Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, acuzat de "crime teroriste". Avocat: "A recunoscut ca a fost acolo"

Ultimul update: Marti 22 Martie 2016 07:09
Data publicarii: Sambata 19 Martie 2016 16:25
Categorie: Internaţional
avocatul lui Salah Abdeslam

Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, va refuza extradarea sa in Franta, a anuntat sambata la Bruxelles avocatul sau Sven Mary, precizand ca Abdeslam, ranit la picior, a fost plasat 'sub mandat de arestare', relateaza AFP.

El a fost inculpat pentru "crime teroriste si participare la activităţile unui grup terorist" in cadrul anchetei privind atentatele de la 13 noiembrie 2015, a anuntat sambata parchetul federal belgian.

Un complice, 'asa-numitul Monir Ahmed Alaaj alias Amine Choukri', arestat in acelasi timp vineri la Bruxelles, a fost inculpat pentru acelasi capete de acuzare si plasat in detentie, a precizat parchetul intr-un comunicat.

Amid Aberkan, proprietarul locuintei unde cei doi fugari au fost arestati in cartierul Molenbeek din Bruxelles, a fost inculpat pentru 'participare la activitatile unui grup terorist si ascunderea unor criminali' si a fost retinut. Un alt membru al familiei Aberkan, Djemila M., a fost acuzata de 'participare la activitatile unui grup terorist si ascunderea unor criminali', insa nu a fost privata de libertate, conform sursei citate.

In cele din urma, o alta femeie, Sihane A., 'a fost pusa in libertate fara a fi inculpata'. Salah Abdeslam a fost audiat la nou sambata dupa-amiaza de un judecator de instructie la sediul politiei federale de la Bruxelles.

Teroristul Salah Abdeslam a fost ranit si prins la Bruxelles. Focuri de arma si explozii pe strada in timpul operatiunii

"Ceea ce va pot spune este ca el colaboreaza cu justitia belgiana. Intr-o ora, vom fi din nou (in fata instantei), in baza mandatului de arestare european, in care Franta cere extradarea sa, si pot deja sa va anunt ca vom refuza extradarea sa in Franta", le-a declarat avocatul jurnalistilor la sfarsitul unei audieri la sediul politiei federale din Bruxelles.

"Vom vedea mai intai daca mandatul de arestare european este legal si apoi vom vedea", a explicat avocatul Sven Mary.

Pentru a autoriza predarea sa catre justitia franceza, magistratii belgieni nu trebuie sa examineze fondul cauzei, ci doar sa decida cu privire la respectarea procedurii in vigoare.

Salah Abdeslam, arestat vineri in cartierul Molenbeek din Bruxelles dupa patru luni in care a fost dat in urmarire, este 'tintuit la pat' pentru ca a fost 'impuscat in picior', a declarat avocatul Mary, ales vineri de familia lui Salah Abdeslam pentru a-l apara si care si-a intalnit clientul sambata timp de '10 minute'.

Intrebat de reporteri daca clientul sau a confirmat ca a fost prezent la Paris pe 13 noiembrie, ziua atacurilor in care au fost ucise 130 de persoane, Sven Mary raspuns: 'Da, a fost'.

Presedintele francez Francois Hollande a declarat vineri seara ca asteapta ca Belgia sa-l extradeze "cat mai curand posibil" in Franta.

"Este normal ca Salah sa fie extradat si cazul sa fie instrumentat de justitia franceza", a declarat ministrul belgian de interne, Jan Jambon.

Salah Abdeslam este suspectat ca a avut un rol logistic foarte important in atacurile de la Paris, revendicate de gruparea Stat Islamic (SI).

Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande

Operatiunea dramatica prin care a fost capturat Salah Abdeslam. Obama l-a felicitat pe presedintele Hollande

FULLSCREEN
Salah Abdeslam, suspect-cheie in atentatele de la Paris, acuzat de "crime teroriste". Avocat: "A recunoscut ca a fost acolo"
  • /

Sursa: Pro TV

Stormy Daniels

Un test poligraf ar confirma relația dintre Stormy Daniels și Trump

Masacru în Siria: 35 de civili au fost uciși de o rachetă

Stephen Hawking, înmormântat pe 31 martie alături de Isaac Newton

Kim Jong-un i-a transmis un mesaj lui Vladimir Putin. ”Sincere felicitări”

Rusia va oferi miercuri explicații în cazul otrăvirii fostului spion Serghei Skripal

Trump l-a felicitat pe Putin pentru noul mandat și a anunțat o posibilă întâlnire

arme de foc SUA

Studiu: În SUA, 3 din 4 copii știu unde sunt ținute armele în casă

Explozie provocată de gaze, în Rusia. Cel puțin o persoană a murit

Britanicii vor să-l audieze pe Zuckerberg și să percheziționeze Cambridge Analytica

Locuitorii Parisului ar putea beneficia de transport public gratuit

Lider al opoziției din Armenia, condamnat la zece ani de închisoare

Focuri de armă la o școală din SUA. Un elev a tras cu pistolul asupra unei colege