Efectele economice ale războiului sunt tot mai pronunțate. Prețul gazului bate record după record
Efectele economice ale războiului sunt tot mai pronunțate pe zi ce trece. Prețul gazului bate record după record, iar piața este panicată mai ales că una dintre conductele care alimentează Europa cu gaz rusesc a fost vineri oprită.
Este vorba despre gazoductul ''Yamal''. Tot mai scumpe sunt și cerealele, la fel și îngrășămintele, semn clar, că vom da din ce în ce mai mult și pentru mâncare.
Fără vreun un motiv oficial, fluxul de gaz rusesc prin gazoductul Yamal a fost oprit dimineață.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Yamal alimentează două țări europene, Polonia și Germania, însă ambele au gaz momentan din alte surse. De altfel, toate țările europene trebuie să aibă trei surse de gaze, potrivit regulilor europene. De precizat că rușii nu au un contract semnat pentru Yamal, deci practic nu sunt obligați în niciun fel să trimită gaze pe aici, și au mai fost în această iarnă astfel de opriri. Restul conductelor prin care trece gaz rusesc nu au pentru moment fluxurile afectate.
Totuși, piața este în tensiune. Prețurile au urcat până la 200 de euro pe mwh, aproape de trei ori ca înainte de începerea războiului. Totul, pe fondul temerilor că gazul rusesc ar putea fi întrerupt în Europa.
Aura Săbăduş, Jurnalist Specialist în piețe de energie, Icis Londra: ”Traderii se pregătesc pentru aşa ceva. În ceea ce priveşte fluxul de gaze, nu avem o dovadă tangibilă care să zică da într-adevăr gazele au fost întrerupte şi există un motiv să crească preţurile. Totul este un rezultat al panicii, piaţa este incredibil de panicată”.
La nivel european se caută acum alte surse de gaz.
Mihnea Cătuți, Specialist Energie: „Gaz natural lichefiat nu există suficient pe piaţă, se vorbeşte despre începerea unor proiecte de terminale noi în Germania, dar acestea vor dura cu siguranţă, toate analizele de până acum arată un singur fapt: că nu putem să ne asigurăm înmagazinarea suficientă cu gaze pentru următoarea iarnă decât dacă reducem şi consumul”.
Și prețul petrolului continuă să crească iar combustibilii sunt tot mai scumpi. Afectată este și piața auto, mai ales că mulți producători au oprit fabricile din Rusia.
Costin Giurgea, Realizator Superspeed: ”Sunt câţiva producători din Europa care se bazau pe nişte componente electrice, electronice făcute în Ucraina. Doi-trei mari producători producători în mod sigur au probleme din punctul ăsta de vedere şi au anunţat deja producţii reduse la câteva fabrici din Europa şi se aşteaptă ca săptămâna viitoare chiar să se oprească unele dintre ele, cel puţin temporar până când se va reajusta lanţul logistic”.
Și piețele de cereale au înregistrat scumpiri, cum Rusia și Ucraina sunt în topul exportatorilor. Grâul s-a scumpit cu 34 de procente iar porumbul cu 40 de la 1 februarie.
Dimitrie Muscă, fermier: ”Ucraina şi Rusia dădeau 34 la sută din exportul de cereale în Europa şi acesta este un capitol care duce la creşterea preţurilor şi să nu uităm că în partea de vest intram într-o secetă care va influenţa şi ea preţul graului în funcţia de producţia pe care o avem”.
În plus, lipsa îngrășămintelor, după ce au fost oprite importurile din Rusia și Ucraina, afectează și mai mult agricultură.
Nicolae Tritean, director Stațiune cercetare și dezvoltare agricolă Turda: ''Anul trecut luam o tonă de îngrășământ la 1200 lei la licitație iar acum costă peste 4 mii lei. Fermierii vor avea mari probleme pentru că prețul este enorm pentru îngrășământ”.
Ștefan Nicolăescu, fermier: ”Am luat din Ucraina până să înceapă războiul și sunt și scumpe, foarte scumpe. Au ajuns la prețul aurului. Nu avem nicio soluție și nu mai găsim din țările astea, o să fie foarte greu de agricultură”.
Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Combinatul Chimic: ''Preconizăm că agricultura românească va înregistra o criză al îngrășămintelor, ceea ce va traduce într-un preț mai ridicat al alimentelor”.
Mai toate produsele și serviciile ne vor costa mai mult avertizează economiștii, în special din cauza scumpirilor de pe piața de energie.