Propagandă teroristă. Membrii Hamas s-au filmat când tratau ostaticele eliberate cu ceai și biscuiți

×
Codul embed a fost copiat

Coaliția internațională creată pentru a anihila Statul Islamic ar trebui să lupte și împotriva grupării teroriste Hamas, a propus președintele Franței, care a vizitat Israelul.  

Direct sau în spatele ușilor închise, liderii occidentali încearcă să obțină amânarea invaziei terestre în Gaza.

Scad însă șansele să fie ascultați, în condițiile în care cele două grupări teroriste, Hamas și Hezbollah, au lansat spre Israel cel mai mare baraj de rachete de după 7 octombrie.

Asta, după ce luni seară, Hamas a eliberat două ostatice israeliene, două femei octogenare.

Femeile au fost predate reprezentanților Crucii Roșii la punctul de frontieră Rafah, dintre Gaza și Egipt. Atenți la detalii, membrii Hamas s-au filmat în timp le ce ofereau cafea și dulciuri și le ajutau să pășească pe Nurit Cooper și Yocheved Lifshitz.

Citește și
palestinieni, hamas
Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Soții celor două, răpiți de asemenea din Kibuțul Nir Oz, sunt ținuți captivi în Gaza. Una dintre femei a vorbit despre experiența ultimelor 16 zile. Fiica ei i-a tradus vorbele pentru jurnaliștii străini.

Yocheved Lifshitz: ”Mama povestește că a fost aruncată pe o motocicletă, între doi bărbați, picioarele îi atârnau de o parte și brațele de cealaltă. În timp ce goneau așa pe câmpuri, o loveau cu niște bețe. Asta până când au ajuns la tuneluri. Au mers câțiva kilometri prin subteran, printr-o rețea uriașă de tuneluri, care arată ca o pânză de paianjen. Mama mai spune că, pe durata captivității, răpitorii s-au purtat bine cu ele, le-au dat medicamente”.

„Eliberarea celor două femeie este o mutare de propagandă”

Daniel O'Shea, fost negociator cu răpitori: ”(Eliberarea celor 2 femei) este o mutare de propagandă, (Hamas) încearcă să câștige opinia publică mondială în favoarea unui armistițiu și a blocării ofensivei terestre israeliene. În culise se fac presiuni colosale de către americani și alte state cu cetățeni răpiți ca Israelul să-și limiteze riposta”.

Khaled Mashal, unul dintre liderii politici Hamas refugiat de mulți ani în Qatar, nu recunoaște masacrele comise de teroriști în Israel.

- Vă spun foarte clar, forțele de elită ale Al-Qassam nu au ucis civili...

- Dar trupele Hamas erau în kibuțuri și căutau civili...

- Lăsați-mă să termin propoziția. Dacă au fost oameni uciși, cu siguranță nu au fost uciși intenționat”.

Însă crimele, de multe ori filmate chiar de ucigași, îl contrazic pe Mashal. Armata israeliană le-a arătat jurnaliștilor străini noi imagini ale atrocităților comise de Hamas pe 7 octombrie.

Câțiva dintre membrii Hamas capturați au aruncat toată vina pe comandanții care îi manipulează de la distanță, din refugiul lor confortabil din Doha.

- În Gaza, oricine aduce un ostatic sau ajută la prinderea unuia primește o recompensă.

- În ce constă recompensa?

- Un apartament și 10.000 de dolari”.

Franța vrea ca alianța anti-ISIS să lupte și contra Hamas

- Era un cadavru pe podea, lângă ușa casei. Avea două-trei gloanțe în cap, avea gloanțe și în piept. Am împușcat-o în spate.
- De câte ori ai tras?
- Am tras o dată și încă o dată, în piciorul drept.
- După ce am tras, Salama (un șef) a strigat la mine "De ce tragi? Consumi gloanțele!".
- Era supărat pe tine că risipeai gloanțele? Ce ar fi vrut să faci? Să le folosești împotriva civililor?
- Să ucid civili
”.

Între timp, și președintele Franței a venit la Tel Aviv pentru a-și exprima solidaritatea cu Israelul. Emmanuel Macron s-a întâlnit cu rudele unora dintre cei 30 franco-israelieni, uciși de teroriști. Alți 9 cetățeni francezi figurează pe lista ostaticilor.

- Sper că veți avea vești bune...
- Fiica mea și mama mea au murit...
”.

Emmanuel Macron: ”Nu sunteți singuri. De aceea, Franța propune ca alianța internațională creată pentru anihiliarea ISIS să se ocupe și de Hamas”.

