australia, arestat pentru că era interesat de un atac cu victime. Era adept al supremației albilor
Shutterstock

În Detroit, Chicago, New York, Philadelphia și chiar în state mai mici precum Grand Rapids, Michigan și Milwaukee, 2020 a fost un an fatidic nu numai din cauza pandemiei, ci și pentru că violența armată este în creștere, scrie AP. 

Autoritățile și unii experți spun că nu există niciun motiv clar al creșterii. În schimb, aceștia indică revoltele sociale și economice cauzate de virusul COVID-19, sentimentul de ură față de poliție după moartea lui George Floyd în custodia poliției din Minneapolis și lipsa istorică de locuri de muncă și resurse în comunitățile mai sărace ca factori care contribuie activ. Se întâmplă în orașe mari și mici, conduse atât de democrați cât și de republicani.

În urmă cu doi ani, Detroit a avut 261 de omucideri - cele mai puține din ultimele decenii. În acel an au avut loc aproximativ 750 de împușcături non-fatale în oraș, cu peste 672.000 de locuitori.

Dar, cu doar câteva zile rămase în 2020, omuciderile au ajuns deja la peste 300, în timp ce împușcăturile non-fatale au crescut cu peste 50%, la peste 1.124 până la mijlocul lunii decembrie.

"Cred că pandemia - COVID - a avut un impact emoțional semnificativ asupra oamenilor din întreaga țară", a spus șeful poliției din Detroit, James Craig. „Mulți oameni nu sunt în stare să gestioneze modul prin care se ceartă. Fie că este vorba despre violență domestică, certuri, dispute despre droguri, există această mentalitate de a folosi o armă de foc purtată ilegal. " Aproximativ 7.000 de arme de foc au fost confiscate până la mijlocul lunii decembrie în Detroit, cu peste 5.500 de arestări pentru port ilegal de armă. Anul trecut au fost 2.797 arestări similare.

„Nu am mai văzut un vârf ca acesta. Dar când se întâmplă și în alte orașe - unele mai mici – trebuie să fie o explicație. Atunci începeți să vă gândiți la COVID”, a mai spus Craig.

Washington, DC, un oraș de aproximativ 700.000 de locuitori, a înregistrat peste 187 de omucideri anul acesta, eclipsând totalul de anul trecut de 20. Printre cele mai oribile: un băiețel de 15 luni a fost împușcat în timpul unei urmăriri cu mașina. „Cu toții ne-am săturat de crimele urâte din orașul nostru”, a spus primarul Muriel Bowser.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO