Incendiul de la Centrala Nucleară din Zaporojie a fost stins. Bombardamentele continuă în restul Ucrainei
Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost noaptea trecută ținta invadatorilor ruși în Ucraina. În urma atacurilor, în zonă a izbucnit un incendiu, care a stârnit motive de îngrijorare. Focarul a fost stins de abia vineri dimineață.
Citește aici LIVE UPDATE | Războiul din Ucraina. Ultimele informații
„Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai grav decât la Cernobîl!" a fost anunțul alarmant al ministrului ucrainean de Externe. Specialiştii spun însă că, deocamdată, nivelul de radiaţii în zonă este în limite normale.
Pentru moment, luptele au încetat în apropierea centralei, iar incendiul a fost stins cu mare efort de pompieri. Însă artileria rusă îşi continuă bombardamentele în alte părţi ale Ucrainei, iar în spitale pacienţii sunt trataţi în subsoluri.
Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!
A 8-a noapte de război în Ucraina a fost marcată de bombardamente.
Ținta principală a fost centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa.
Dmytro Orlov, primarul localităţii Enerhodar: „Vă cer să vă veniți în fire și să încetați imediat să mai trageți în centrala nucleară Zaporizhzhia."
Andriy Tuz, purtător de cuvânt al centralei nucleare de la Zaporizhzhia: „Tehnica militară a Federației Ruse trage asupra centralei nucleare Zaporizhzhia. Există o amenințare reală în legătură cu un pericol nuclear la cea mai mare centrală nucleară din Europa. Le cerem să oprească focul cu arme grele asupra blocurilor energetice ale centralei nucleare Zaporizhzhia. Repet: opriți focul cu arme grele asupra blocurilor energetice ale centralei nucleare Zaporizhzhia!".
Volodimir Zelenski: „Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară."
Asalturile repetate au declanșat un incendiu major la unul din cele 6 reactoare nucleare, iar din cauza tirurilor trase de forţele ruse, misiunea pompierilor a fost una extrem de grea.
Forțele ucrainene și ruse începuseră să se lupte intens în zonă de câteva zile. Explozii asemănătoare s-au auzit ieri şi în Kiev, iar martorii au filmat incendii uriaşe.
Un bloc de locuinţe, dar şi un depozit care se întindea pe 10.000 de metri pătrați au ars ore întregi. În timp ce pompierii se luptau să stingă flăcările, localnicii îşi vărsau furia.
„Nu-mi vine să cred că afurisitul de Putin face una ca asta! Nu are deloc suflet. E un fascist" spune un localnic.
Dezastru e şi în Borodyanka, o localitate aflată la nici 60 de km de Kiev. Urmările bombardamentelor din ultimele zile sunt catastrofale. În imaginile filmate cu o dronă apar blocuri şi case distruse, mormane de moloz fumegând, dar și vehicule militare rusești arse, în mijlocul străzilor.
Potrivit ministerului britanic al apărării, ruşii şi-au schimbat strategia: înaintează încet şi vor să ocupe ieşirile la mare ale Ucrainei. Pe lângă Odesa, altă ţintă este şi Mariupol, la Marea Azov, unde ruşii bombardează sălbatic oraşul.
Medicii merg din casă în casă să preia răniții
Fără conexiuni la telefon, medicii nu ştiu de unde să-i preia pe răniţi, aşa că aleargă din casă în casă încercând să salveze cât mai multe vieţi.
Nu toţi supravieţuiesc. Untată îşi plânge băiatul de 16 ani pe care l-a pierdut...
Sunt scene cutremurătoare şi în spitalul de copii din Kiev.
Clarissa Ward, corespondent CNN: „Copiii care sunt prea bolnavi pentru a putea fi mutaţi trebuie să stea aici, la subsol, în caz că încep din nou bombardamentele."
Printre pacienţi este şi o fetiţă de numai 3 luni.
„Este o perioadă terifiantă. Trebuie să stăm aici în subteran și nu știm pentru cât timp. Sunt singură aici. Soţul meu e acasă cu celălalt copil al meu."
Clarissa Ward: „De 7 nopţi doarme aici, pe podea, iar bombardamentele se apropie tot mai mult.
Mi-a spus că toată această situaţie i-a provocat mult stres şi nu mai poate să alăpteze, aşa că acum trebuie să îşi hrănească fetiţa cu lapte praf".
Lupta pentru supravieţuire se duce în zeci de alte oraşe din Ucraina.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: razboi in ucraina, raniti, centrala nucleara, zaporojie,
Dată publicare:
04-03-2022 08:02