Este și poziția exprimată deschis de administrația Biden.

Reporter: Susțin Statele Unite un acord privind încetarea focului în schimbul eliberării ostaticilor?

Joe Biden: Întâi să-i vedem pe acei ostatici eliberați și apoi putem discuta”.

John Kirby: ”Noi nu dictăm termeni militari Forțelor de Apărare Israeliene”.

”Primim de la americani mai mult decât știți”

Situa'ia se schimbă în spatele ușilor închise.

Ron Ben Yishai, analist militar din Israel: ”Netanyahu nu-i poate spune nu lui Biden. Presiunea din partea Washingtonului este reală și puternică. Iar premierul (Netanyahu) le-a spus de mai multe ori miniștrilor din cabinetul de război: „Primim de la americani mai mult decât știți”.

De exemplu, potrivit The New York Times, Statele Unite ar fi trimis in Israel un general cu trei stele pentru a ajuta la elaborarea planurilor de luptă. Ar fi condus operațiunile speciale împotriva ISIS.

Dacă invazia terestră rămâne în așteptare, în schimb bombardamentele au un impact distrugător. Circulă speculații potrivit cărora israelienii au început să folosească bombe concepute să distrugă structuri subterane, adică tunelurile Hamas. Însă printre victime sunt și civili palestinieni care încă nu au părăsit nordul Fâșiei Gaza.

Riscurile extinderii conflictului din Israel au determinat Statele Unite să își întărească prezența maritimă în zonă. Astfel, un portavion american a fost deja poziționat în estul Mediteranei, iar un al doilea este pe drum și va ajunge în zonă în scurt timp.

El va fi poziționat la intrarea în Golful Persic, foarte aproape de Iran. În același timp, un distrugător american se află în Marea Roșie și a interceptat deja rachete trase înspre Israel.

Iran: „America n-a făcut decât să intensifice și să extindă războiul din Gaza”

Întâmplător sau nu, tot în aceste zile, în Golful Persic, la Kuwait, se află și o grupare navală chineză formată dintr-un distrugător, o fregată și o navă de realimentare.

Care ar putea fi rolul acestor nave prezente în regiune? Analiștii spun că sunt mai multe: pot ajuta la evacuarea civililor, de pildă, sau la acordarea de ajutor umanitar dar și la culegerea de informații. În plus, o asemenea prezență masivă are și rol de descurajare a inamicului.

Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe: ”În ultimele două săptămâni, America n-a făcut decât să intensifice și să extindă războiul din Gaza. Domnule Biden, încetează cu ipocrizia!”.

Oficialul iranian i-a ținut isonul omologului său rus.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: ”Trimițând în zona de conflict două portavioane și trupe, cu tot cu armament greu, terțe țări nu fac decât să sporească riscul escaladării acestui conflict”.

După vizite în China și Coreea de Nord, șeful diplomației ruse se află în aceste zile la Teheran.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Ce este
Ce este "Nevăstuica", singura armă pe care Israelul o poate trimite în tunelurile Hamas | FOTO&VIDEO

Experții militari spun că rețeaua subterană vastă pe care Hamas a săpat-o în Fâșia Gaza poate fi un coșmar pentru soldații israelieni.

Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față
Teroriștii Hamas, recompensați regește pentru fiecare ostatic adus în Gaza. Un extremist a dat cărțile pe față

„Am trecut prin iad, dar militanții Hamas m-au tratat cu blândețe”. Așa spune una dintre cele două ostatice octogenare eliberate de Hamas.

Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”
Primele declarații oferite de Yocheved Lifschitz, una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas. „Am trecut prin iad”

Yocheved Lifschitz, în vârstă de 85 de ani, una dintre ostaticele israeliene eliberate, luni seară, de către Hamas, a vorbit pentru prima oară despre cum a fost tratată în captivitate.    

Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii
Una dintre ostaticele israeliene eliberate de Hamas, „dispusă să ofere” informaţii altor familii

Fiica uneia dintre cele două ostatice israeliene eliberate luni seară de Hamas a declarat, marţi, pentru BBC că mama ei, Yocheved Lifschitz, este „foarte lucidă” şi doreşte să împărtăşească informaţii cu familiile altor ostatici.

Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul
Preşedintele Israelului avertizează: Dacă Hezbollah atacă Israelul, Libanul va plăti preţul

Este război în Orientul Mijlociu, după atacul împotriva Israelului, organizat de gruparea teroristă Hamas în 7 octombrie. StirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente ale zilei, joi, 24 octombrie.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.