Principalele atacuri si atentate care au vizat aeroporturile lumii in ultimii ani

Ultima actualizare: 02-07-2016 00:00
terorism

Atentatul de pe aeroportul Ataturk, din Istanbul, este cel mai recent dintr-o serie de astfel de atacuri care au vizat in ultimii ani aeroporturile importante ale lumii, relateaza Associated Press, care prezinta o cronologie a acestor atacuri.

6 iunie 2016 – Trei kamikaze, probabil din organizatia terorista Statul Islamic, au vizat terminalul international al aeroportului Ataturk, din Istanbul, ucigand cel putin 36 de persoane si ranind alte peste 140, au anuntat autoritatile turce.

12 iunie 2016 – O explozie in zona de check-in a principalului aeroport din Shanghai s-a soldat cu patru raniti. Explozia de pe aeroportul international Pudong, al doilea cel mai aglomerat din China, a fost provocata de artificii bagate in sticle goale de bere.

22 martie 2016 – 16 persoane au fost ucise in doua atentate sinucigase in zona de check-in de pe aeroportul din Bruxelles. Gruparea Statul Islamic a revendicat atacul. O alta deflagratie, produsa la scurt timp dupa aceea la metroul din Bruxelles, s-a soldat cu alti 16 morti.

7 martie 2016 – O bomba a explodat intr-un bagaj pe un aeroport dintr-un oras din centrul Somaliei. Trei persoane au fost ranite. Rebelii extremisti somalezi din gruparea al-Shabab au revendicat atacul.

28 decembrie 2015 – O masina capcana a provocat moartea a cel putin un civil in apropiere de intrarea din estul aeroportului international Kabul. Alti 13 civili au fost raniti. Talibanii au revendicat atacul.

17 august 2015 – O explozie in apropiere de aeroportul international din Kabul pare sa fi fost provocata de o masina-capcana. Potrivit politiei, un kamikaze a intrat cu masina in poarta aeroportului. Nu s-au inregistrat victime.

21 martie 2015 – Un barbat inarmat cu o maceta a atacat ofiteri de la paza aeroportului international din New Orleans. El a fost impuscat si ucis. Autoritatile au spus ulterior ca atacatorul avea asupra sa o geanta plina cu cocteiluri molotov. Unul dintre ofiterii de la paza a fost ranit usor.

3 februarie 2015 – Doua bombe au fost dezamorsate la aeroportul international din Cairo. Potrivit oficialilor, una dintre bombe a fost amplasata in terminalul Sosiri al companiei EgyptAir. Cea de a doua a fost gasita in parcarea aeroportului. Nimeni nu a fost ranit.

11 decembrie 2013 – O masina-capcana a explodat in apropiere de o poarta folosita de trupele NATO in partea de nord a aeroportului Kabul. Talibanii au revendicat atacul. Nimeni nu a fost ranit.

20 iulie 2013 – Potrivit autoritatilor, un barbat partial paralizat a detonat o bomba in aeroportul international Beijing, pentru a protesta dupa ce ar fi fost batut de oficiali publici. El a fost singurul ranit in deflagratie.

18 iulie 2012 – O bomba a explodat la bordul unui autobuz care transportat turisti israelieni pe aeroportul Burgas, din Bulgaria. Cinci turisti si soferul bulgar au fost ucisi, iar alte 35 de persoane au fost ranite. In 2014, ministrul bulgar de interne spunea ca este convins ca gruparea siita Hezbollah se afla in spatele atacului.

27 februarie 2012 – O masina-capcana a explodat la intrarea in aeroportul Jalalabad, din estul Afganistanului, provocand moartea a noua persoane. Talibanii au anuntat ca au atacat aeroportul, care deserveste atat aeronave civile, cat si militare, ca razbunare dupa incendierea mai multor exemplare din Coran la o baza militara americana.

24 ianuarie 2011 – Un kamikaze s-a aruncat in aer in zona de sosiri internationale a aeroportului Domodedovo, din Moscova. 37 de oameni au fost ucisi si 180 au fost raniti. Atacul a fost revendicat de rebelii ceceni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO