Prima arestare dupa asasinarea fratelui vitreg al lui Kim Jong-un. Barbatul ar fi murit "in chinuri mari"

Ultima actualizare: 18-02-2017 07:14

Doua femei, agente secrete, se afla in spatele uciderii fratelui vitreg al lui Kim Jong-un in Kuala Lumpur, a declarat un ofiter malayisian de politie pentru The Telegraph, dupa arestarea taximetristului care le-a dus de la aeroport.

Kim Jong-nam, in varsta de 45 de ani, a fost asasinat luni, pe Aeroportul International din Kuala Lumpur, in timp ce astepta imbarcarea intr-un avion cu destinatia Macau, unde el traia in exil.

Arestarea taximteristului in varsta de 30 de ani a fost facuta imediat dupa ce politia a analizat imaginile filmate de camerele de supraveghere.

"Am vazut deja aceste imagini CCTV si am reusit sa-l arestam pe taximetristul care le-a dus pe cele doua femei, care au organizat asasinatul", a spus un ofiter de politie pentru The Telegraph, care a dorit sa ramana anonim.

In baza declaratiilor acestui sofer si in urma analizei imaginilor CCTV, politia banuieste ca cele doua femei erau de origine vietnameza, agente ale unei tari straine. Politistul a refuzat insa sa speculeze daca ele au fost angajate de presedintele Coreei de Nord Kim Jong-un, despre care se banuieste ca i-ar fi dorit moartea fratelui sau vitreg.

Ofiterul de politie a mai adaugat faptul ca autoritatile malaysiene sunt de parere ca cele doua ucigase ar fi inca in tara, astfel ca sunt cautate de fortele speciale.

Guvernul nord-coreean a trimis un diplomast in Malaysia, care a cerut sa nu se efectueze o examinare post-mortem, insa solicitarea sa a fost refuzata.

Luni, politicienii sud-coreeni au afirmat ca serviciile speciale ale Coreei de Sud suspecteaza faptul ca fratele vitreg al lui Kim Jong-un ar fi fost ucis de doua agente secrete ale Coreei de Nord, care l-ar fi intepat cu niste ace otravite.

Acum insa, politia din Malaysia afirma ca acesta ar fi murit "in chinuri mari", dupa ce i s-ar fi pulverizat in fata un "lichid neidentificat", in timp ce astepta sa se imbarce pe aeroport.

In 2012, Kim Jong-nam l-a rugat pe fratele sau vitreg sa-l ierte

Se pare ca Kim Jong-nam l-a implorat in 2012 pe conducatorul nord-coreean sa-i ierte pe el si pe familia lui, dupa ce a supravietuit unei tentative de omor, au afirmat miercuri deputati sud-coreeni, citati de AFP si preluati de Agerpres.

Dat fiind ca era fiul cel mare, o vreme s-a presupus ca el va fi mostenitorul regimului nord-coreean, dar a cazut in dizgratie la inceputul anilor 2000, dupa arestarea sa pe aeroportul din Tokyo, unde intrase cu un pasaport fals sub pretextul ca voia sa viziteze Disneyland.

Kim Jong-Nam a trait de atunci in exil, iar fratele lui vitreg, Kim Jong-Un, a preluat conducerea regimului dupa moartea tatalui lor in decembrie 2011.

In 2012, agenti ai Coreei de Nord ar fi incercat sa-l asasineze pe Kim Jong-Nam, care trecea drept un sustinator al reformelor in tara lui, au relatat presei miercuri parlamentari sud-coreeni dupa o reuniune cu usile inchise cu seful serviciilor de informatii sud-coreene (NIS), Lee Byung-Ho.

Potrivit lui Lee, el a fost victima unei tentative de asasinat in 2012 si Jong-Nam a trimis in aprilie 2012 o scrisoare lui Jong-Un scriindu-i: "Te rog, iarta-ne pe mine si pe familia mea!", a declarat jurnalistilor Kim Byung-Kee, membru al Comisiei de informatii a Parlamentului.

"El ii mai spunea, de asemenea: 'Nu avem unde sa ne ducem, (...) stim ca singura solutie este sinuciderea'", a adaugat el, explicand ca Jong-Nam avea putini sustinatori in Coreea de Nord si nu constituia vreo amenintare pentru fratele sau vitreg.

Familia defunctului - actuala si fosta sotie, precum si cei trei copii ai sai - traiesc in prezent la Beijing si Macao, potrivit unui alt membru al comisiei, Lee Cheol-Woo.

"Ei sunt sub protectia autoritatilor chineze", a spus el, adaugand ca Jong-Nam intrase in Malaysia in 6 februarie.

Perceput ca un sustinator al reformelor in tara sa, Kim Jong-Nam (45 de ani) se aratase critic fata de modul de succesiune dinastica si traia de facto in exil.

Fost sef al serviciului nord-coreean de contraspionaj, Kim Jong-Nam este cel mai inalt ex-demnitar asasinat sub regimul lui Kim Jong-Un, dupa executia in decembrie 2013 a unchiului tanarului lider nord-coreean, Jang Song-Thaek, considerat o vreme numarul doi oficial al regimului.

Fiul lui, Kim Han-Sol, isi calificase in 2012 unchiul Kim Jong-Un drept "dictator" intr-un interviu acordat televiziunii finlandeze, in timp ce studia in Bosnia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO