Secretul lui Usain Bolt, deslusit de oamenii de stiinta. Jamaicanii au un avantaj genetic neasteptat

Ultima actualizare: 04-01-2014 06:54
Usain Bolt

Oamenii de stiinta cred ca au descoperit secretul din spatele succesului atletului Usain Bolt: genunchii sai perfecti.

Un studiu realizat pe tinerii jamaicani a aratat ca aceia care au picioarele, si in special genunchii, de dimensiuni egale, vor deveni cei mai buni alergatori.

Descoperirea ar putea explica de ce alergatorii din insula din Caraibe domina competitiile internationale de 100 si 200 de metri, distantele preferate ale lui Bolt.

Teoria ar putea suna neobisnuit, dar cercetatorii cred ca membrele perfect egale sunt un semn al mostenirii genetice bune si al sanatatii.

Studiul a demarat in 1996, si a fost efectuat pe 300 de elevi jamaicani, ale caror corpuri au fost masurate de la varsta de 8 ani.

Cand au ajuns la 22 de ani, au fost rugati sa participe la mai multe teste, inclusiv doua curse de sprint, la care au participat aproximativ jumatate dintre ei.

Rezultatele au aratat ca cei care aveau cele mai simetrice picioare, si in special, genunchi perfecti, au realizat timpi mai buni decat ceilalti, informeaza Daily Mail.

John Manning, de la Northumbria University, a declarat ca rezultatele sale ar putea explica cele 6 medalii olimpice castigate de Usain Bolt, detinatorul recordului mondial la 100 de metri.

"Exista dovezi ca tinerii Jamaicani au picioarele cu mult mai simetrice decat tinerii din Marea Britanie", a declarat Manning.

Alte teorii despre succesul jamaicanilor in proba de sprint vorbesc despre un numar mai mare de "gene ale vitezei" si despre mai multe fibre musculare de contractie rapida, care dau puterea exploziva necesara pentru sprint.

"Oamenii mostenesc genetic instructiunile pentru a-si dezvolta simetric corpul. Asta sugereaza ca simetria poate fi atinsa doar de persoanele cu gene bune, care influenteaza fiziologia unui individ si, implicit, viteza cu care alearga", este de parere profesorul Manning.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO