Război în Ucraina, ziua 10. Continuă bombardamentele în mai multe orașe. Rușii încearcă să încercuiască Kievul

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina, ziua 10. S-a încheiat și cea de-a zecea zi a războiului ruso-ucrainean şi, din păcate, nu se întrevede, încă, finalul acestui conflict.

CITIȚI în acest articol: Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE UPDATE

Rusia și Ucraina au convenit o încetare temporară a focului, în două orașe din sud. Astfel, civilii din Mariupol și Volno-vaha ar avea răgaz, până la ora 16.00, să fugă.

Este prima încetare a focului pentru crearea unor coridoare umanitare, convenite la recentele negocieri ruso-ucrainene.

În ultimele zile, Moscova a intensificat bombardamentele aeriene asupra oraşelor şi multe zone rezidenţiale au fost distruse, cu nenumărate victime în rândul civililor.

Citește și
Vasile Dincu
Ce s-ar întâmpla dacă o rachetă ar cădea accidental pe teritoriul României. Explicațiile ministrului Apărării
VIDEO. Scene șocante: un deținut se furișează în spatele unei tinere și își dă pantalonii jos. Ce a urmat

Preşedintele ucrainean Zelensky, cu vocea gâtuită, a criticat aseară în cuvinte grele Alianţa Nord-Atlantică, pentru că nu introduce interdicţii de zbor deasupra Ucrainei.

ȘtirileProTV.ro au transmis în format LIVE TEXT cele mai importante evenimente ale conflictului dintre Ucraina și Rusia:

 

UPDATE 23:15 Continuă bombardamentele în Ucraina

Au avut loc bombardamente puternice în Irpin - un oraș aflat la periferia Kievului.

De asemenea, atacurile trupelor ruse continuă și în orașul Mariupol, din sudul orașului, unde o încetare a focului planificată pentru a permite rezidenților să plece a fost întreruptă la scurt timp după ce a început, potrivit BBC.

Explozii puternice au avut loc și în Harkov și Sumî, în estul țării.

Se duc lupte grele în nord-vestul Kievului, în jurul aeroportului Hostomel. Forțele ruse continuă încercările de a încercui capitala Ucrainei, care, împreună cu Harkov, rămâne în continuare sub controlul ucrainenilor.

UPDATE 22.58 Un oraș din apropierea Kievului este „aproape complet distrus”

Oleksiy Kuleba, șeful Administrației Regionale de Stat din Kiev, a declarat că un oraș din nord-vestul Kievului este „aproape complet distrus”.

Nu există apă și electricitate acolo...E aproape complet distrus. Borodyanka nu mai există. Centrul orașului este îngrozitor. Borodyanka este sub stăpânirea forțelor ruse, ei controlează orașul”, a transmis acesta.

UPDATE 22.55 Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut miniștrilor săi să compună o listă a țărilor care au impus sancțiuni Rusiei, dar și companiilor, organizațiilor sau unor indivizi, cum ar fi oficiali sau oligarhi de la Moscova, transmiste RIA Novosti.

UPDATE 22.44 Hackerii Anonymus susțin că au spart site-ul serviciul secret rus FSB

Hackerii Anonymus au anunțat pe Twitter, sâmbătă, că au spart site-ul serviciului secret al Rusiei FSB.

Site-ul nu poate fi accesat în prezent, afișând un mesaj de eroare.

UPDATE 22.04 Rusia ar fi plănuit să creeze o republică federală în vestul Ucrainei

Mai multe persoane suspecte că ar fi intermediari ruși care ar fi avut misiunea de a organiza așa-numita „Republică Federală Ucraina” au fost arestate de Serviciul ucrainean de Securitate (SBU).

„Republica” ar fi inclus Ivano-Frankvisk, Transcarpatia, Liov, Ternopil și Cernăuți, conform SBU.

UPDATE 21.54 Premierul israelian a discutat 3 ore cu Vladimir Putin

Premierul israelian, Naftali Bennett, s-a întâlnit sâmbătă la Moscova cu preşedintele Vladimir Putin, prima vizită în Rusia a unui lider străin legată de invazia rusă în Ucraina, informează AFP.

Întâlnirea a durat trei ore, potrivit Times of Israel.

La Moscova, Kremlinul a precizat că Vladimir Putin şi Naftali Bennett au discutat despre situaţia din Ucraina.

Lui Bennett i s-a alăturat ministrul construcţiilor şi locuinţelor, de origine ucraineană şi vorbitor de limbă rusă, Zeev Elkin, care, potrivit presei israeliene, a avut rolul de translator în cadrul întâlnirii.

De asemenea, premierul a fost însoţit de consilierul său pentru securitate naţională, Eyal Hulata, de consilierul său diplomatic, Shimrit Meir, şi de purtătorul său de cuvânt, Matan Sidi, potrivit EFE.Israelul nu a condamnat invazia rusă, Bennett insistând asupra faptului că poziţia Israelului este "măsurată şi responsabilă", deoarece este una dintre puţinele ţări din lume care menţine o relaţie bună şi o comunicare directă atât cu Rusia, cât şi cu Ucraina.

Israelul menţine o coordonare strânsă cu Rusia de la începutul ostilităţilor din Siria pentru a bombarda poziţiile forţelor pro-iraniene, coordonare care a continuat de la începutul războiului din Ucraina, un lucru care este prioritar pe agenda externă a statului evreu, comentează agenţia spaniolă de presă.

În plus, aproximativ 1,2 milioane de evrei din fosta URSS trăiesc în Israel, majoritatea din Rusia şi Ucraina, ţări în care trăiesc, de asemenea, importante comunităţi evreieşti, pe care guvernul israelian nu a dorit să le afecteze prin adoptarea unei poziţii clare faţă de invazie.

Ucraina i-a cerut lui Bennett să joace un rol de mediator.

Vizita lui Bennett la Moscova este prima vizită a unui lider străin legată de invazia rusă în Ucraina, lansată la 24 februarie. Premierul pakistanez Imran Khan s-a aflat în Rusia a doua zi după lansarea invaziei, dar vizita sa era planificată de mult timp.

UPDATE 21.50 Ministrul ucrainean de Externe: Ucraina va câștiga acest război

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, a cerut mai mult ajutor din partea NATO la întâlnirea cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

În plus, acesta a mai spus că Ucraina „va câștiga acest război”.

“Întreaga lume este alături de Ucraina, aşa cum sunt eu acum, în Ucraina, alături de prietenul meu, colegul meu”, a declarat Blinken.

UPDATE 21.45 Ucraina vrea să grăbească procesul de aderare la UE

Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat, sâmbătă, că insistă ca dosarul de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană să fie analizat individual, cât mai curând posibil.

"Cu tot respectul faţă de vechii noştri parteneri, în ceea ce priveşte integrarea europeană, Georgia şi Moldova, cazul Ucrainei este absolut excepţional. Insistăm ca dosarul Ucrainei să fie analizat individual şi să fie analizat cât mai curând posibil. Procedurile pot fi şi ar trebui să fie suprimate, pentru a asigura un proces uşor de integrare a Ucrainei în Uniunea Europeană, pentru binele tuturor, al Ucrainei şi al Uniunii Europene", a arătat Kuleba, într-o conferinţă de presă online, pentru presa străină, potrivit Agerpres.
 

UPDATE 21.28 Rusia: Noi negocieri cu Ucraina ar putea avea loc zilele următoare, posibil luni

A treia rundă de negocieri cu Ucraina ''ar putea avea loc într-adevăr în zilele următoare, este posibil să fie luni'', a declarat sâmbătă negociatorul rus Leonid Sluţki, citat de Interfax, potrivit Agerpres.

Agenţia de presă rusă TASS l-a citat pe negociatorul rus Leonid Sluţki, care a declarat că partea ucraineană a arătat o anumită deschidere în a doua rundă pentru a se ajunge la un acord.

UPDATE 21.23 Beijingul se pronunţă pentru "negocieri directe" între Rusia şi Ucraina

Beijingul a făcut apel la negocieri directe între Rusia şi Ucraina în timpul unei convorbiri telefonice sâmbătă între ministrul chinez de externe, Wang Yi, şi omologul său american, Antony Blinken, potrivit unui comunicat oficial chinez.

''Încurajăm negocierile directe între Rusia şi Ucraina'', i-a spus Wang secretarului de stat american, potrivit comunicatului Ministerului chinez de Externe, citat de AFP.

''Sperăm că luptele vor înceta cât mai curând posibil (...) şi că o criză umanitară pe scară largă va fi evitată", a adăugat Wang, recunoscând că negocierile între Rusia şi Ucraina vor fi dificile.

Aceasta a fost prima conversaţie telefonică între cei doi demnitari de la lansarea ofensivei militare ruseşti, consemnează AFP.

UPDATE 21.03 Erdogan îi va cere lui Putin să oprească războiul din Ucraina

Președintele turc Erdogan îi va cere lui Vladimir Putin, într-o convorbire programată duminică, să oprească invazia Ucrainei.

Un reprezentant al președintelui Turciei a transmis că este naiv ca lumea să se aștepte ca negocierile dintre Rusia și Ucraina să dea roade.

UPDATE 20.53 Rusia cere UE și NATO să nu mai trimită arme Ucrainei

Ministerul de Externe al Rusiei cere statelor membre UE și NATO să nu mai trimită arme Ucrainei, potrivit agenției de presă RIA.

Moscova este îngrijorată că astfel rachetele antiaeriene ar putea ajunge pe mâinile unor „teroriști”.

UPDATE 20.42 FMI: Războiul din Ucraina va afecta semnificativ economia mondială

Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, şi a trimis peste un milion de refugiaţi în ţările vecine, în timp ce a declanşat sancţiuni fără precedent asupra Rusiei, susține Fondul Monetar Internațional.

“Deşi situaţia rămâne extrem de fluidă şi perspectivele sunt de incerte, consecinţele economice sunt deja extrem de serioase”, conform comunicatului dat publicităţii sâmbătă.

Detalii AICI

UPDATE 20.23 Rusia susţine că a preluat controlul unei baze militare abandonate în Ucraina

Forţele ruseşti au preluat sâmbătă controlul asupra unei mari baze militare din apropierea oraşului ucrainean Herson, potrivit Ministerului Apărării de la Moscova, în comentarii transmise de Interfax, relatează DPA.

Moscova a precizat că trupele ucrainene au abandonat baza şi au lăsat în urmă tancuri şi vehicule blindate. De asemenea, a comunicat că militarii ruşi au găsit un arsenal plin de arme antitanc. Kievul nu a oferit nicio confirmare.

UPDATE 20.15 Avion diplomatic trimis de Moscova la Washington pentru a-i prelua pe “spionii” expulzaţi

Moscova a trimis un avion diplomatic la Washington, sâmbătă, pentru a-i prelua pe cei 13 diplomaţi ruşi expulzaţi, notează politico.com, având ca surse date de urmărire a zborurilor şi Departamentul de Stat.

Joi, Joe Biden anunţa că spaţiul aerian american este închis pentru avioanele Rusiei, însă guvernul SUA face o excepţie pentru ca ruşii expulzaţi să poată pleca acasă.

UPDATE 20.07 Momentul în care un bloc se prăbușește după ce a fost lovit de rachete

Un locuitor al orașului Irpin a surprins momentul în care un bloc de locuințe se prăbușește după ce a fost lovit de rachete.

UPDATE 19.35 O nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina va avea loc luni

Rusia și Ucraina vor ține o nouă rundă de negocieri luni, pentru a pune capăt ostilităților, informează Reuters.

Anunțul a fost făcut de negociatorul ucrainean David Arakhamiya, pe pagina sa de Facebook, fără să ofere alte detalii.

UPDATE 19.23 Zelenski a cerut SUA impunerea unei zone de excludere aeriană şi sancţiuni mai dure pentru Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit, sâmbătă, prin Zoom, cu senatorii americani, cărora le-a cerut ajutorul pentru impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, dar şi sancţiuni mai dure pentru Rusia, relatează cnn.com.

Zelenski a cerut sancţiuni pentru Rusia inclusiv în domeniul energiei. În plus, a cerut ajutor militar pentru forţele ucrainene.

El a mulţumit SUA pentru susţinerea de până acum, însă mesajul său general a fost că ţara are nevoie de mai mult ajutor în contextul atacului Rusiei.

Un senator afirmă că Zelenski a pledat pentru interzicerea importurilor de petrol rusesc, suspendarea tuturor tranzacţiilor comerciale şi i-a implorat pe americani să ajute Ucraina să primească mai multe avioane pe care le pot pilota ocrainenii. El a adăugat că piloţii vor conduce şi vor lupta, însă el are nevoie de avion.

UPDATE 19.04 Rusia cere ţărilor baltice să-i protejeze ambasadele, după un incident

Moscova a cerut sâmbătă ca autorităţile din Estonia, Letonia şi Lituania să ia măsuri pentru a proteja ambasadele Federaţiei Ruse după ce un diplomat rus a fost atacat la Vilnius, capitala lituaniană, a relatat agenţia de presă rusă RIA.

"Avertizăm Vilnius, Riga şi Tallinn că sunt răspunzătoare de consecinţele psihozei antiruse pe care au dezlănţuit-o", a transmis Ministerul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, potrivit sursei citate.

UPDATE 18.41 Premierul Israelului s-a întâlnit cu Putin în Moscova

Premierul Israelului Naftali Bennett s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Moscova, sâmbătă, pentru a discuta criza din Ucraina.

Israelul ar putea fi un mediator între părţile beligerante. În prezent, Bennett încearcă să menţină un delicat echilibru între Kiev şi Moscova, în timp ce condamnarea sa pentru acţiunile preşedintelui rus Vladimir Putin este mult mai slabă decât a altor lideri occidentali.

UPDATE 18.24 Forţele ruse au preluat controlul unui spital de psihiatrie din centrul Ucrainei

Forţele ruse au preluat controlul asupra unui spital de psihiatrie cu 670 de pacienţi din oraşul Borodianka, regiunea Kiev, din centrul Ucrainei, a declarat sâmbătă pentru presa locală guvernatorul regional Oleksii Kuleba, relatează Reuters.

"Astăzi, nu înţelegem cum să-i evacuăm pe oamenii aceştia, cum să-i ajutăm", a declarat Kuleba.

Guvernatorul regiunii Kiev a atras atenţia că pacienţii spitalului rămân fără apă şi fără medicamente.

"Aceştia sunt oameni cu anumite nevoi speciale, au nevoie de ajutor permanent... mulţi dintre ei sunt imobilizaţi la pat de ani de zile", a atenţionat el.

UPDATE 18.01 Bilanțul deceselor după 10 zile de război

Cel puțin 350 de civili au fost uciși până acum de la pornirea războiului în Ucraina, transmite ONU. Alți 707 au fost răniți, potrivit cifrelor oficială, însă cele reale sunt probabil „considerabil mai mari”.

UPDATE 17.42 Antony Blinken a discutat telefonic cu omologul său chinez despre situaţia din Ucraina

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat telefonic sâmbătă cu ministrul de externe chinez, Wang Yi, despre "războiul premeditat, neprovocat şi nejustificat al Moscovei împotriva Ucrainei", a anunţat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, citat de Reuters.

"Secretarul (de stat) a remarcat că lumea priveşte pentru a observa care naţiuni vin în apărarea principiilor fundamentale de libertate, autodeterminare şi suveranitate. El a subliniat că lumea acţionează la unison pentru a repudia şi a răspunde la agresiunea rusă, asigurându-se că Moscova va plăti un preţ ridicat", a spus Price, citat într-un comunicat de presă.

Până acum, China a evitat să condamne atacul Rusiei în Ucraina şi şi-a exprimat opoziţia faţă de impunerea de sancţiuni de către SUA, Uniunea Europeană şi alte ţări occidentale.

UPDATE 17.38 O şcoală din oraşul Jitomir a fost distrusă într-un bombardament

O rachetă a armatei ruse a lovit, vineri, o şcoală în oraşul ucrainean Jitomir, pe care a distrus-o în totalitate. Autorităţile locale din Jitomir presupun că ruşii ar fi avut ca ţintă clădirea Administraţiei, însă racheta s-a îndreptat asupra şcolii din localitate. De asemenea, a fost lovit un bloc de locuinţe din imediata vecinătate a şcolii, dar şi o casă, care a fost distrusă în totalitate.

Alex este deputat în Rada locală. Vineri, fetiţa sa a împlinit şapte ani, iar "cadoul" oferit de ruşi a fost bombardarea Şcolii 25, unde micuţa învaţă.

"Noi suntem aici, cu copii cu tot. Viaţa a fost bună până acum, dar suntem pregătiţi pentru ceea ce este mai rău. O să fie repede victoria noastră, altă variantă nu avem decât să luptăm până la capăt. Ieri au bombardat Şcoala 25. La această şcoală învaţă şi cei doi copii ai mei. Fetiţa este în clasa I şi ieri a fost ziua ei şi, când a împlinit şapte ani, şcoala a fost bombardată", a povestit Alex.
 

UPDATE 17.32 Primarul din Herson: Nu mai avem arme pentru a rezista în fața rușilor

Primarul din Herson, Ihor Kolykhaiev, a declarat pentru CNN că nu mai au „arme pentru a rezista” în fața forțelor ruse.

Oamenii din Herson sunt neînarmați. Nu mai avem arme pentru a rezista, pentru a opune rezistență armată. Nu avem armata în oraș. Armata a fost învinsă. Armata ucraineană a trebuit să se retragă așa că nu există arme. S-au retras spre Nickolaev”, a spus acesta.

Primarul a spus că trupele ruse vor controla Hersonul până când „armata ucraineană va putea avansa în oraș”.

Trupele ruse sunt peste tot”, a adăugat primarul.

