Presa internationala, despre "invazia" Chinei prin Romania: o lupta economica pentru Europa estica
Summitul China-Europa Centrala si de Est de la Bucuresti este comentat de publicatii internationale importante, care observa cu atentie miscarile economice care se produc la Bucuresti.
Washington Post scrie ca Beijingul este intr-o ofensiva "fermecatoare" in Europa estica, intr-o incercare de securizare a legaturilor de business, intr-o regiune unde Uniunea Europeana si Rusia se inghesuie sa-si accentueze influenta.
Astfel, analistii citati de publicatia americana afirma ca puterea economica asiatica este interesata in achizitia de energie si materie prima, pentru a-si stimula propria economie, dar urmareste si o mana ieftina de lucru, in conditiile in care salariile de "acasa" sunt in crestere.
"Momentul in care premierul Li face aceasta vizita este semnificativ, cu doar 2 zile inainte ca UE sa semneze parteneriate economice si politice cu cateva tari din regiune. Cele 16 tari care participa la summit, toate fac parte din fostul bloc sovietic comunist. Insa astazi sunt in gruprui diferite. Unele, ca Romania, Polonia si Ungaria, fac parte din UE. Altele, precum Serbia, care ar vrea sa intre in Uniunea Europeana, sunt inca influentate de Rusia, o putere care domina de mult aceasta regiune.
In contextul in care Europa Occidentala se lupta cu criza economica, iar Rusia este acuzata ca intimideaza guvernele din regiune, unele dintre aceste tari au inceput sa priveasca in alta parte pentru afaceri comerciale." - mai noteaza Washington Post, care concluzioneaza ca intarirea acestor relatii intre China si Europa estica ar insemna o "poarta" catre pietele din Uniunea Europeana, cea mai mare economie din lume de tip "bloc".
Cititi si: Planul romano-chinez dupa 24 de ani. De la creioane cu guma si tenisi, la autostrazi si hidrocentale
Si nemtii de la Deutsche Welle scriu ca Europa Centrala si de Est spera sa-si extinta legaturile de afaceri cu China si subliniaza faptul ca - chiar inainte de inceperea summit-ului de la Bucuresti - premierul Li Keqiang a semnat cateva documente de intentie.
"Exista o lista a proiectelor favorite care se doresc realizate, care valoreaza miliarde de euro, si care ar urma sa fie parafate si finantate de China. Gazdele sarbatoresc deja succesul acestui forum de afaceri, pe care-l vad ca un nou capitol in relatiile economice, desi summitul era in plina desfasurare la acea data, pe 26 noiembrie 2013."
"Acest forum este insa important si pentru liderii Chinei. Pe website-ul ministerului chinez de Externe acest summit este descris ca un semn de imbunatatire a relatiilor dintre China si aceasta regiune a Europei. De asemenea, presa chineza oficiala a scris ca Europa Centrala si de Est - cum e China - trece in prezent printr-o faza de tranzitie economica si consolidare, iar dialogul dintre cele doua tari este condus de probleme mutuale si complementare." - mai noteaza Deutsche Welle.
Germanii de la Deutsche Welle mai scriu ca, in ciuda potentialului economic, introspectiile Chinei in Europa estica sunt privite cu ingrijorare la Bruxelles si il citeaza in acest sens pe comisarul european Karel de Gucht, care ar fi spus: "Avem datoria sa ne aparam interesele".
"Pentru analistul politic Claudiu Degeratu din cadrul Centrului pentru Analize de Securitate si Preventie din Praga, pozitia Bruxell-ului este rezultatul unor rivalitati din interior. Este o incercare a unor tari din UE de a controla dialogul China-Europa, spune Degeratu. In realitate, nu exista o asemenea strategie de 'dezbina si cucereste' din partea Beijingului, mai afirma Degeratu.
Iar dovada sta in usile deschise de China pentru firmele chineze si sud-coreene in Grupul tarilor Visegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia). Iar asta nu a dus la nicio invazie economica in Uniunea Europeana, concluzioneaza analistul." - Deutsche Welle.
Cititi si:
- Cand ar putea fi gata autostrada care va lega Vestul de Estul tarii. Sova invita China la licitatii
- Ministrul Agriculturii: Romania ar putea exporta 4-5 milioane de oi in China
- Ramona Manescu vrea investitori din China pentru un tren de mare viteza Viena-Bucuresti-Constanta
Oficial albanez: Estul Europei trebuie sa lupte pentru investitiile straine, nu suntem buricul pamantului
Ministrul albanez al Dezvoltarii, Arben Ahmetaj, a declarat la Bucuresti ca tarile din regiunea de sud-est a Europei trebuie sa lupte pentru atragerea investitiilor straine si sa inteleaga ca aceasta zona nu este "buricul pamantului".
"Criza este si o oportunitate, care permite remodelarea modelului economic. Albania are nevoie de un nou model economic", a precizat ministrul albanez al Dezvoltarii, la Forumului economic si comercial China - Europa Centrala si de Est.
Amintind ca Balcanii de Vest si Estul Europei au avut "o traditie proasta, unde guvernul era, de fapt, Big Brother si toti ceilalti erau obligati sa-l asculte", Arben Ahmetaj a spus ca este nevoie "de o schimbare a modului de a dialoga cu mediul de afaceri", altfel nu vor putea fi atrase investitii.
"Trebuie sa ne luptam pentru investitiile straine, trebuie sa ne schimbam, trebuie sa fim modesti, sa recunoastem, nu numai Albania, dar toata regiunea ca nu suntem buricul pamantului. Dimpotriva, trebuie sa concuram cu restul lumii care incearca din greu sa atraga investitii straine", a mentionat oficialul albanez.
In opinia sa, statele din regiunea Balcanii de Vest si din Estul Europei nu se pot descurca singure, ci trebuie sa devina parteneri economici. Trebuie "sa ne prezentam impreuna chinezilor, Uniunii Europene, Statelor Unite, tuturor partenerilor nostri strategici - economici sau politici - ca o singura piata", a punctat Ahmetaj.
La randul sau, vice-ministrul polonez al Economiei, Ilona Antoniszyn-Klik, a declarat ca pana acum regiunea central-estica a Europei "a jucat un rol secundar in relatiile UE cu China". Oficialul polonez a opinat ca tarile din zona trebuie sa foloseasca orice "noi oportunitati de cooperare economica, stiintifica, in domeniul culturii si la nivel politic".
Antoniszyn-Klik a precizat ca Polonia este interesanta in extinderea relatiilor bilaterale cu China, subliniind ca tara sa este "unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Chinei in aceasta parte a Europei".
Anna Yaneva, adjunctul ministrului bulgar al Economiei, le-a spus chinezilor ca Bulgaria este "atractiva" nu numai din punct de vedere economic, ci si turistic.
De altfel, oficialii veniti la Bucuresti au prezentat punctele forte ale tarilor lor, invitandu-i pe chinezi sa investeasca in zona.
Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 tari din Europa Centrala si de Est, aproximativ 1.500 de reprezentanti ai unor companii private si de stat s-au reunit, marti, la Bucuresti, pentru a discuta, negocia si incheia contracte importante, cu ocazia celei de-a treia editii a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.
Sursa: Deutsche Welle, Mediafax, Pro TV, Washington Post
Etichete: China, economie, summit, investitii, forum, victor ponta, Li Keqiang,
Dată publicare:
27-11-2013 09:15