Război în Ucraina ziua 9. Trosteaneț, ocupat de ruși. Medicii ar fi amenințați că vor fi împușcați dacă intervin

×
Codul embed a fost copiat

Război în Ucraina ziua 9. Un incediu a izbucnit la centrala nucleară Energodar din Zaporijie, în urma unor atacuri ale forțelor ruse. Ucraina a transmis că nu au fost înregistrate creșteri ale nivelului de radiații.

Orașul Mariupol a fost înconjurat și supus bombardamentelor necontenite ale artileriei ruse.

Cu o populație de peste 400 de mii de locuitori, Mariupol este un oraş strategic, care ar permite Moscovei să lege Crimeea de republicile separatiste din estul Ucrainei.

Între timp în Herson, primul mare oraș ucrainean capturat de ruși, ocupanții au instituit restricții draconice de circulație, iar locuitorii nu au mâncare și medicamente.

Pe de altă parte, oficiali de la Pentagon anunță că forțele ucrainene atacă masiv coloana militară rusă care se îndreaptă către capitala Ucrainei.

Citește și
tanc ucraina
Război în Ucraina Ziua 8. „Catastrofă umanitară” în Mariupol. O întreagă localitate distrusă complet de bombardamente
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Kievul vrea astfel să dejoace, probabil, obiectivul final al invaziei rusești: ocuparea capitalei și instalarea unui guvern marionetă.

Război în Ucraina, ziua 9. Cele mai importante evenimente:

⇒ Zelenski a supraviețuit după cel puțin trei tentative de asasinat în ultimele zile

⇒ Vicepreședintele SUA ar putea fi trimis în România pentru a arăta solidaritatea americanilor cu Ucraina

⇒ Trupele belaruse ar fi primit ordin să intre în Ucraina

Forţele ruse bombardează Ohtirka, în nord-estul Ucrainei

Incendiu la centrala nucleară Energodar din Zaporijie în urma atacurilor forţelor ruse

Știrile PRO TV v-a prezentat, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina: 

UPDATE 23.33 Volodimir Zelenski a transmis un nou mesaj în care a reiterat determinarea ucrainenilor de a-şi apăra ţara şi pământul. 

”Vom continua să luptăm. Ne vom apăra ţara. Ne vom revendica pământul. Mulţumim eroilor noştri”, a transmis, vineri seară, într-un mesaj pe Facebook, preşedintele ucrainean.

 

UPDATE 23.24 Louis Vuitton închide 124 de magazine în Rusia, începând de duminică, relatează Reuters, citat de Nexta TV.  

UPDATE 23.21 Președintele francez, Emmanuel Macron, solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU privind siguranța nucleară în Ucraina, informează CNN.
 

UPDATE 23.18 Oamenii din Irpin încearcă să ajungă în Kiev după ce podul de legătură a fost distrus.   

 

UPDATE 23.12 Șeful Administrației Regionale de Stat Sumî Dmitro Zhyvytskyi a publicat pe canalul său Telegram mai multe imagini din Ohtîrka.

 

 

UPDATE 23.02  Orașul Trosteaneț a fost ocupat de armata rusă.

 
Anunțul a fost făcut de Șeful Administrației Regionale de Stat Sumî Dmitro Zhyvytskyi pe canalul său de Telegram. 

“Acum ocupanții controlează stația de ambulanță, nu permit medicilor să meargă la apeluri, doar în cazul copiilor în situații de urgență. Medicii au fost avertizați că vor fi împușcați dacă pleacă singuri. Localnicii nu pot cumpăra alimente și alte bunuri. Toate magazinele au fost jefuite. De asemenea, nu există posibilitatea de a intra în oraș pentru a ajuta populația”, a declarat acesta.
 
 

UPDATE 22.54 Kiev Post transmite că ucrainenii au preluat controlul asupra Gostomel și că au ucis 50 de ruși.  

UPDATE 22.48 Manifestație de mare amploare la Praga, de susținere a Ucrainei. În timpul manifestației a fost difuzat un mesaj al lui Zelenski.  

“Fac un apel către voi să nu fiţi tăcuţi. Aş vrea să ieşiţi pe străzi şi să susţineţi Ucraina, să susţineţi eforturile noastre şi să ne susţineţi lupta, pentru că dacă Ucraina nu va rezista, Europa nu va rezista. Dacă vom cădea noi, veţi cădea voi. Astfel că vă rog, nu fiţi tăcuţi, nu ignoraţi asta. Ieşiţi şi susţineţi Ucraina atât cât puteţi... Şi dacă noi câştigăm, şi sunt sigur că o să câştigăm, aceasta va fi victoria întregii lumi democratice. Va fi victoria libertăţii noastre. Va fi victoria luminii asupra întunericului, a libertăţii împotriva sclaviei. Dacă vom câştiga, vom deveni înfloritori ca Europa şi Europa va înflori mai mult ca niciodată după această victorie magnifică. Glorie Ucrainei!”, a spus Volodimir Zelenski, citat de News.ro.

 

UPDATE 22.40 Conform Nexta, lanțul de magazine Auchan a limitat vânzarea de făină și zahăr în magazinele sale din Rusia.

Compania a luat aceast decizie din cauza creșterii crescute. Reprezentanții companiei spun că există stocuri, dar că sunt necesare restricții pentru a nu rămâne fără marfă. 
 

UPDATE 22.36 Premierul canadian, Justin Trudeau, cere excluderea Rusiei din Interpol. 

 
UPDATE 22.27 Supermarketurile din Marea Britanie au anunțat că vor începe să scoată de pe rafturi produsele rusești. Decizia vizează printre altele, votka și semințe de floarea soarelui, conform BBC. 
 

UPDATE 22.25 Booking.com nu mai permite rezervările în Rusia, conform Ria Novosti. Nici Youtube nu mai poate fi accesat. Nici site-urile BBC, Radio Liberty și Deutsche Welle nu mai merg.

UPDATE 22.21 Militarii ruși nu luptă cu civilii în Ucraina, ci le asigură protecția și oferă asistența necesară, susține liderul cecen Ramzan Kadîrov, aliat al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

UPDATE 22.10 Primarul din Mariupol: Suntem pur și simplu distruși de obuze și avioane

Primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, a făcut, din nou, un apel să fie ajutați, după ce orașul a rămas fără căldură, apă și electricitate și în condițiile în care sunt trei sute de răniți în spitale, dar și spitale sunt bombardate.
 
“Suntem pur și simplu distruși de obuziere, avioane. Bombardamentele nu se opresc nici acum”, a spus primarul, conform Pravda.

El a precizat că medicii se luptă zilnic pentru viețile locuitorilor din Mariupol, s-au mutat în spitale împreună cu familiile lor, dar „trupele ruse trag cu tunurile în spitale”.

 

UPDATE 21.53 Sârbii pro-ruși au manifestat, vineri, prin Belgrad, fluturând steagul Rusiei și ținând în mâini poze cu Vladimir Putin. Ei au mărșăluit prin Belgrad pe drumul către ambasada Rusiei, aceasta fiind o manifestare rară de sprijin public pentru Moscova după invadarea Ucrainei. 

 

UPDATE 21.49 Și Twitter a fost blocat complet în Rusia, conform Nexta

 

UPDATE 21.12 Secretarul de stat american Antony Blinken susține declarații: 

"Peste un milion de refugiați au plecat din Ucraina. Milioane de oameni sunt prinși în Ucraina în condiții grele pe măsură ce rușii distrug infrastructura. Oamenii stau fără căldură și curent, podurile din orașe sunt distruse. Alimentele nu pot să intre în oraș. Vom asigura că dacă Kremlinul nu își schimba drumul va deveni și mai izolat economic.  Această invazie face ca noi, partenerii europeni, să știm care este cu adevărat miza. Atacul a avut drept consecință și declanșarea scânteii în oameni din toată lumea care au ieșit să protesteze față de ce se întâmplă în Ucraina. ", a declarat Blinken. 

Blinken a mai spus că niciodată Rusia nu a fost mai izolată ca acum. Blinken a mai spus  că NATO, UE și alte națiuni partenere nu au fost niciodata mai unite. El a lăudat țările care au acceptat refugiați ucraineni .

El spune că Vladimir Putin nu și-ar fi imaginat răspunsul unit și valul de proteste care „a transformat din ce în ce mai mult Rusia într-un stat paria”.

 

UPDATE 21.10 Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, va veni în România săptămâna viitoare.

 

UPDATE 20.43 Peste 100 de oameni ar putea fi prinși sub dărâmăturile unui bloc bombardat în Borodeanka.  

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a declarat pentru CNN că oamenii ar putea fi încă prinși sub dărâmături.
 
"Salvatorii nu au acces la aceste persoane din cauza bombardamentelor constante. Suntem gata să evacuăm oamenii de îndată ce se ajunge la un acord privind un 'coridor verde'", a spus Viktoria Ruban, purtătorul de cuvânt al SES din regiunea Kiev.

 

UPDATE 20.37 Cum arată centrala termică din Ohtîrka distrusă de ruși.  

UPDATE 20.29 Ambasadorul SUA la ONU: Lumea a evitat la limită o catastrofă nucleară

Ambasadorul Statelor Unite la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că lumea „a evitat la limită o catastrofă nucleară aseară” în urma incendiului de la centrala nucleară Zaporijie, conform CNN.

 

UPDATE 20.22 Roskomnadzor, autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia, a decis să blocheze accesul la rețeaua Facebook din Rusia, anunță RIA Novosti pe Twitter.   

UPDATE 20.18 Zelenski a vorbit la telefon cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, anunţă într-o postare pe Twitter că a avut o convorbire cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre ”terorismul nuclear” al Federaţiei Ruse şi despre sancţiunile împotriva acestei ţări, dar şi despre aderarea Ucrainei la UE.

 

UPDATE 20.14 Șapte oameni, între care și copii, au murit în urma unui atac asupra satul Marhalivka, la aproximativ 10 kilometri de periferia de sud-vest a capitalei, conform NDTV. 

 

UPDATE 20.06 Rusia a lansat 500 de rachete asupra Ucrainei 

 
Rusia a lansat deja circa 500 de rachete asupra Ucrainei de la începutul invaziei sale în 24 februarie, a declarat vineri un înalt oficial american din domeniul apărării, care a oferit presei - sub rezerva anonimatului - informaţii despre desfăşurarea luptelor în Ucraina, relatează EFE, conform Agerpres. 

 

UPDATE 19.51 Putin este pregătit pentru dialogul cu Ucraina dacă „toate cerințele Rusiei” sunt îndeplinite

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a spus cancelarului german, Olaf Scholz, într-un apel telefonic, că Rusia este pregătită pentru dialog asupra Ucrainei dacă toate cererile acesteia sunt îndeplinite, a spus Kremlinul.

Putin „a confirmat că Rusia este deschisă dialogului cu partea ucraineană, precum și cu toți cei care doresc pacea în Ucraina. Dar cu condiția ca toate cerințele Rusiei să fie îndeplinite”, a spus Kremlinul într-un comunicat, citat de Al Jazeera.

UPDATE 19.48 Cel mai mare grup de publicitate din lume, WPP a anunțat că își va întrerupe operațiunile în Rusia, conform Al Jazeera. 

UPDATE 19.46 Octavian Morariu, preşedintele Rugby Europe, a anunţat, vineri, că un tânăr rugbist ucrainean şi familia sa au fost împuşcaţi.

“Veşti foarte triste de la familia rugbiului ucrainean. Mikita Bobrov, un tânăr rugbist, a fost împuşcat alături de familia sa la intrarea în Kiev. Inimile noastre sunt alături de comunitatea rugbiului din Ucraina şi de toţi cei care suferă în aceste vremuri grele”, a notat Morariu pe Twitter, conform News.ro. 

 UPDATE 19.42 Postul BBC a anunţat vineri că își retrage toţi jurnaliştii din Rusia pentru a le garanta "securitatea", după adoptarea unei legi care prevede pedepse cu închisoarea în cazul transmiterii de "informaţii mincinoase despre armată" şi blocarea site-ului său în limba rusă, în contextul invaziei ruse din Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

UPDATE 19.30 Moscova interzice demonstraţiile în oraş, indiferent dacă sunt pro sau împotriva invaziei în Ucraina
 

Autorităţile din Moscova au respins cererile pentru demonstraţii atât din partea adversarilor invaziei Ucrainei, cât şi ale susţinătorilor forţelor armate ale Rusiei, informează vineri DPA.

Într-un comunicat difuzat vineri, administraţia locală a menţionat pandemia de coronavirus pentru a justifica interdicţia. Autorităţile nu au dezvăluit cine a solicitat autorizarea mitingurilor şi cu ce ocazie.

UPDATE 19.05 Olexander Scherba, un diplomat ucrainean și fost ambasador ucrainean în Austria, publică pe contul său de Twitter un clip și spune că soldații ruși au încercat să ofere alimente oamenilor din orașul Herson, dar că au fost primiți cu proteste.   

UPDATE 18.31  Ursula von der Leyen: Putin este tot mai izolat de lume
 

"Putin este tot mai izolat în lume, dar în fața protestelor din toată lumea armata lui Putin merge înainte. Țintirea civililor se intensifică. Fiți siguri că UE și SUA vor continuă să stea alături de Ucraina", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen a avertizat că UE este pregătită să adopte „noi sancțiuni severe dacă Putin nu oprește războiul pe care l-a început”.

 

UPDATE 18.31 Primăria Capitalei, prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, în colaborare cu Fundația Romanian Angel Appeal, deschide două Centre de zi destinate copiiilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina. Centrele sunt situate pe strada Turnu Măgurele nr. 17 A, sector 4 și pe Șoseaua Ștefan Cel Mare nr. 1, sector 1. 

UPDATE  18.20 Directorul ONG-ului „Land of The Free” a publicat pe Twitter o fotografie cu un bloc bombardat. El susține că locatarii s-au adăpostit în subsoluri.  

UPDATE 18.15 Oficialii Uniunii Europene iau în considerare limitarea accesului şi influenţei Rusiei în ceea ce priveşte finanţarea obţinută de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) după invazia forţelor ruse în Ucraina, au declarat şase oficiali pentru Reuters. 

UPDATE 17.59 Trei persoane au murit după atacurile din Ohtîrka

Trei persoane au fost ucise, inclusiv un copil, după bombardarea unei creșe și unei grădinițe din orașul Ohtîrka, vineri dimineață, când localnicii se adăposteau înăuntru, a informat Amnesty International, conform Sky News.

UPDATE 17.55 Ambasada SUA la Kiev: Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară

„Este o crimă de război să ataci o centrală nucleară. Bombardarea de către Putin a celei mai mari centrale nucleare din Europa duce domnia terorii cu un pas mai departe”, a transmis ambasada pe Twitter.

UPDATE 17.51 Nexta publică imagini cu un tanc rusesc despre care spune că a rămas blocat într-un șanț și a fost abandonat.  

  

UPDATE 17.44 Cetățenii din orașul ucrainean Liov invelesc monumentele istorice în folii ca să le protejeze de ruși.

UPDATE 17.38 Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell: Este un mod barbar de a face război

Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, spune că rușii bombardează tot în Ucraina. „Rușii bombardează totul: spitale, case, școli. O mulțime de victime civile. Este un mod barbar de a face război”, a declarat Borrell, conform CNN. 

UPDATE 17.24 Cancelarul german, Olaf Scholz, i-a cerut preşedintelui rus, Vladimir Putin, să pună capăt "imediat" ostilităţilor în Ucraina, în cadrul unei convorbiri telefonice avute vineri, relatează AFP şi Reuters, notează Agerpres. 

UPDATE 17.07 Ucraina se aşteaptă la o nouă rundă de negocieri cu Rusia, a treia la număr, în acest weekend, a declarat vineri unul dintre negociatorii ucraineni, Mihailo Podoliak, consiler al şefului administraţiei prezidenţiale, citat de France Presse. 

UPDATE 17.02 Localnicii din Luhansk protestează în fața soldaților.  

Oamenii din Novopskov au ieșit în fața soldaților ruși și au protestat. 

 

UPDATE 16.56 15 ani de închisoare pentru răspândirea informațiilor false despre Forțele Armate Ruse

Consiliul Federației, Camera Superiroară a Parlamentului rus, a aprobat în unanimitate legea care introduce răspunderea penală pentru difuzarea „informațiilor false despre Forțele Armate Ruse” și discreditarea acestora. Sancțiunea este de până la 15 ani de închisoare, conform RBC. 

 

UPDATE 16.45 Aleksei Navalnîi face apel către ruși să protesteze în toată lumea.

Aleksei Navalnîi le-a cerut rușilor să protesteze față de războiul din Ucraina în orașele din Rusia și din întreaga lume pe 6 martie.

„Arătați lumii că rușii nu vor război. Ieșiți în piețele din Berlin, New York, Amsterdam sau Melbourne, oriunde v-ați afla. Acum toți suntem responsabili pentru viitorul Rusiei. Pentru ceea ce va fi Rusia în ochii lumii”, a transmis Aleksei Navalnîi, citat de Al Jazeera. 
 

UPDATE 16.37 Microsoft a informat că va suspenda „toate vânzările noi de produse și servicii Microsoft în Rusia”, conform CNN.
 
UPDATE 16.17 Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu entitățile rusești în cercetare, știință și inovare, din cauza invaziei Ucrainei de către Rusia. De asemenea, Comisia suspendă plățile către entitățile ruse în baza contractelor existente și „nu va încheia niciun contract nou sau niciun acord nou” cu organizațiile ruse, conform CNN
 
 

UPDATE 16.11 O imagine cu un avion rus doborât în apropiere de Volnovakha. Imaginea a fost transmisă de Ministerul Apărării din Ucraina.

UPDATE 15.57 Un nou clip arată bombardamentele asupra unui bloc din Irpin.  Conform persoanei care filmează blocul nu este locuit și nu a fost niciodată locuit. 

UPDATE 15.22 Potrivit informațiilor actualizate de la instituțiile medicale, în urma bombardamentului de la Cernihiv au murit 47 de persoane: 38 de bărbați și 9 femei. 18 persoane au fost salvate, transmite Administrația Regională de Stat Cernihiv.

UPDATE 15:06 - Stoltenberg avertizează: Zilele următoare vor fi probabil mai rele în Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, vineri, că zilele următoare vor fi "probabil mai rele" în Ucraina, cu "mai multe morți, mai multă suferință și mai multă distrugere".

 

Șeful NATO a continuat să insiste că războiul din Ucraina este "războiul lui Putin".

Este "unul pe care l-a ales, l-a planificat și îl desfășoară împotriva unei țări pașnice", a adăugat Stoltenberg. „Îi cerem președintelui Putin să oprească imediat acest război, să-și retragă toate forțele din Ucraina fără condiții și să se angajeze acum într-o diplomație autentică”, a adăugat Stoltenberg.

UPDATE 14:56 - Lukașenko: Occidentul are nevoie de război în Ucraina pentru a îneca Rusia și Belarusul

Președintele belarus Aleksandr Lukașenko consideră că Occidentul este interesat de un război prelungit în Ucraina pentru a îneca Rusia și Belarus în această „agitație”. Declarația integrală, AICI

UPDATE 14:43 - Vitali Klitschko (primarul Kievului) și fratele său, Wladimir Klitschko, au vizitat persoane aflate într-un adăpost într-una dintre stațiile de metrou din Kiev 

UPDATE 14.30: NATO va apăra Ungaria “dacă noi înşine suntem gata să ne apărăm”, a afirmat vineri premierul ungar Viktor Orban.

El a asigurat că securitatea Ungariei este “solidă ca betonul” şi această ţară îşi poate asigura securitatea chiar fără ajutorul aliaţilor, menţionând că “se poate produce un dezastru doar dacă ne pierdem minţile şi ne implicăm în război”.

“Nicio NATO nu ne poate apăra de propria prostie”, a formulat premierul ungar.

UPDATE 14.15: Preşedintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri vecinilor Rusiei să nu escaladeze tensiunile, în a noua zi după ce Moscova şi-a trimis forţele armate în Ucraina. 

“Nu avem intenţii rele la adresa vecinilor noştri. Şi i-aş sfătui şi pe ei să nu escaladeze situaţia, să nu introducă nicio restricţie. Ne îndeplinim obligaţiile şi vom continua să le îndeplinim”, a declarat Putin într-o serie de remarci televizate. 

UPDATE 13:56 - Șeful NATO condamnă atacurile de la centrala nucleară Zaporojie: „Nu dorim război, conflict cu Rusia” 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat, vineri, invazia „brutală” a Rusiei în Ucraina şi a condamnat atacurile asupra civililor şi asupra centralei nucleare Zaporojie din Energodar, din sud-estul Ucrainei. Reacția lui Jens Stoltenberg, AICI

UPDATE 13:34 - Zelenski: Rușii trag cu rachete în copii, este o ”violență inumană” 

Volodimir Zelenski avertizează că o catastrofă mult mai mare ca la Cernobîl se poate întâmpla ”în orice moment”, după ce Rusia a atacat centrala nucleară de la Zaporojie. Zelenski a mai spus că rușii au tras cu rachete într-o școală cu copii. Mesajul transmis de președintele Ucrainei oamenilor simpli din Rusia, AICI.

UPDATE 13:23 - Putin face apel la țări să "normalizeze relațiile" cu Rusia

Vladimir Putin a cerut altor țări să normalizeze relațiile cu Rusia. Acesta a adăugat că Rusia își va respecta angajamentele economice cu alte țări, notează Sky News.

Națiunile occidentale încearcă în mare parte să taie calea națiunii, cu sancțiuni economice, spații aeriene închise și porturi blocate.

UPDATE 13:04 - Viceprimarul din Mariupol îndeamnă NATO să trimită trupe în Ucraina

Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, îi îndeamnă pe liderii NATO să trimită trupe în Ucraina, afirmând că Rusia nu se va opri până când nu va transforma ţara într-un ”deşert şi nu va ucide mulţi civili”, informează BBC, citat de News.ro.

„Nu există nicio modalitate de a-l opri pe Putin să ne omoare civilii cu atacuri aeriene până când NATO nu se trezeşte şi înţelege că nu este un conflict regional - este un război împotriva democraţiei, împotriva libertăţii, împotriva unuia dintre cele mai mari naţiuni europene”, a afirmat el.

UPDATE 12:40 - Armata rusă controlează efectiv două centrale nucleare ucrainene

Rusia controlează efectiv centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, potrivit lui Rafael Mariano Grossi, a declarat, vineri, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, conform CNN.

Cernobîl a fost locul celui mai grav dezastru nuclear din lume, în 1986. Forțele rusești au preluat controlul asupra acestuia săptămâna trecută.

Centrala din Zaporojie a căzut, vineri, sub controlul Moscovei, iar în timpul luptelor, un proiectil rusesc a lovit o clădire din cadrul sitului, provocând un incendiu localizat.

Niciunul dintre reactoare nu se afla în apropiere și nu a fost afectat. Incendiul a fost stins, iar sistemele de monitorizare a radiațiilor sunt pe deplin funcționale.

Personalul ucrainean se află în continuare la conducerea operațiunilor, a declarat Grossi.

Grossi a avertizat că situația de la Zaporojie este " foarte fragilă".

El a spus că este "fără precedent" să funcționeze o centrală nucleară în timp ce în apropiere se desfășoară operațiuni militare.

UPDATE 12:15 - Trupele ruse au intrat în oraşul-port Mikolaiv de la Marea Neagră

Trupele ruse au intrat în oraşul-port ucrainean Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră pentru prima dată de la declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat vineri autorităţile regionale, informează Reuters, citată de Agerpres.
 

UPDATE 11:57 - Gari Kasparov cere sancțiuni și mai dure împotriva lui Putin: ”Rusia trebuie aruncată înapoi în epoca de piatră”

Fostul campion mondial la şah Gari Kasparov a cerut puterilor internaţionale să adopte o strategie militară şi economică mai dură împotriva preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

UPDATE 11:50 - Zelenski: Dezastrul de la centrala nucleară Zaporojie putea fi de șase ori mai grav decât cel de la Cernobîl 

Operatorii tancurilor rusești știau în ce trag, au țintit direct centrala. Această noapte ar fi putut fi sfârșitul Europei", a declarat Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.
 
„Luptăm împotriva unui inamic puternic care ne depășește numeric. Care ne depășește în ceea ce privește tehnologia. Dar care pentru mii de ani lumină este departe de oamenii normali. Am trăit o noapte care ar fi putut opri istoria Ucrainei și a Europei”, a adăugat președintele Ucrainei.

UPDATE 11:40 - Franţa şi-a activat celula de criză nucleară după incendiul de la Zaporojie

Franţa şi-a activat celula de criză din cadrul Autorităţii pentru Siguranţa Nucleară (ANS) în urma incendiului de la centrala atomoelectrică de la Zaporojie, din Ucraina, a anunţat vineri ministrul energiei, Barbara Pompili, citată de Reuters, potrivit Agerpres.

UPDATE 11:30 - Zelenski a supraviețuit după cel puțin trei tentative de asasinat în ultimele zile

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, ar fi reușit să supraviețuiască la cel puțin trei tentative de asasinat în ultima săptămână.

Sursa citată notează că grupul de mercenari ruși Wagner, cunoscut drept și ca „armata privată a lui Putin”, și forțele speciale cecene sunt cele două unități diferite care au fost trimise pentru a-l ucide pe președintele ucrainean, relatează The Times.

UPDATE 11:20 - Toți angajații unei televiziuni din Rusia au demisionat în bloc, live

Toți angajații unei televiziuni din Rusia au demisionat în direct, protestând față de invazia din Ucraina. Platoul știrilor s-a umplut de oameni, care s-au îndreptat apoi spre ieșire. 

UPDATE 10:56 - Belarusul îşi consolidează apărarea aeriană de-a lungul frontierelor sale 

Belarusul şi-a consolidat apărarea aeriană de-a lungul perimetrului frontierelor sale, conform unui ordin al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a anunţat vineri o înaltă oficialitate militară, transmite Reuters, citată de Agerpres.

UPDATE 10:50 - Trupele ruse încercuiesc oraşul Kiev

Trupele ruse îşi continuă avansul către capitala Ucrainei, Kiev, a anunţat vineri armata ucraineană, potrivit DPA.

″Principalele eforturi ale ocupanţilor se concentrează pe încercuirea Kievului″⁣, a declarat armata ucraineană în raportul său de dimineaţă.

UPDATE 10:44 - Raport: Rusia a pierdut circa 9.166 de soldați, de la începutul invaziei în Ucraina

Pierderile totale ale trupelor rusești de la începutul atacului asupra Ucrainei au ajuns la aproximativ 9.166 de persoane.

Armata ucraineană a raportat "pierderile totale ale inamicului din 24.02 până în 04.03":

-251 tancuri
-939 blindate
-33 de avioane
-37 de elicoptere
-18 sisteme antiaeriene
-50 de sisteme de artilerie reactivă (Grad, Smerch etc)
-105 tunuri de artilerie
-60 de cisterne și vehicule de aprovizionare cu combustibil
-3 drone
-2 bărci
-404 vehicule
 

UPDATE 10:20 - Ministrul britanic al Justiției: Putin "riscă" să ajungă la închisoare pentru crime de război

Vladimir Putin "riscă" să ajungă la închisoare pentru crime de război comise de forțele sale rusești în Ucraina, a declarat vineri ministrul britanic al Justiției.

Dominic Raab: „Dincolo de situația sa personală, fiecare comandant care operează în Ucraina, sau chiar la Moscova, atunci când se confruntă cu ordine ilegale, fie că este vorba de a viza civili sau de alt tip, de a ataca situri ilegale sau ilicite, știe acum că CPI (Curtea Penală Internațională ) investighează, iar procurorul-șef Karim Khan se deplasează, cred, în Ucraina. Ei trebuie să știe acum că se confruntă cu riscul foarte real de a ajunge în boxa acuzaților unui tribunal și, în cele din urmă, într-o închisoare, dacă dau curs acestor ordine ilegale, ilegale” a spus Raab, potrivit The Guardian.

UPDATE 10:08 - Un avion rusesc de vânătoare, doborât de ucraineni lângă Zatoka

Unitatea de apărare aeriană ucraineană a doborât un avion rusesc care a atacat una dintre facilitățile de infrastructură militară din apropierea stațiunii Zatoka.

Pilotul care a reușit să se catapulteze este căutat.

UPDATE 9:49 - Vicepreședintele SUA ar putea fi trimis în România pentru a arăta solidaritatea americanilor cu Ucraina

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, ar putea fi trimisă de Casa Albă în România și Polonia pentru a arăta solidaritatea americanilor cu Ucraina atacată de Rusia.

Casa Albă are în vedere trimiterea vicepreședintelui Kamala Harris în Europa de Est pentru a-și manifesta solidaritatea cu Ucraina, potrivit unor surse familiare cu discuțiile, potrivit Daily Mail.

UPDATE 9:46 - Vladimir Putin îşi distruge propria ţară, atenţionează şefa diplomaţiei germane

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock şi-a declarat solidaritatea cu poporul ucrainean şi a atenţionat că preşedintele rus Vladimir Putin îşi duce ţara spre distrugere, informează, vineri, DPA, citată de Agerpres.
 
"Nu vom abandona niciodată poporul ucrainean în voia sorţii. După cum am făcut noi recent la New York (la Adunarea Generală a ONU), vom continua să-i arătăm, economic şi politic, că Putin trebuie să se aştepte la sistarea comerţului şi la o izolare globală a Rusiei, dacă va continua pe această cale. Războiul lui împotriva Ucrainei va duce de asemenea la ruină propria lui ţară”, a declarat Baerbock. 

UPDATE 9:27 - Americanii au pus pe lista neagră peste 50 de miliardari ruși, familiile și cunoscuții acestora 

Nu mai au voie să intre în Statele Unite, nici ei, nici familiie lor sau partenerii lor de afaceri. Anunțul făcut de Joe Biden, AICI

UPDATE 9:06 - Rusia și-a epuizat cea mai mare parte a rezervelor operaționale, susține Ucraina

Armata ucraineană susține că Rusia și-a epuizat cea mai mare parte a rezervelor operaționale în încercarea de a cuceri Kievul, iar acum primește întăriri de la alte divizii.

Într-o postare pe Facebook, Statul Major General al Forțelor Armate adaugă că trupele ruse au reușit să încercuiască orașul portuar Mariupol.

Armata ucraineană adaugă că un grup de soldați ruși s-a retras din bazele navale din Marea Neagră, deși continuă "să se pregătească pentru debarcarea pușcașilor marini în Zatoka", potrivit BBC.

UPDATE 08:40 - Ahmadinejad, către Putin: Oprește acest război satanic!

Fostul președinte al Iranului Mahmoud Ahmadinejad a făcut apel la Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina, pe care l-a catalogat ca fiind „satanic”. 

UPDATE 8:15 - Ukrinform: Centrala nucleară de la Zaporojie a fost capturată de forțele rusești

În ultimele minute a fost făcută o actualizare a situației de la centrala nucleară din Zaporojie, din sudul Ucrainei.

Un incendiu a izbucnit într-o clădire de antrenament de la centrală în această dimineață, după ce a fost atacată de trupele rusești. Până la ora 5 dimineața, pompierii au stins incendiul.

Cu toate acestea, oficialii ucraineni raportează acum că centrala din Energodar este "capturată de forțele militare ale Federației Ruse", potrivit Ukrinform.

Într-o declarație, Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară a precizat că informațiile privind morții și răniții sunt neclare.

"Sistemele și elementele, importante pentru siguranța centralei nucleare, sunt în stare de funcționare", a precizat SINR. "Nu au fost înregistrate modificări ale stării de radiații pentru perioada actuală".

UPDATE 7:34 - Zelenski, apel după incendiul de la Zaporojie: „Europa trebuie să se trezească”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la liderii europeni să prevină "sfârșitul Europei" din cauza amenințării unei explozii la centrala nucleară din Energodar, regiunea Zaporojie.

Tancurile rusești care au tras în unități nucleare sunt tancuri dotate cu camere de termoviziune, adică știu unde să tragă. S-au pregătit pentru asta. Fac apel la toată lumea... care cunoaște cuvântul Cernobîl... Rusia vrea să repete acest lucru și îl repetă deja, dar de 6 ori mai mult. Europa trebuie să se trezească”, a reacționat președintele Ucrainei, potrivit pravda.com.ua.

Zelenski: Europeni, treziți-vă, vă rog. Spuneți-le politicienilor voștri: Trupele rusești bombardează o centrală nucleară din Ucraina. Centrala nucleară Zaporojie... Avertizăm pe toată lumea: niciun stat nu a tras vreodată asupra unităților nucleare. Este pentru prima dată în istoria noastră, în istoria omenirii, când statul terorist recurge la teroarea nucleară”.

„Propagandiștii ruși au amenințat că vor acoperi lumea cu cenușă nucleară. Acum nu mai este o amenințare - acum este o realitate. Armata rusă trebuie să fie oprită imediat. Strigați la politicienii voștri: Ucraina are 15 unități nucleare. Dacă are loc o explozie, este sfârșitul a tot. Sfârșitul Europei. Aceasta este evacuarea Europei. Doar o acțiune europeană imediată poate opri trupele rusești. Nu permiteți ca Europa să moară din cauza catastrofei de la centrala nucleară", a adăugat Zelenski.

UPDATE 7:15 - Incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost stins 

Incendiul de la centrala nucleară de la Zaporojie a fost stins, anunţă Serviciile de Urgenţă din Ucraina, citate de BBC, potrivit News.roPână în prezent nu au fost raportate victime. Nivelurile de radiații de la centrala nucleară sunt raportate ca fiind în limite normale. Un oficial regional spune că siguranța centralei este "asigurată".

UPDATE 7:10 - Premierul Boris Johnson îl acuză pe preşedintele Putin că ameninţă securitatea întregii Europe

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, "acţiunile iresponsabile" ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot "ameninţa direct securitatea întregii Europe" după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina, transmite AFP, citată de Agerpres.

UPDATE 6.52 Airbnb își suspendă activitatea în Rusia și în Belarus

Airbnb suspendă toate operațiunile din Rusia și Belarus, a declarat vineri directorul general al companiei, Brian Chesky, într-un tweet.

UPDATE 6.50 Volkswagen opreşte activităţile în Rusia din cauza conflictului din Ucraina

Volkswagen a anunţat joi că îşi încetează activitatea în Rusia din cauza conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

Producţia de la fabricile Volkswagen Kaluga şi Niznîi Novgorod va fi suspendată până la o nouă notificare, iar exporturile de vehicule către Rusia vor fi oprite cu efect imediat, a spus compania.

”Odată cu întreruperea extinsă a activităţilor de afaceri din Rusia, consiliul de conducere al grupului suportă consecinţele situaţiei generale, care este caracterizată de o incertitudine puternică”, a spus Volkswagen.

UPDATE 6.40 Incendiul de la centrala nucleară a fost stins

Serviciile de urgență din Ucraina spun că au reușit să stingă incendiul de la centrala nucleară.

"La 06:20 (04:20 GMT) incendiul din clădirea de antrenament a CNE Zaporijie din Energodar a fost stins. Nu există victime", a transmis Serviciul de Stat de Urgență.

UPDATE 6.15 Zeci de pompieri intervin pentru a stinge incendiul de la centrala nucleară

Incendiul care a izbucnit la centrala nucleară Zaporijie a început într-o clădire de antrenament din afara complexului principal de reactoare, potrivit Serviciilor de Stat de Urgență (SES) din Ucraina.

„Începând de la ora 05:20 (ora locală), unitățile Serviciului de Stat de Urgență au răspuns la incendiul de la clădirea de antrenament a centralei nucleare Zaporijie”, a declarat SES într-un comunicat pe Telegram.

Aproximativ 40 de pompieri și 10 unități intervin acum pentru a stinge incendiul.

„Ocupatorii se vor confrunta cu pedepse severe pentru acest atac cinic asupra celei mai mari centrale nucleare din EUROPA!”, se mai arată în declarație.

UPDATE 6.13 Primarul din Harkov: Rușii „încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”

Primarul Harkovului, orașul din nord-est asediat de forțele ruse, a declarat vineri pentru CNN că armata rusă „încearcă în mod intenționat să elimine poporul ucrainean”, deoarece țintește spațiile civile.

„Situația este extrem de dificilă”, a spus primarul Ihor Terekhov. „Până în prezent, Harkov a fost puternic afectat de bombardamentele continue. Avioanele zboară constant, (rachete) sunt lansate, grenade sunt lansate și case sunt lovite”.

UPDATE 6.05 Societe Generale, Diageo şi Ikea, între companiile care îşi reduc expunerea sau pleacă din Rusia

Banca franceză Societe Generale a anunţat că lucrează pentru a-şi reduce riscurile în Rusia, temându-se de o reacţie neplăcută din partea Moscovei la sancţiunile occidentale, în timp ce mai multe companii, de la producătorul de vodcă Diageo la IKEA, şi-au suspendat activităţile în această ţară după invadarea Ucrainei, transmite Reuters.

Producătorul brazilian de avioane Embraer s-a alăturat Airbus şi Boeing pentru a opri livrările de piese către companiile aeriene ruse, în timp ce Lufthansa a declarat că ia în considerare redirecţionarea zborurilor de marfă către Asia prin Alaska pentru a evita spaţiul aerian rusesc.

UPDATE 5.55 Pompierilor le-a fost permis accesul la locul incendiului declanşat la centrala nucleară

Echipele de intervenţie au anunţat că pompierii au putut să aibă acces la locul în care s-a declanşat incendiul de la centrala nucleară din Zaporijie, transmite vineri AFP.

UPDATE 5.41 Ucrainenii acuză trupele ruse că nu permit echipelor de intervenţie să stingă incendiul de la centrala nucleară

Echipele de intervenţie au anunţat că trupele ruse le împiedică să stingă un incendiu declanşat în urma unui bombardament asupra centralei de la Zaporijie, cea mai mare din Europa.

"Invadatorul nu permite unităţilor publice de salvare ucrainene să înceapă stingerea incendiului", au spus aceştia într-o declaraţie postată pe Facebook, adăugând că incidentul a afectat o o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator şi că doar unul din cele şase reactoare ale centralei funcţionează în prezent.

UPDATE 5.17 Echipamentele esențiale de la centrala nucleară nu au fost afectate

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a declarat într-un tweet că echipamentele „esențiale” de la centrala nucleară Zaporijie nu au fost afectate de incendiu, potrivit autorităților ucrainene.

UPDATE 4.57 Boris Johnson: Acțiunile lui Putin ar putea amenința direct siguranța Europei

Prim-ministrul Marii Britanii Boris Johnson spune că „acțiunile nesăbuite ale președintelui Putin ar putea amenința în mod direct siguranța întregii Europe”, potrivit unei citiri dintr-un apel între Johnson și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Apelul a avut loc la scurt timp după izbucnirea incendiului de la centrala nucleară din sud-estul Ucrainei.

UPDATE 4.42 Cehia trimite ajutor militar suplimentar Ucrainei

Ministerul ceh al Apărării a anunţat joi că va trimite Ucrainei un ajutor militar suplimentar în valoare de 17 milioane de coroane (730.900 de dolari), inclusiv armament uşor şi muniţie, informează Reuters.

Ministerul a informat pe contul său de Twitter că pachetul include sute de mitraliere sau puşti de asalt şi cartuşe de producţie proprie, de la grupuri precum CZG-Ceska Zbrojovka Group.

UPDATE 4.40 Preşedintele Zelenski acuză Moscova că recurge la teroarea nucleară

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat vineri Moscova că recurge la "teroarea nucleară" şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl.

"Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară", a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

UPDATE 4.37 „Securitatea nucleară este acum garantată”

Autorităţile ucrainene au informat că au reuşit să trimită pompieri la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie, în prezent securitatea nucleară fiind asigurată, transmite AFP.

"Directorul centralei a indicat că securitatea nucleară este acum garantată. Potrivit oficialilor centralei, o clădire pentru cursuri de formare şi un laborator sunt afectate de un incendiu", a declarat pe Facebook Oleksandr Staruh, şeful administraţiei militare a regiunii Zaporijie.
 

UPDATE 4.19 Ucraina raportează că nu există schimbări ale nivelului de radiații

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a declarat Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că „nu s-a raportat nicio modificare a nivelurilor de radiații la amplasamentul centralei nucleare Zaporijie”, a transmis vineri AIEA pe Twitter.

UPDATE 4.12 „Combustibilul din interior este încă radioactiv și necesită răcire”

James Acton, director al Programului de politică nucleară la Carnegie Endowment for International Peace, a declarat că cea mai mare îngrijorare este legată de perturbarea sistemelor de răcire ale reactoarelor. Dacă nu se poate răci singur, combustibilul din interior s-ar putea supraîncălzi și se poate topi.

"Sunt sigur că reactorul a fost oprit, dar combustibilul din interior este încă radioactiv și încă necesită răcire. Trebuie să mențineți reactorul rece atâta timp cât combustibilul este înăuntru. Reactorul trebuie menținut în mod continuu rece", a directorul, potrivit CNN.

Dacă răcirea s-a oprit, o topire ar putea avea loc în câteva ore sau zile, în funcție de cât de radioactiv este reactorul.

UPDATE 4.07 Expert în arme nucleare: Reactoarele nu ar trebui să ia foc. Nu știm ce a provocat incendiul

Până în prezent, nivelul de radiații de la centrala nucleară Energodar este normal, potrivit lui Jeffrey Lewis, expert în arme nucleare.

Acesta a transmis: „Reactoarele sunt structuri mari, etanșe și din beton. Nu ar trebui să ia foc. Nu știm ce a provocat incendiul.

Expertul a explicat că dacă un incendiu sparge structura de izolare a reactorului, atunci situația ar fi periculoasă. „Cea mai mare teamă ar fi deteriorarea zonei de izolare de către o rachetă, să spunem”, a precizat acesta.

UPDATE 4.03 Volodimir Zelenski, convorbire telefonică cu Joe Biden despre incendiul de la centrala nucleară

Casa Albă a anunțat că monitorizează situația de la centrala nucleară Energodar, în urma incendiului provocat de ruși.

Președinte SUA Joe Biden și Volodimir Zelenski au avut o convorbire telefonică legată de situația de la centrala nucleară, potrivit CNN.

Președintele Biden s-a alăturat lui Zelenski în apelul ca Rusia să înceteze acţiunile militare în zonă şi să permită pompierilor şi serviciilor de urgenţă să ajungă la locul incendiului.

UPDATE 3.30 Nu există pericolul creșterii nivelului de radiații la centrala nucleară Energodar

Purtătorul de cuvânt al centralei nucleare a transmis că nu există pericolul creșterii nivelului de radiații, în urma incendiului provocat de forțele ruse.

Reactorul incendiat este în curs de renovare și nu funcționează, însă înăuntru există combustibil nuclear.

UPDATE 03.03 Trupele ruse trag în pompierii care încearcă să stingă focul de la centrala nucleară Energodar din Zaporijie

Un atac al trupelor ruse a atins vineri o unitate a centralei nucleare Energodar din regiunea Zaporijie, informează AFP şi Reuters, care citează Ria.

Trupele ruse trag în pompierii care încearcă să stingă focul, transmite Reuters care citează informaţiile furnizate de ministerul energiei, difuzate de Ria.

Ministrul ucrainean de externe a avertizat că dacă se va produce o explozie, aceasta va fi de zece ori mai mare decât cea de la Cernobîl. El a cerut ruşilor încetarea imediată a focului, stabilirea unei zone de securitate şi să permită pompierilor să stingă focul.

Primarul din Zaporijie Dmitro Orlov a scris pe Telegram că o sută de vehicule militare ruseşti s-au apropiat de centrala nucleară, potrivit dpa.

UPDATE 02.55 Probleme de accesare a site-urilor mai multor media independente din Rusia şi a Facebook

Paginile de internet ale Facebook şi a mai multor mass-media independente erau parţial inaccesibile vineri în Rusia, pe măsură ce autorităţile strâng laţul în jurul vocilor critice, în plin război cu Ucraina, informează AFP.

Serviciul de monitorizare GlobalCheck şi jurnalişti AFP din Moscova au constatat probleme la accesarea site-ului Facebook, precum şi a celor ale mass-media Meduza, Deutsche Welle, RFE-RL şi serviciului în limba rusă al BBC.

UPDATE 02.48 Incendiu la centrala nucleară Energodar din Zaporijie în urma atacurilor forţelor ruse

Un incendiu a izbucnit vineri la centrala nucleară Energodar din regiunea Zaporijie, situată în sud-estul Ucrainei, după ce forţele ruse au tras asupra uzinei, a relatat primarul oraşului, Dmitri Orlov, pe în contul său Telegram.

"Ameninţare la adresa securităţii mondiale! Ca urmare a bombardării inamice continue a clădirilor şi unităţilor celei mai mari centrale nucleare din Europa, centrala nucleară Zaporijie este în flăcări", a scris el.

UPDATE 02.22 Un oficial al Pentagonului laudă forțele ucrainene

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a lăudat efortul pe care îl depun forțele ucrainene pe măsură ce invazia rusă continuă. 

Se luptă curajos pe străzi și în afara orașelor lor, luptă foarte creativ”, a spus acesta pentru CNN.

În ceea ce privește convoiul rusesc care aparent s-a blocat în afara Kievului, Kirby a spus că simte că Rusia rămâne concentrată pe finalizarea asediului capitalei.

În această dimineață, am evaluat în continuare că înaintarea forțelor ruse era încă la aproximativ 25 de kilometri de centrul orașului, dar încearcă să se apropie”, a spus el. „Ei sunt încă în afara orașului, dar încă suntem de părere că intenția lor este să încerce să încercuiască Kievul și, în cele din urmă, să îl ocupe”.

UPDATE 02.15 Forţele ruse bombardează Ohtirka, în nord-estul Ucrainei

Forţele ruse bombardează Ohtirka din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, lăsând populaţia fără electricitate şi încălzire, conform informaţiilor publicate de şeful administraţiei militare regionale, Dmitro Jivîtskî, pe contul său Telegram.

"Nu există încălzire sau electricitate în Ohtirka, în regiunea Sumî, iar trupele ruse bombardează Sumî", a scris el.

"În principiu, întreaga regiune Sumî este acum un teritoriu din iad, care este distrus de trupele ruse", a mai spus Dmitro Jivîtskî.

UPDATE 01.53 Primarul oraşului Herson cere oamenilor să nu mai fure din rezervele de alimente

Primarul oraşului Herson, aflat sub controlul forţelor ruse, cere oamenilor să nu mai fure din rezervele de alimente.

"Oraşul are nevoie de alimente şi de produse industriale, în special pentru cele mai puţin protejate pături ale populaţiei. Fac apel la proprietarii de supermarketuri, mari magazine, depozite, magazine alimentare şi la oricine consideră util acest mesaj. Oraşul este dispus să preia controlul distribuţiei produselor care v-au mai rămas. Garantăm că vor ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie - spitale, orfelinate, pensionari, oameni nevoiaşi, familii cu mulţi copii", a transmis primarul Ihor Kolykhaiev.

UPDATE 01.50 Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au intrat în orașul Melitopol fără să întâmpine rezistență

Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au intrat în orașul Melitopol fără să întâmpine rezistență și că militarii ruși au fost primiți cu bucurie de oameni care fluturau steaguri roșii, potrivit agenției ruse Tass.

În seara zilei de 26 februarie, după regruparea în apropierea localității populate Azovskoie (Ucraina), unitățile rusești au plecat în marș, și au intrat în Melitopol, fără a întâmpina rezistență. Locuitorii Melitopolului au salutat trupele ruse care se mișcau în jurul orașului. Unii cetățeni în vârstă au ieșit în stradă fluturând steaguri roșii”, a spus ministerul apărării.

În schimb, Tass nu a publicat nicio fotografie care să confirme cele relatate. Pe de altă parte, o înregistrare video pare să arate civili din Melitopol în timp ce se confruntă cu trupele ruse aflate în vehicule militare.

UPDATE 01.17 Compania de asigurări Generali îşi anunţă retragerea treptată din Rusia

Compania de asigurări numărul unu din Italia, Generali, a anunţat retragerea treptată din Rusia, odată cu închiderea reprezentanţei sale la Moscova, precum şi încetarea imediată a activităţii filialei sale Europ Assistance, transmite AFP.

UPDATE 00.57 Trupele belaruse ar fi primit ordin să intre în Ucraina

Armata ucraineană crede că trupele belaruse au primit ordine să treacă granița Ucrainei.

Comandamentul unității militare a primit ordin de trecere a frontierei cu Ucraina”, a scris pe Facebook Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

UPDATE 00.55 Imagini înfiorătoare din Borodyanka

Un videoclip postat de Radio Svoboda pe Twitter arată dezastrul din Borodyanka, un oraș din nord-vestul Kievului.

UPDATE 00.45 Președintele Georgiei: Se pare că Putin distruge întreaga țară

Președintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a spus, pentru CNN, că Vladimir Putin pare că nu își dorește doar ocuparea anumitor teritorii din Ucraina, ci că vrea distrugerea întregii țări.

Nu mai pare că urmărește doar anexarea câtorva regiuni. Acum se pare că distruge întreaga țară. Într-un fel, este un război de distrugere în masă”, a spus președintele Georgiei.

UPDATE 00.43 SUA vor permite ucrainenilor să rămână în țară sub o formă de ajutor umanitar

Departamentul pentru Securitate Internă din SUA plănuiește să permită ucrainenilor care se află în Statele Unite să rămână în țară sub o formă de ajutor umanitar.

Permisiunea s-ar aplica persoanelor care s-ar confrunta cu situații extrem de grave dacă ar fi forțate să se întoarcă în țările devastate de conflicte armate.

UPDATE 00.06 Agenția de rating S&P a redus ratingul de credit al Rusiei de la BB+ la CCC-

Reducerea de rating urmează impunerea unor măsuri despre care credem că vor crește probabil în mod substanțial riscul de neplată”, a transmis agenția, potrivit BBC.

UPDATE 00.03 VIDEO În zona centralei nucleare Zaporijie se trage cu gloanțe-trasor

O postare pe YouTube arată cum se trage cu gloanțe-trasor în zona centralei nucleare de la Zaporijie.

UPDATE 23.50 Ministrul Apărării din Ucraina a transmis că a distrus 20 de vehicule rusești de lângă baza aeriană Hostomel

În total, pe timpul zilei, forțele speciale au distrus 20 de vehicule de luptă inamice, în Hostomel”, a scris ministrul Apărării ucrainean pe Twitter.

UPDATE 23.45: Ministrul Apărării, despre ameninţarea nucleară a lui Putin: Nici nebunii nu vor să se sinucidă

Ameninţarea nucleară este o ameninţare de descurajare. A fost escaladare să aibă toţi arme nucleare ca să se teamă unul de altul, să se anuleze posibila nebunie a unui om, pentru că nimeni nu vrea să se sinucidă, nici nebunii nu vor să se sinucidă. Din perspectiva asta este improbabil să înceapă cineva un război în care se sinucide şi pe sine pentru că fiecare ştie ce potenţial nuclear are celălalt”, a declarat Vasile Dîncu, potrivit news.ro.

Mecanismul valizei nucleare, despre care vorbim noi, cu un buton roşu pe care ar apăsa un nebun din greşeală sau un copil care se joacă în jurul valizei, este doar o metaforă, pentru că este un mecanism. Dacă decizia politică o poate unul singur, pentru că am văzut generali speriaţi în jurul lui Putin, oameni care nu se puteau controla şi pe care îi ţinea la distanţă de 20 de metri...Decizia politică s-ar putea lua, dar există o serie de decizii, decizii tehnice până a pune în aplicare. E un lung şir de decizii tehnice pentru a pune asta. Credem că nu se poate face asta şi din punct de vedere procedural”, a mai afirmat Dîncu.

Ministrul apreciază că ”nu trebuie să ne temem de acest lucru”.

Ameninţarea nucleară este de multă vreme şi rămâne o ameninţare. Este un fel de ultima posibilitate şi una la care nimeni nu poate apela niciodată”, a mai declarat Dîncu.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Forţele ruse bombardează Ohtirka, în nord-estul Ucrainei
Forţele ruse bombardează Ohtirka, în nord-estul Ucrainei

Forţele ruse bombardează Ohtirka din regiunea Sumî, situată în nord-estul Ucrainei, lăsând populaţia fără electricitate şi încălzire.

Război în Ucraina Ziua 8. „Catastrofă umanitară” în Mariupol. O întreagă localitate distrusă complet de bombardamente
Război în Ucraina Ziua 8. „Catastrofă umanitară” în Mariupol. O întreagă localitate distrusă complet de bombardamente

Război în Ucraina. A fost a opta zi de război, iar Rusia domină spațiul aerian al țării vecine, a anunțat ministrul ucrainean de Externe.

Macron, după ce vorbit cu Vladimir Putin la telefon: ”Ce este mai rău, abia acum urmează”
Macron, după ce vorbit cu Vladimir Putin la telefon: ”Ce este mai rău, abia acum urmează”

Președintele Franței Emmanuel Macron este de părere că „ceea ce este mai rău abia acum urmează” în ceea ce privește Ucraina, după o convorbire telefonică de 90 de minute cu Vladimir Putin.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.