UPDATE 17.02 BBC: 400 de oameni au fost evacuaţi din Volnovaha

Doar 400 de persoane au fost evacuate din Volnovaha şi din zonele apropiate, sâmbătă, în timpul încetării focului, informează BBC News, citând oficiali ucraineni.

“Deşi aveam intenţia şi aveam la dispoziţie mijloace de transport pentrur a evacua mult mai mulţi oameni, a trebuit să ne oprim pentru că ruşii au încercat din nou să bombardeze fără milă Volnovaha”, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, potrivit The Guardian.

Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a precizat că din câte ştie nu vor avea loc evacuări ale civililor din Mariupol şi Volnovaha. “Rămânem în dialog cu părţile implicate pentru trecerea în siguranţă a civililor din alte oraşe afectate de conflict”, a precizat ICRC. “Scenele din Mariupol şi din alte oraşe, de astăzi, sunt dureroase. Orice iniţiativă care le permite civililor să plece în zone mai sigure este binevenită”, a adăugat comitetul.

Planurile ar fi de evacuare a aproximativ 200.000 de oameni din Mariupol şi 15.000 de oameni din Volnovaha.

UPDATE 16.03 Putin nu va institui legea marțială în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a mai afirmat că nu intenţionează să instituie legea marţială în Rusia.

Legea marţială este aplicată în caz de agresiune în special în regiunile unde au loc lupte. Noi nu avem o astfel de situaţie şi sper că nu va fi cazul”, a spus Putin.

UPDATE 16.02 Putin: Decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte „dificilă”

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că decizia de a interveni militar în Ucraina a fost foarte ″dificilă″⁣, relatează EFE.

Am spus acest lucru la începutul operaţiunii şi am spus-o înainte de a se lua această decizie. O decizie dificilă, fără îndoială″⁣, a declarat Putin, într-o întâlnire cu femeile din echipajele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică.

Vladimir Putin a mai spus că totul decurge conform planului în Ucraina şi că armata rusă îşi va îndeplini obiectivele în cadrul ″operaţiunii militare speciale″⁣, aşa cum numeşte el invazia militară în Ucraina, consemnează şi Reuters.

UPDATE 15.48 Compania aeriană rusă Aeroflot suspendă zborurile internaţionale, cu excepţia Belarus, începând cu 8 martie

Compania aeriană rusă Aeroflot a anunţat sâmbătă că îşi va suspenda zborurile internaţionale începând cu data de 8 martie, în contextul în care Moscova este grav afectată de sancţiunile occidentale din cauza Ucrainei.

Decizia, care va intra în vigoare la miezul nopţii (luni, ora 21:00 GMT), se datorează unor noi ''circumstanţe care îngreunează operaţiunile de zbor'', a precizat compania într-un comunicat, adăugând că rutele interne şi cele către Belarus vor fi menţinute.

Organismul de supraveghere a aviaţiei din Rusia, Rossaviaţia, a declarat că a "recomandat" companiilor ruseşti care operează avioane închiriate înregistrate în afara ţării să nu mai zboare în străinătate pentru a evita confiscarea aeronavelor.

Zborurile de plecare urmează să înceteze sâmbătă la ora 21:00 GMT, iar cele de sosire luni la ora 21:00 GMT, a precizat Rossaviaţia.

UPDATE 14.39 Un membru al delegaţiei ucrainene de negocieri cu Rusia, bănuit de trădare, ar fi fost împușcat de SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, conform unor surse, notează pravda.com.ua.

 

 

 

UPDATE 14.39 Ministerul Situațiilor de Urgență transmite că trei bombe aeriene FAB-500 au fost găsite în curțile din Cernigău. Potrivit primelor informații, acestea au apărut în urma doborârii avionului rus, conform Nexta.  
 

 

UPDATE 14.35 Volodimir Zelenski, nou mesaj pentru populație. 

 
“Sunt sigur că în curând vom putea spune oamenilor noștri: întoarceți-vă! Întoarceți-vă din Polonia, România, Slovacia și toate celelalte țări. Întoarce-te, că nu mai există amenințare. Armata rusă va pierde pentru că este imposibil să câștigi împotriva oamenilor care îți opresc forțele fără arme în mână”, a transmis președintele Ucrainei. 
 
 

 

UPDATE 14.21 Samsung suspendă livrările de telefoane și cipuri către Rusia, conform Bloomberg. 

UPDATE 14.15 Mame și bebelușii lor s-au adăpostit în adăpostul antibombă al maternității din Odesa. 

 

UPDATE 14.10 Locuitorii din Mariupol sunt sfătuiți să se întoarcă în adăposturi

 
Consiliul Local Mariupol a cerut locuitorilor care doresc să plece din zonă să se întoarcă la adăposturi, în timp ce continuă negocierile cu Rusia pentru a asigura un coridor de evacuare, se arată într-un comunicat, citat de CNN
 
„Rugăm toți locuitorii care voiau să plece să meargă la adăposturi. Revenim cu mai mule informații în curând. În acest moment, sunt în desfășurare negocieri cu Federația Rusă pentru a stabili un regim de încetare a focului și pentru a asigura un coridor umanitar sigur”, au transmis oficialii. „Poliția va informa și locuitorii orașului cu ajutorul difuzoarelor”, se mai spune în comunicat.
 
 
 

UPDATE 14.05 Rusia susține că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare

Ministerul rus al Apărării a declarat că nimeni nu a folosit sâmbătă cele două coridoare umanitare create în apropierea oraşelor ucrainene Mariupol şi Volnovaha şi a acuzat că "naţionalişti" ucraineni au împiedicat civilii să plece, a relatat agenţia de presă RIA, preluată de Reuters.

În remarci care au contrastat puternic cu comentariile oficialilor ucraineni, ministerul a declarat că forţele ruseşti au fost atacate după ce a creat coridoarele umanitare în timpul unei încetări parţiale a focului, conform Agerpres. 

UPDATE 14.04 Garda Financiară Italiană ar fi pus sechestru pe proprietatea oligarhului Alisher Usmanov și a propagandistului Vladimir Solovyov. Este vorba despre vila lui Usmanov din Sardinia și două vile de pe malul Lacului Como, conform Nexta.

UPDATE 13.55 Nexta publică primele imagini cu pilotul avionului rusesc capturat de ucraineni.

UPDATE 13.48 Un cetăţean ucrainean în vârstă de 33 de ani, intrat din Ucraina în România în data de 1 martie, este internat la Spitalul Clinic se Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, fiind diagnosticat cu COVID-19. El este vaccinat, are comorbidităţi şi, după ce a petrecut o zi într-un adăpost pentru refugiaţi, s-a mutat într-o, locuinţă închiriată, de acolo solicitând ambulanţa, conform News.ro. 

UPDATE 13.26 Un clip postat de forțele ucrainene arată cum decurge o operațiune de executare a unui foc de artilerie asupra unui convoi de blindate rusești. 

UPDATE 13.22 Conform primelor informații, unul dintre piloții avionului rusesc doborât la Cernigău a murit pe loc, iar celălalt este rănit și capturat de ucraineni. 

UPDATE 13.15 Ministrul ucrainean al Apărării: Rusia își schimbă tactica

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că forțele ruse au „avansat în anumite direcții”, dar că apărătorii ucraineni luptă și îi înlătură pe aceștia.

"Evident, inamicul a avansat în anumite direcții, totuși, controlează doar zone mici. Apărătorii noștri contracarează și înlătură cu severitate ocupanții", a spus el într-un comunicat, adăugând că din cauza "încetinirii ritmului ofensiv și rezistența ucrainenilor, Rusia își schimbă tactica”, conform CNN. 

„De astăzi, cerul ucrainean este cel mai vulnerabil”, a spus el. "Agresorul își folosește potențialul aerian și al rachetelor în mod cuprinzător și activ. Toate tipurile de aviație bombardează orașele, orașele și infrastructura civilă, inclusiv infrastructura critică și infrastructura periculoasă, printre care -- centralele nucleare și hidrocentrale”, a punctat el.

UPDATE 13.10 Nexta publică o înregistrare susținând că în imagini este un avion rusesc doborât în apropiere de Cernigău. 

UPDATE 12.58 Viceprimarul din Mariupol acuză că rușii continuă bombardamentele

Viceprimarul din Mariupol spune că au decis să mute cetățenii înapoi în adoposturi și să oprească evacuarea, că nu este sigur pe străzi.

Serhiy Orlov a declarat pentru BBC că bombardamentele au continuat în Mariupol și de-a lungul rutei de evacuare convenite, în apropierea orașului Orihiv.

„Nu este sigur să mergi pe acest drum din cauza acestor lupte”, spune el.

Guvernul ucrainean vorbește deja cu oficialii ruși despre încălcarea încetării focului, a punctat el, iar negocierile sunt în desfășurare.

UPDATE 12.24 Inditex, proprietarul brandului Zara, își încetează activitatea în Rusia și închide magazinele. 

UPDATE 12.21 Premierul Nicolae Ciucă spune că România a cheltuit până acum 51 milioane de lei cu refugiații și că autoritățile din România încep decontările la Bruxelles. El a mai spus că statul român alocă în primă fază 208 milioane de lei care vor fi împărțiți astfel: câte 50 lei/persoană pentru refugiații din spațiile statului și câte 100 lei/persoană pentru cei din alte spații. “În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului în primă fază este de 208 milioane”, a spus el. 

UPDATE 12.18 Bloomberg News îşi suspendă activitatea în Rusia.

UPDATE 12.07 Cehia plănuiește să ofere 200 de euro pe lună refugiaților din Ucraina, conform Nexta. Refugiații vor putea primi banii în termen de trei luni de la sosirea în țară.

UPDATE 12.03 De la începerea conflictului din Ucraina, 2.382 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România, aceştia beneficiind de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională, a informat sâmbătă MAI.

UPDATE 11.52 În urma unui atac aerian rusesc asupra satului Markhalevka de lângă Kiev au murit șase persoane, inclusiv un copil, conform Nexta. 

UPDATE 11.50  Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a declarat, sâmbătă, pentru BBC, că dacă se respectă încetarea focului, până la 9.000 de civili pot pleca din oraş.

El a spus că au fost puse la dispoziţia civililor 50 de autobuze, conform unei discuţii cu Joel Gunter de la BBC, care se află în Ucraina, conform News.ro.

UPDATE 11.33 Dezastrul rămas în urma unui atac cu bombă în Bila Țerkva.

 

UPDATE 11.27 Oamenii din Melitopol dau dovada de extrem de mult curaj și îi înfruntă pe soldații ruși cu mâinile goale, conform Nexta. 

UPDATE 11.23 Uniunea Europeană a anunţat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor de la Marea Baltică (CBSS) şi a suspendat Rusia şi Belarus din activităţile consiliului, transmite sâmbătă Reuters.

"Această decizie face parte din răspunsul unitar al UE şi al partenerilor săi la invazia Rusiei în Ucraina şi la implicarea Belarusului în această agresiune neprovocată şi nejustificată", a anunţat UE, conform Agerpres. 

UPDATE 11.14 În Herson, oamenii au ieșit să protesteze în fața rușilor, iar aceștia, la rândul lor, încearcă să împrăștie oamenii trăgând în aer. 

UPDATE 11.12 Nexta notează pe Twitter că rușii au aruncat în aer șinele de cale ferată de lângă Irpin, făcând practic imposibilă evacuarea oamenilorcu trenul. Astfel, refugiații vor fi evacuați cu autobuzele.

UPDATE 11.04 Klaus Iohannis merge, duminică, în vizită la Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu. 

UPDATE 10.52 Momentul în care un elicopter rus a fost doborât lângă Kiev.  Clipul a fost distrubuit și pe contul de Twitter al Forţele armate ale Ucrainei.

UPDATE 10.51 Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei susțin că peste 10.000 de ruși au murit în război.

