Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic a doua zi după exploziile de la Nord Stream 1 și 2

×
Codul embed a fost copiat

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2, din Marea Baltică.

Dacă la început se vorbea despre trei spărturi în cele două conducte, noi verificări arată că ar putea fi vorba despre patru, de mari dimensiuni.

Dacă suspiciunile inițiale planau asupra Rusiei, prinde contur și ipoteza că în spatele exploziilor ar fi americanii. Statele Unite au negat vehement că ar fi implicate. La fel și Rusia.

Între timp, țările nordice tratează incidentul ca pe un potențial atac la securitatea din regiune.

În largul insulei daneze Born-holm, se tot scurg gaze din conducta Nord Stream 1, de la începutul săptămânii. Ar putea dura şi două săptămâni până când conductă va pierde tot gazul rezidual, spun experţii. Abia apoi poate începe ancheta. Pentru moment, Danemarca, Norvegia şi Suedia au intrat în alertă și se tem de noi operațiuni de sabotaj, care ar pune în pericol securitatea regională.

Citește și
nord stream
Rusia acuză SUA că a provocat scurgerile de la Nord Stream. Ce spunea Joe Biden înainte să înceapă războiul din Ucraina

Morten Bødskov, ministrul Apărării Danemarca: ”Asta încercăm să ne lămurim acum. Nu e nicio îndoială că ceea ce s-a întâmplat e foarte grav. Nu e o coincidență, e ceva plănuit. De această cauză, printre altele, am avut discuții cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, pentru că e o situație serioasă”.

Și Norvegia, țara europeană cu cele mai mari rezerve de gaze și petrol, s-a mobilizat.

Jonas Gahr Støre, prim-ministul Norvegia: ”Suntem preocupați să asigurăm securitatea propriilor noastre instalații de gaze și petrol și am sporit nivelul de precauție în ceea ce le privește”.

Ivar Strommen, ofițer în Marina Regală norvegiană: ”Europa au putea înlocui gazul rusesc, dar dacă am avea probleme și cu livrarea gazului norvegian, atunci economia europeană s-ar prăbuși. Ar fi o iarnă întunecată și rece”.

Oficialii Uniunii Europene și ai NATO au preluat ideea unui sabotaj și au transmis fără echivoc faptul că Rusia e prima pe lista de potențiali suspecți.

Arvydas Anušauskas, Ministrul Apărării Lituania: ”Suedezii au înregistrat, de exemplu, explozii și alte fenomene. Cred că investigația va arăta ce s-a întâmplat. Dar e clar cui i-a prins bine. Înainte de toate, Gazpromul are de câștigat”.

Și fostul director al CIA John Brennan arată spre Moscova.

John Brennan, Director CIA: ”Cred că e un semnal către Europa, cum că Rusia poate lovi și dincolo de granițele Ucrainei. Așa că cine știe ce mai poate plănui (Putin) mai departe. Dar cred că e cu certitudine un sabotaj și Rusia este cu siguranță principalul suspect”.

Rușii, pe de altă parte, resping vehement acuzațiile venite de la statele occidentale.

Dmitry Peskov: ”Să faci asemenea insinuări este previzibil, stupid şi absurd. Îndemn pe toată lumea să gândească înainte de a deschide gura. Aşteptam informaţii detaliate de la danezi şi suedezi. Ei au multe echipamente de monitorizare în zona. Așa că nimeni nu poate, teoretic, să se apropie de conducte fără să fie depistat”.

Potrivit unor surse citate de ziarul german Der Spiegel, detonarea era imposibilă fără implicarea scafandrilor sau a unui submarin. Țevile gazoductului, plasate la o adâncime de aproximativ 100 de metri, sunt deosebit de rezistente, dintr-un amestec de oțel și beton armat. Ar fi fost nevoie de echivalentul a cel puțin 100 de kilograme de dinamită pentru a le sparge.

Printr-o coincidență remarcabilă, a doua zi după explozii, Polonia, Norvegia și Danemarca au inaugurat un gazoduct strategic, ce le va permite polonezilor și europenilor să-și asigure securitatea energetică și să scape de dependența de gazele rusești.

 

Articolul face parte din:

Război în Ucraina, ziua 218. Zelenski: „Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi”

Zelenski ar putea merge la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. Ar fi prima ieșire din țară de la invazie
Zelenski: "Ucraina nu acceptă preluările de teritorii. Repet, pentru cei care înţeleg doar rusă: Dacă vrei să trăieşti, fugi"

"Ucraina nu poate şi nu va suporta nicio încercare a Rusiei de a pune mâna pe vreo parte a pământului nostru", a spus preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în discursul său zilnic, potrivit site-ului preşedinţiei, scrie News.ro. 

arestare FSB
Putin bagă "poezia" în închisoare. Trei poeți ruși au fost arestați, după ce au citit un text împotriva mobilizării parțiale

Un tribunal rus a dispus, miercuri, arestarea a trei tineri poeţi care au participat la o lectură literară împotriva mobilizării anunţate de autorităţi pentru războiul din Ucraina, unul dintre ei susţinând că a fost violat de poliţie în timpul arestării.

Rusia recunoaște ”erori” în mobilizarea dictată de Putin. Bătrâni bolnavi, moașe și studenți, chemați să meargă la război
Moscova se pregătește de anexare. În Piața Roșie sunt instalate scene și tribune pentru presupuse celebrări populare

În timp ce armata ucraineană aproape a încercuit orașul Lyman, ocupat din luna mai de ruși, Moscova se pregătește să anexeze regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.

gazoduct nord stream
Nord Stream: A fost descoperită o a patra scurgere la conductă

Garda de Coastă suedeză a găsit o a patra scurgere pe conducta Nord Stream. Două dintre scurgeri au fost descoperite în zona suedeză, iar două în regiunea daneză.  

Vladimir Putin
Directorul CIA, despre mobilizarea parțială a lui Putin: „Armata lui nu are forță de muncă. Asta e numai una dintre probleme”

Directorul CIA, William Burns, a susținut că „mobilizarea militară parțială” a președintelui rus, Vladimir Putin, nu va îmbunătăți substanțial poziția Rusiei în război.

Zece ani de închisoare pentru dezertorii armatei ruse. Vladimir Putin a promulgat legea
Soldat rus înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, inclusiv civili ucraineni

Un soldat rus a fost înregistrat în timp ce spunea că a primit ordin să-i ucidă „pe toți cei pe care îi vede”, chiar dacă este vorba despre civili.

 

mobilizare rusia
Fuga de mobilizarea lui Putin are un preț mare. Cât costă un loc în mașinile care îi trec pe bărbații ruși granița cu Georgia

De la începutul lunii septembrie, mii de cetățeni ruși au trecut granița Rusiei cu Georgia. Dar din 21 septembrie, când a fost Putin a anunțat mobilizarea militară parțială, aproximativ 10.000 de persoane au trecut zilnic frontiera.

soldati rusi
Ce cred soldații ruși care au luptat pe front în Ucraina despre mobilizarea parțială a lui Putin. „Sincer, toți vor muri”

Campania de mobilizare parțială a lui Putin se desfășoară deja de aproximativ o săptămână. Unii recruți noi au fost deja trimiși pe front fără niciun fel de pregătire, alții dorm pe jos în barăci care arată mai mult ca niște celule de închisoare.

Putin acordă compensații de câte 75.000 de euro familiilor soldaților uciși în războiul din Ucraina
”Putin este un prost.” ”Nu am văzut nici măcar un fascist”. Înregistrări cu discuțiile soldaților ruși din Ucraina

Jurnaliștii de la New York Times au publicat înregistrările audio și traducerile apelurilor telefonice ale soldaților ruși aflați pe teritoriul Ucrainei, care se plângeau - în luna martie - către familiile și prietenii lor.  

nord stream
MAE rus: Avariile de la conductele Nord Stream s-au produs într-o zonă controlată de serviciile de informaţii americane

Ministerul de Externe rus a afirmat joi că avariile de la conductele Nord Stream care au determinat scurgeri de gaz în largul coastelor daneze şi suedeze s-au produs într-o zonă "aflată sub controlul" agenţiilor de informaţii americane, scrie Reuters.

referendum
Liderii a patru regiuni separatiste s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea teritoriilor la Federația Rusă

Liderii a patru regiuni separatiste controlate de Rusia în Ucraina s-au deplasat la Moscova pentru a finaliza anexarea acestor teritorii după „referendumuri” considerate nişte „simulacre” de Kiev şi Occident.

Zelenski și Putin
Rusia a anunțat oficial că va anexa patru teritorii ale Ucrainei, după așa-zisele referendumuri

Rusia este gata să anexeze în mod oficial o porțiune din Ucraina, după o așa-zisă numărătoare a voturilor care arată sprijinul covârșitor din patru provincii pentru această decizie.  

nord stream
CNN: Oficialii europeni de securitate au observat nave rusești în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream

Oficialii europeni de securitate au observat, luni și marți, nave militare rusești în apropierea scurgerilor de gaze de la conductele Nord Stream, potrivit unor surse al CNN.

vladimir putin
Cine l-ar putea înlocui pe Vladimir Putin. „Super Spionul”, în fruntea listei publicației Politico

„Aventura” militară dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a ridicat o nouă perspectivă, aceea că guvernarea lui, de 22 de ani, s-ar putea apropia de sfârșit.

Papa Francisc
Papa Francisc a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina

Papa Francisc a declarat că a fost implicat în organizarea unui schimb de prizonieri în Ucraina, deşi nu este clar rolul jucat de suveranul pontif.

 

prizoniere
Şase ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia. „Negocierile sunt o muncă dificilă”

Şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat că şase ucraineni au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia.

vladimir putin
Vladimir Putin: Conflictul din Ucraina este unul dintre rezultatele prăbuşirii Uniunii Sovietice

Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie.

soldati ucraina
Forţele ucrainene recuceresc oraşul Kupiansk şi alungă trupele ruse de pe malul estic al râului Oskil

Forţele ucrainene au cucerit întreg teritoriul oraşului Kupiansk şi au alungat trupele ruse din poziţiile de pe malul estic al râului Oskil, care desparte oraşul din nord-estul Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Dan Șucu este noul proprietar al clubului Genoa: ”Pachetul majoritar de acțiuni a fost vândut!” | OFICIAL
Citește și...
Serviciul de informații suedez începe o anchetă pentru „sabotaj agravat” după exploziile de la Nord Stream
Serviciul de informații suedez începe o anchetă pentru „sabotaj agravat” după exploziile de la Nord Stream

Serviciul de informaţii suedez a anunţat miercuri că va prelua conducerea unei anchete pentru "sabotaj agravat" după exploziile de luni, suspectate că au provocat scurgeri de gaz din gazoductele Nord Stream în Marea Baltică, relatează AFP.

Rusia acuză SUA că a provocat scurgerile de la Nord Stream. Ce spunea Joe Biden înainte să înceapă războiul din Ucraina
Rusia acuză SUA că a provocat scurgerile de la Nord Stream. Ce spunea Joe Biden înainte să înceapă războiul din Ucraina

Statele nordice și Germania investighează scurgerile majore de gaz prin conductele rusești Nord Stream, din Marea Baltică. Dacă suspiciunile inițiale planau asupra Rusiei, prinde contur și ipoteza că în spatele exploziilor ar fi fost americanii.

Prima reacție a Rusiei după ce a fost acuzată că a provocat exploziile de la Nord Stream, provocând scurgeri masive
Prima reacție a Rusiei după ce a fost acuzată că a provocat exploziile de la Nord Stream, provocând scurgeri masive

Este „stupid şi absurd” să suspectezi că Rusia s-ar afla în spatele scurgerilor masive detectate după exploziile ce au avariat gazoductele Nord Stream, a declarat miercuri Kremlinul.

Recomandări
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene
Afacere ilegală descoperită de Inspectorul Pro. Cum au reușit o mamă și fiica ei să păcălească firme cu proiecte europene

Interesul pentru fondurile europene este atât de mare, încât internetul s-a umplut de companii care oferă consultanță și întocmesc proiecte pentru obținerea sumelor alocate de Uniune.

România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE
România, la un pas de a deveni „nerecomandată pentru investiții”. Rating de țară retrogradat, amenințare la stabilitatea UE

Comisia Europeană a inclus România pe lista statelor cu dezechilibre economice grave, care amenință stabilitatea Uniunii Europene.

Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”
Dan Șucu, pe prima pagină La Gazzetta dello Sport după preluarea Genoa CFC: ”Donald Trump de România”

Preluarea Genoa CFC, cel mai vechi club de fotbal din Italia, de către omul de afaceri român Dan Șucu, ține prima pagină La Gazzetta dello Sport, una dintre cele mai importante publicații sportive din lume. Șucu este numit ”Donald Trump de România”.