Klaus Iohannis, în vama Siret: Nu avem un scenariu care să arate că Republica Moldova va fi atacată
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, după ce a vizitat tabăra de refugiaţi din vama Siret, că ceea ce se întâmplă în Ucraina este o catastrofă umanitară şi a mulţumit românilor și organizațiilor care i-au ajutat pe refugiaţi din primele zile.
”Această situaţie, acest război neprovocat, pornit de Rusia împotriva Ucrainei, a generat o catastrofă umanitară care a făcut sute de mii de ucraineni să îşi abandoneze casele, şi mulţi dintre ei ajung şi la noi în România, unde sunt bine primiţi, a spus preşedintele, la vama Siret.
Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit tuturor românilor şi organizaţiilor care din prima oră au fost prezente în vămi şi i-au primi aşa cum se cuvine pe refugiaţi, potrivit News.ro.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ea a precizat că şi autoritățile şi-au făcut treaba şi ”într-un timp record au organizat taberele şi fluxurile din vămi”. ”Merită toată aprecierea”, a mai spus şeful statului.
Klaus Iohannis a spus despre refugiaţi că sunt într-o situaţie disperată, sunt ajutaţi cu transport, hrană, îmbrăcăminte, li se întocmesc actele.
”Este o situaţie pe care nu şi-a dorit-o niciun ucrainean şi niciun român dar noi suntem hotărâţi să facem faţă situaţiei”, a spus Klaus Iohannis, precizând că niciun ucrainean şi nicio ucraineancă nu vor fi refuzaţi la vămile din România.
”Noi credem că această catastrofă umanitară se va extinde, va fi nevoie de foarte multe ajutoare atât aici cât şi în Ucraina”, a spus şeful statului, arătând că la Suceava se înfiinţează un centru logistic, un hub, care va colecta ajutoare umanitare din toată Europa, toate organizaţiile şi va duce aceste ajutoare în Ucraina şi în Republica Moldova dacă va fi nevoie.
Preşedintele a mai spus că nu avem un scenariu care să arate că Republica Moldova va fi atacată.
”Suntem hotărâţi ca în situaţia în care e nevoie de ajutor, umanitar să intervenim şi acolo. Nu avem acum date care să arate un scenariu că Moldova ar fi ameninţată”, a spus preşedintele.
Întrebat de corespondepondentul Știrilor PRO TV Rareș Năstase despre riscurile ca acest conflict să se extindă și în alte zone din Europa, președintele Klaus Iohannis a răspuns că: „În acest moment, nu avem indicii că alt scenariu este necesar, decât cel în care trăim, din păcate, acum. Deci nu credem că se va extinde conflictul. Pe de altă parte, este foarte clar cpă aici avem un agresor, care este Rusia și noi trebuie să facem tot ce trebuie pentru a ne proteja și pentru a asigura o defensivă. Și în acest sens este de dorit și destul de probabil să vină forțe din NATO mai aproape de flancul estic.”
Despre un pericol pentru România, şeful statului a spus că noi nu calculăm un scenariu în care România să fie implicată în conflict sau să fie ameninţată.
”Eu pot să spun un lucru simplu, aici în România suntem acasă, asta este ţara noastră şi aici rămânem”, a arătat el.
În prezent, în tabăra de la Siret sunt cazaţi 215 refugiaţi din Ucraina, potrivit ISU Suceava.
Capacitatea totală a taberelor provizorii din judeţul Suceava este de 1.977, în prezent fiind în jur de 1.400 locuri libere, precizează Prefectura. Totodată, 6.075 refugiaţi au fost cazaţi în taberele temporare din judeţ până în prezent.
Tabăra mobilă de la Vama Siret a fost operaţionalizată pe 26 februarie şi asigură cazarea temporară a cetăţenilor ucraineni sosiţi din zona de conflict.
Panouri electronice de informare au fost instalate în Vama Siret şi tabăra mobilă din Siret.
În ultimele 24 de ore, pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 9.455 cetăţeni ucraineni.
Sursa: Agerpres
Etichete: klaus iohannis, tabara, refugiati, vizita, siret,
Dată publicare:
05-03-2022 16:56