Alte pierderi suferite de rusi, conform ucrainenilor:
- 269 de tancuri
- 60 de rezervoare cu combustibili
-19 sisteme de apărare aeriană
- 945 vehicule blindate de luptă
- 105 sisteme de artilerie
- 39 de avioane
- 40 de elicoptere
- 409 de vehicule
- 2 barci.
 

UPDATE 10.42 Un deputat regional brazilian a anunţat că se află în Ucraina pentru a fabrica cocteiluri Molotov şi a le furniza armatei acestei ţări, pradă invaziei ruse, informează vineri AFP.

"Nu mi-aş fi imaginat că într-o zi voi fabrica cocteiluri Molotov pentru armata ucraineană", a declarat Arthur do Val, deputat al statului brazilian Sao Paolo, într-o înregistrare video pe Instagram. Acest mesaj publicat joi seara este ilustrat cu o fotografie a lui, aşezat pe pământ, alături de zeci de lăzi pline cu sticle, conform Agerpres. 

UPDATE 10.27 Ucraina anunță că un coridor umanitar va fi între Mariupol și Zaporojie, în timpul încetării focului. „Este strict interzisă abaterea de la traseu”, avertizează oficialii ucraineni, conform BNO News.

UPDATE 10.18 Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că 66.224 de bărbați ucraineni s-au întors din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei Rusiei, conform Al Jazeera. 

UPDATE 10.07  Încetarea focului este valabilă până la ora 16.00. Coridoarele vor servi la evacuarea civililor și la livrarea de alimente și medicamente în orașele care au fost separate de lume de atacatorii ruși. Evacuarea civililor începând cu ora 11.00, conform The Kyiv Independent.

 

UPDATE 10.04 Iată câteva imagini surprinse, vineri, în Jîtomîr. Sky News scrie că potrivit Google Maps clădirea respectivă ar fi fost o școală. 

UPDATE 10.00 Klaus Iohannis va efectua o vizită la tabăra mobilă pentru refugiați de la Siret, județul Suceava, la ora 16.00. 

UPDATE 09.38 PayPal încetează oficial să funcționeze în Rusia.

UPDATE 09.16 Zelenski infirmă că a fugit în Polonia

După ce presa din Rusia a spus că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a fugit în Polonia, acesta s-a filmat în biroul său di Kiev pentru a demonstra că nu este adevărat.

„Sunt la Kiev. Lucrez aici. Nimeni nu a plecat", a spus el. 

 

UPDATE 09.09 Un bărbat din Herson s-a culcat pe asfalt în fața unei coloane militare a rușilor, în semn de protest. Soldații au ripostat cu focuri de armă în aer, scriu cei de la TV8.md pe canalul lor de Telegram.

 

UPDATE 08.55 Personalul centralei nucleare de la Cernobîl rămâne captiv și la 10 zile după ce aceasta a fost capturată de forțele ruse. În timp ce lucrează în ture, personalul este „obosit psihic și fizic, emoțional”, a spus Iuri Fomichev, primarul orașului Slavutîci, conform The Kyiv Independent.

UPDATE 08.48 Forţele ruse vor înceta focul sâmbătă, la 10:00, ora Moscovei, ora 09.00, ora României, pentru a permite "coridoare umanitare" prin care să fie evacuaţi civili din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de Interfax, transmit Reuters şi AFP, conform Agerpres.

"Astăzi, 5 martie, se anunţă o încetare a focului începând cu 10:00, ora Moscovei, şi deschiderea de coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din Mariupol şi Volovaha", a anunţat Ministerul Apărării rus, potrivit agenţiilor de presă ruse, citate de EFE, Reuters şi AFP.

UPDATE 08.40 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa, sâmbătă, Senatului Statelor Unite ale Americii, printr-o videoconferinţă.

UPDATE 08.36 O echipă a televiziunii britanice Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă a trupelor ruseşti în Ucraina. Reporterul Stuart Ramsay a fost rănit, cameramanul Richie Mockler a fost salvat de vesta antiglonţ. Totul s-a petrecut la începutul săptămânii. 

UPDATE 08.13 În cartierul Bucha de lângă Kiev, forțele ruse au deschis focul asupra unei mașini cu civili. Două persoane au fost ucise, inclusiv o tânără de 17 ani, iar alte patru au fost rănite. Procuratura din Kiev a demarat urmărirea penală, conform The Kyiv Independent. 

UPDATE 07.31 Alertă de raid aerian la Kiev, Cernigău, Sumî şi Jîtomîr (Zhytomyr), conform The Kyiv Independent. Pe străzile din Sumî au loc lupte. 

Locuitorii ar trebui să meargă la cel mai apropiat adăpost.

UPDATE 07.16 O explozie mare a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la Cernigău (Cernihiv).

 

UPDATE 07.02 Centrala nucleară Zaporizhia ar fi, din nou, sub control ucrainean, conform presei din Ucraina. 

UPDATE 06.56 Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fugit deja din Ucraina pe fondul invaziei ruse, potrivit ultimelor cifre ale Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați, peste jumătate din acest număr ajungând în Polonia vecină, conform BBC. 

UPDATE 06.52 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre obiectivele a ceea ce Moscova numeşte o "operaţiune militară specială" în Ucraina, potrivit agenţiei de ştiri Interfax, transmite dpa, conform Agerpres.

 

UPDATE ora 05.30 Rusia este gata să trimită încă o mie de mercenari în Ucraina în perioada următoare

Rusia va desfăşura până la 1.000 de mercenari în Ucraina, în perioada următoare, a transmis un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, potrivit News.ro, care citează CNN, acesta avertizând că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”

Potrivit CNN, Rusia este gata să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în Ucraina în următoarele zile şi săptămâni, aşa cum a avertizat un înalt oficial al serviciilor secrete occidentale, care spune că Moscova ar putea „bombarda oraşele pentru a se supune”, o escaladare care ar putea duce la pierderi civile semnificative.

SUA au văzut deja „unele indicii” că mercenarii ruşi ar putea fi implicaţi în invazia Ucrainei de către Moscova „în unele locuri”, a declarat un oficial înalt al apărării la începutul acestei săptămâni, dar nu a fost clar exact unde sau în ce număr. ”Am văzut câteva indicii că sunt desfăşuraţi”, a spus oficialul.

Un oficial american a declarat pentru CNN că Rusia intenţionează să mai desfăşoare până la 1.000 de mercenari în viitorul apropiat.

 

UPDATE ora 05.00 Portul strategic Mariupol este supus unei blocade

Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înfiinţarea unui coridor umanitar, transmite AFP.

"Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocada", a spus Vadim Boitcenko într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei.

"Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş", a continuat el.

 

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.

Primarul oraşului Mariupol a fost acuzat joi de trupele ruse că vrea ca oraşul să fie asediat pentru că a distrus poduri şi trenuri pentru a împiedica locuitorii să plece.

 

"De cinci zile, oraşul nostru natal, familia noastră de o jumătate de milion, suportă atacuri nemiloase", a scris el sâmbătă dimineaţă, făcând apel la continuarea rezistenţei. Potrivit acestuia, oraşul este apărat de unităţi ale armatei ucrainene, de Garda Naţională, de regimentul ultranaţionalist Azov, grăniceri şi infanterie marină.

UPDATE ora 04.30 Bombardiere americane B-52 Stratofortress au participat la exerciţii deasupra României

Bombardiere americane B-52 Stratofortress au participat vineri, alături de militarii germani şi români, la exerciţii deasupra României, acesta fiind şi un semnal de unitate, în condiţiile în care invazia rusă în Ucraina a intrat în a doua săptămână, relatează CNN, potrivit News.ro.

Cele mai mari bombardiere strategice ale Forţelor Aeriene Americane au decolat de la RAF Fairford, o bază a Royal Air Force din Anglia, şi au desfăşurat antrenamente de sprijin aerian şi misiuni de integrare, conform unui comunicat al Forţelor Aeriene Americane din Europa.

Apoi, avioanele B-52 au zburat către România, unde au continuat antrenamentele.

 

Zborul deasupra României a plasat bombardierele chiar la limita statelor NATO, în vecinătatea spaţiului aerian ucrainean, unde forţele aeriene ruseşti încearcă să-şi impună supremaţia, comentează CNN.

“Antrenamentele desfăşurate împreună oferă siguranţa că puterea defensivă a NATO rămîne de neegalat", a declarat generalul Jeff Harrigian, comandant al Forţelor Aeriene ale SUA în Europa.

UPDATE ora 04.00 Consiliul de Securitate al ONU se va reuni din nou în regim de urgenţă

Consiliul de Securitate al ONU se va reuni din nou în regim de urgenţă luni, la ora locală 15.00 (20.00 GMT), pe subiectul crizei umanitare declanşate în Ucraina de invazia Rusiei, la cererea Statelor Unite şi a Albaniei, a aflat AFP din surse diplomatice.

Proiectul de rezoluţie franco-mexican, a cărui idee a fost lansată duminică de preşedinţia franceză cu perspectiva unui vot marţi care nu a avut loc, urmăreşte să solicite încetarea ostilităţilor, livrarea de ajutor umanitar şi protecţia civililor.

Proiectul a întâmpinat multiple dificultăţi, inclusiv afirmaţia Statelor Unite că nu îl vor sprijini dacă acesta nu va viza în mod direct Rusia ca sursă a crizei umanitare, a declarat pentru AFP un alt diplomat, sub condiţia anonimatului.

Orice proiect de rezoluţie care acuză Rusia este sortit eşecului deoarece Moscova are drept de veto în Consiliul de Securitate.

Mexic consideră însă, în pofida probabilităţii unui veto din partea Rusiei, că este importantă izolarea internaţională a Moscovei în aventura sa militară.

UPDATE ora 03.15 Agenţia Bloomberg anunţă suspendarea activităţii jurnaliştilor săi în Rusia

 Agenţia de ştiri Bloomberg a anunţat suspendarea activităţii jurnaliştilor săi în Rusia, după adoptarea unei legi care sancţionează difuzarea "informaţiilor false despre armată" şi invazia acesteia în Ucraina, transmite AFP.

"Cu mare regret am decis să suspendăm temporar activitatea noastră de culegere a informaţiilor în Rusia", a declarat editorul său, John Micklethwait, într-un articol postat pe site-ul Bloomberg.

CNN, BBC şi Canadian Broadcasting Corp au suspendat, de asemenea, raportarea din Rusia în urma adoptării acestei legi.

UPDATE ora 03.00 Rusia a comis „un act de terorism nuclear”, afirmă reprezentantul Ucrainei la ONU

Reprezentantul Ucrainei la ONU acuză Rusia că a comis „un act de terorism nuclear” atunci când a atacat cea mai mare centrală nucleară a țării, potrivit Euronews.

El a respins afirmația omologului său rus, potrivit căreia un „grup de sabotaj ucrainean” ar fi fost responsabil pentru incendierea unei unități de antrenament din fabrică, susținând că sunt „minciuni”. Ambasadorul Serghei Kislitsia a declarat vineri, în cadrul unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU că, în urma bombardamentelor rusești asupra centralei nucleare Zaporijia, a izbucnit un incendiu, ucigând și rănind mai multe persoane.

El a spus că centrala se află în prezent sub controlul forțelor armate ruse și „este alarmant faptul că mai mulți angajați responsabili cu menținerea securității nucleare la fața locului au fost uciși de soldații ruși” și „nu a existat nicio rotație a personalului de atunci, de ieri dimineata."

Deși nu au existat modificări ale nivelurilor de radiații, Kislitsia a spus că mai multe clădiri sunt avariate, iar conexiunea telefonică la centrală „este întreruptă și nu este disponibilă în acest moment”. Kislitsia a acuzat Rusia că a atacat în mod deliberat centrala nucleară, încălcând numeroase acorduri internaționale și a afirmat că ambasadorul rus Vasili Nebenzia, care a dat vina pe un „grup de sabotaj ucrainean”, s-ar putea să nu fie informat corespunzător de către guvernul său.

UPDATE ora 02.25 Președintele Macron este îngrijorat de riscurile la adresa securităţii nucleare

 

Preşedintele Emmanuel Macron s-a declarat vineri extrem de îngrijorat de riscurile la adresa securităţii nucleare rezultate din invazia rusă şi "va propune în următoarele ore (...) măsuri concrete pentru a asigura" securitatea celor cinci site-uri nucleare ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Rusia şi Ucraina trebuie să ajungă la un acord" pe baza acestor propuneri rezultate din criteriile AIEA pentru "a asigura împreună păstrarea securităţii" acestor situri, potrivit unui comunicat de presă difuzat de preşedinţia franceză.

Preşedintele francez "condamnă cu fermitate orice atac asupra integrităţii instalaţiilor nucleare civile ucrainene provocat de forţele ruse în desfăşurarea agresiunii lor militare împotriva Ucrainei. Este imperativ să le garantăm siguranţa şi securitatea", adaugă Palatul Elysée.

"Rusia trebuie, de asemenea, să permită accesul liber, regulat şi nestingherit al personalului la facilităţi pentru a asigura funcţionarea continuă şi în siguranţă a acestora".

După bombardamentul nocturn asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, G7 a cerut Rusiei să pună capăt atacurilor sale "în imediata apropiere a centralelor nucleare ucrainene".

UPDATE ora 00.45 Zelenski critică Occidentul pentru că nu restricționează spațiul aerian

Președintele Ucrainei i-a criticat pe liderii occidentali pentru că au refuzat în mod repetat să aplice măsura introducerii unei zone interzise aeriene asupra țării sale.

Potrivit BBC News, el a ținut un discurs televizat pentru poporul ucrainean și a afirmat că liderii occidentali știau că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei va crește probabil și i-a acuzat că îi acordă lui Vladimir Putin posibilitatea de a continua să bombardeze orașe și orașe.

”Știind că producerea de noi lovituri și victime sunt inevitabile, NATO a decis în mod deliberat să nu restricționeze cerul deasupra Ucrainei”, a spus el într-o declarație susținută online din biroul său din Kiev. ”Astăzi, conducerea alianței a dat undă verde pentru continuarea bombardării orașelor și satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă interzisă de zbor”.

Liderii occidentali au exclus introducerea unei zone interzise de zbor încă de la începutul invaziei ruse, argumentând că - dacă s-ar aplica această măsură - avioanele NATO ar fi obligate să tragă asupra aeronavelor Rusiei, ceea ce ar putea declanșa Al Treilea Război Mondial.

ora 00.22 CNN opreşte difuzarea în Rusia

 

CNN va opri difuzarea în Rusia, după adoptarea de către Moscova a unei noi legi care ar putea trimite la închisoare pe oricine răspândeşte în mod intenţionat ştiri false, a informat vineri seara reţeaua americană de televiziune.

BBC şi Canadian Broadcasting Corp au suspendat, de asemenea, difuzarea de știri din Rusia, în urma adoptării acestei legi.

Oficialii ruşi au afirmat că inamicii Rusiei, precum SUA şi aliaţii săi occidentali, răspândesc informaţii false cu scopul de a semăna discordie în rândul poporul rus. 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Dorinel Munteanu și-a bruscat un jucător: ”Trebuia să fiu și mai dur! Nu s-a uitat la mine!”
Citește și...
Război în Ucraina ziua 9. Trosteaneț, ocupat de ruși. Medicii ar fi amenințați că vor fi împușcați dacă intervin
Război în Ucraina ziua 9. Trosteaneț, ocupat de ruși. Medicii ar fi amenințați că vor fi împușcați dacă intervin

Război în Ucraina ziua 9. Un incediu a izbucnit la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, în urma unor atacuri ale forțelor ruse. Ucraina a transmis că nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului de radiații.

Ce s-ar întâmpla dacă o rachetă ar cădea accidental pe teritoriul României. Explicațiile ministrului Apărării
Ce s-ar întâmpla dacă o rachetă ar cădea accidental pe teritoriul României. Explicațiile ministrului Apărării

Bombardamentele din Ucraina s-au apropiat marți la doar 20 de kilometri de România. Rachetele rușilor au lovit o unitate militară aflată în apropiere de localitatea Izmail.

Pentagon: ”Rusia a lansat deja 500 de rachete asupra Ucrainei”
Pentagon: ”Rusia a lansat deja 500 de rachete asupra Ucrainei”

Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei informaţii despre desfăşurarea luptelor, scrie EFE. 

Efectele economice ale războiului sunt tot mai pronunțate. Prețul gazului bate record după record
Efectele economice ale războiului sunt tot mai pronunțate. Prețul gazului bate record după record

Efectele economice ale războiului sunt tot mai pronunțate pe zi ce trece. Prețul gazului bate record după record, iar piața este panicată mai ales că una dintre conductele care alimentează Europa cu gaz rusesc a fost vineri oprită.

Vladimir Putin a transmis un nou avertisment. A cerut țărilor vecine să normalizeze relațiile cu Rusia
Vladimir Putin a transmis un nou avertisment. A cerut țărilor vecine să normalizeze relațiile cu Rusia

Vladimir Putin a transmis un nou avertisment împotriva unor noi sanțiuni, dar pe un ton mai moderat le-a cerut ţărilor vecine să normalizeze relaţiile cu Rusia.

Recomandări
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli
România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară din 2025. Reguli "mult mai stricte" pentru gestionarea finanţelor

România va intra într-un proces de ajustare fiscal-bugetară, începând din 2025, iar regulile pentru gestionarea finanţelor ţării vor fi mult mai stricte, a anunţat, vineri seara, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme
Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

În România, autoritățile pregătesc mii de saci cu nisip pe care să îi transporte în zonele unde Dunărea ar putea face probleme.

"Amendamentul Iohannis" și jocurile de culise. De ce ar vrea PSD ca președintele să fie pe lista PNL la parlamentare

Inițiativa PNL, care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare, naște controverse în instituțiile statului.