Conservatorii eurosceptici au obtinut majoritatea absoluta la alegerile din Polonia. Cine va fi noul premier

×
Codul embed a fost copiat

Conservatorii catolici eurosceptici, partidul Lege si Justitie (PiS, opozitie) condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech, au obtinut majoritatea absoluta in alegerile parlamentare din Polonia, potrivit AFP si Reuters.

Potrivit acestor previziuni comune pe baza unui exit-poll, Lege si Justitie obtine 39,1% din voturi, reprezentand 242 de locuri de deputati din 460. Liberalii centristi Platforma Civica (PO) a prim-ministrului in exercitiu Ewa Kopacz au obtinut 23,4%, adica 133 de locuri.

Miscarea antisistem a rockerului Pawel Kukiz se plaseaza a treia cu 44 de mandate, Partidul Nowoczesna (Modern) al neoliberalului Ryszard Petru are 22 de mandate si partidul taranesc PSL, aliat al liberalilor care isi incheie mandatul, 18.

In primele sale comentarii, Jaroslaw Kaczynski a subliniat ca este pentru prima data in istoria Poloniei de la caderea comunismului cand un partid ar guverna singur aceasta tara si a spus ca vrea "sa intinda mana" partidelor care ar vrea sa colaboreze cu PiS.

La randul sau, prim-ministrul in exercitiu Ewa Kopacz si-a recunoscut infrangerea, dar a reamintit ca partidul ei "nu a pierdut in ultimii opt ani".

Citește și
parada militara la Kremlin
Conflict diplomatic intre Kremlin si o tara UE, dupa o declaratie a ambasadorului rus despre razboi. "Aminteste de Stalin"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Polonia este o tara care progreseaza din punct de vedere economic, unde somajul este la o cifra. In aceasta stare lasam Polonia celor care au castigat astazi alegerile", a adaugat ea.

In schimb stanga, reprezentata de doua formatiuni concurente, a fost eliminata pentru prima data de la caderea comunismului in 1989 din viitorul parlament, dupa ce nu a reusit sa atinga pragurile de eligibilitate.

Polonia si-a vazut economia, cea mai mare din Europa centrala ex-comunista, extinsa cu aproape 50% in ultimul deceniu, aminteste Reuters. Dar pe fondul unor promisiuni populiste, nemultumirilor ca de roadele acestei cresteri nu beneficiaza toti cei 38 de milioane de locuitori ai tarii si temerilor privind imigrantii, partidul condus de Kaczynski era deja creditat in sondajele dinaintea alegerilor cu un avans de cel putin 10% fata de Platforma Civica (PO), uzata de perioada aflata la guvernare si "abandonata" in urma cu un an de liderul ei carismatic Donald Tusk, devenit presedinte al Consiliului European.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, decedat in 2010 in accidentul aviatic de la Smolensk (vestul Rusiei), dispunea de asemenea de avantajul ca la presedintia tarii se afla Andrzej Duda, fostul sau colaborator apropiat.

Viitorul prim-ministru Beata Szydlo, un alter ego al lui Jaroslaw Kaczynski

Beata Szydlo, 52 de ani, desemnata dinainte pentru postul de prim-ministru de catre Jaroslaw Kaczynski, seful partidului conservator Lege si Justitie (PiS) castigator duminica al alegerilor parlamentare din Polonia, aplica litera cu litera ideile mentorului sau, comenteaza France Presse.

"Noi nu am fi avut acest succes magnific fara deciziile luate de Jaroslaw Kaczynski", a declarat ea imediat dupa publicarea estimarilor ce acordau partidului sau majoritatea absoluta.

Fiica de miner, diplomata in etnografie a Universitatii Jagellona din Cracovia, ea s-a lansat in politica fiind aleasa primar al oraselului Brzeszcze din sudul Poloniei. Ea este deputat PiS din 2005 si vicepresedinte al partidului.

In parlament, dna Szydlo a aparat pozitiile conservatoare ale PiS, apropiate de cele ale episcopatului, asupra unor probleme cum ar fi avortul, fertilizarea in vitro si Conventia Consiliului Europei privind lupta impotriva violentei fata de femei.

Recent, dna Szydlo a condus cu succes campania electorala a noului presedinte ales in luna mai, Andrzej Duda, care a demisionat din PiS dupa victoria sa, asa cum cere traditia.

Ea s-a angajat cu aceeasi energie in propria campanie si in cea a partidului sau pentru alegerile parlamentare, ascultand necazurile polonezilor nemultumiti si fara a pierde nicio ocazie de a denunta guvernul in exercitiu al rivalei sale Ewa Kopacz, noteaza AFP.

Impartasind sentimentele majoritatii polonezilor, care se opun primirii refugiatilor din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, ea a criticat abordarea Bruxellesului, intr-o dezbatere televizata cu dna Kopacz.

"Solutia pe care ne-a propus-o Uniunea Europeana (de repartizare) este proasta si, mai presus de toate, nu este o solutie de comun acord", a criticat ea. "Astazi, polonezii sunt in primul rand preocupati de siguranta lor", a subliniat ea, inainte de a recomanda "un ajutor umanitar si financiar" pentru tarile unde se afla potentialii refugiati.

Dna Szydlo a acuzat de asemenea inainte "vechile" tari ale UE ca doresc sa scape de refugiati si sa-i trimita in noile state membre mai sarace. "Daca politicienii din 'vechea' Europa incearca sa impuna aceeasi responsabilitate tuturor celorlalti membri, ei nu fac decat sa-si apere interesele. Este o incercare de a deplasa responsabilitatea pentru a obtine o solutie superficiala", a afirmat ea.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Polonia a introdus loteria bonurilor fiscale, pentru a reduce evaziunea de peste 9 miliarde de euro. Ce premii se pot castiga
Polonia a introdus loteria bonurilor fiscale, pentru a reduce evaziunea de peste 9 miliarde de euro. Ce premii se pot castiga

Loteria fiscala a fost lansata si in Polonia, iar premiile sunt ispititoare.

Conflict diplomatic intre Kremlin si o tara UE, dupa o declaratie a ambasadorului rus despre razboi.
Conflict diplomatic intre Kremlin si o tara UE, dupa o declaratie a ambasadorului rus despre razboi. "Aminteste de Stalin"

Afirmatiile unui diplomat rus de cel mai inalt rang alimenteaza tensiunile intre Europa si Moscova.

Grupul de la Visegrad respinge cotele obligatorii. Armata maghiara a primit dreptul de a folosi arme care nu sunt letale
Grupul de la Visegrad respinge cotele obligatorii. Armata maghiara a primit dreptul de a folosi arme care nu sunt letale

Incepe o saptamana plina de negocieri pe tema crizei migrantilor. Ministrii de externe din Polonia, Cehia, Slovacia si Ungaria s-au intalnit luni cu omologul lor luxemburghez pentru a discuta despre cotele obligatorii propuse de Comisia Europeana.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.