Seful Consiliului European, Donald Tusk, ar putea fi pus sub acuzare in Polonia. "I-a abandonat pe cei cazuti in Rusia"

Ultima actualizare: 08-02-2016 06:58
tragedia aeriana de la Smolensk

Tragedia aeriana de la Smolensk ar putea face noi victime dupa 6 ani.

Guvernul conservator polonez a anuntat joi crearea unei noi comisii de ancheta care sa investigheze cauzele accidentului aviatic petrecut la Smolensk in anul 2010. Acesta s-a soldat cu 96 de morti, majoritatea lideri politici polonezi, inclusiv fostul presedinte Lech Kaczynski, fratele geaman al liderului actualului partid de guvernamant de la Varsovia (Lege si Justitie - PiS), Jaroslaw Kaczynski.

Documentul privind crearea acestei comisii a fost semnat in direct la postul public de televiziune de ministrul Apararii, Antoni Macierewicz (foto jos), care este unul dintre principalii sustinatori ai teoriei ca avionul prezidential polonez s-a prabusit in urma unui atentat rus. Pe de alta parte, conform Agerpres, concluzia anchetei comandata de Moscova a fost ca avionul s-a prabusit din cauza unei erori de pilotaj, probabil si ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegatiei asupra pilotilor sa aterizeze la Smolensk in pofida vizibilitatii reduse provocate de ceata densa. Si comisia poloneza de ancheta care a investigat accidentul in perioada cand premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat si doi controlori de trafic aerian rusi ca au comis erori.

Potrivit EUObserver, redeschiderea cazului ar putea duce la punerea sub acuzare a fostului premier Donald Tusk, in prezent presedintele Consiliului European. Macierewicz a spus ca toti cei responsabili vor fi judecati si a acuzat direct guvernul Tusk ca „i-a abandonat pe cei cazuti” lasand Rusia sa conduca ancheta. El a comparat guvernul Tusk cu liderii pro-sovietici ai Poloniei din perioada comunista. „Doar atunci eroii nostri erau batjocoriti, minimalizati iar republica poloneza cazuse in maini straine”, a spus ministrul Apararii.

Cinci fosti oficiali din cabinetul condus de Tusk vor fi inculpati in martie pentru neglijenta in serviciu, printre si si fostul sef de cabinet al premierului, Tomasz Arabski. Ministrul Justitiei a spus ca „e posibil” ca si actualul sef al Consiliului European sa fie pus sub acuzare. Iar liderul partidului de guvernamant, Jaroslaw Kaczynski., fratele geaman al defunctului presedinte, a spus in octombrie anul trecut ca Tusk „este moral responsabil de catastrofa de la Smolensk si ar trebui sa dispara de pe scena politica”.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO