Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet

25-11-2013 18:45

In Palatul Parlamentului au avut loc pregatiri febrile. Acolo a inceput, marti, Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est.

Oaspete de seama este seful Guvernului de la Beijing, iar pretentiile acestuia nu sunt deloc modeste: a anuntat ca va asista la sedinta numai daca va sta in prezidiu si, in plus, si-ar dori ca toate scaunele din uriasa sala de plen sa fie ocupate.

O armata de oameni din delegatia lui a inspectat si pregatit in amanunt intregul traseu. Scarile au fost masurate, iar pardoseala de marmura, prea alunecoasa, a fost acoperita pe alocuri cu parchet de unica folosinta.

Premierul Li Keqiang si cei 400 de oameni de afaceri care il insotesc vor avea intalniri in 7 dintre salile mari ale Palatului Parlamentului. Doua dintre ele au fost modificate de o echipa de muncitori chinezi.

Invitatii straini si-ar fi dorit ca firele electrice sa nu existe in salile in care ei au intalniri. Administratorii le-au explicat ca acest lucru nu este posibil si tocmai de accea chinezii au acoperit cu parchet pardoseala de marmura.

Parchetul este antiderapant, iar astfel vor fi prevenite eventualele accidente ori momentele penibile. Parchetul va fi scos imediat dupa ce discutiile se vor incheia. In sali au aparut insa si mii de scaune suplimentare. Asa au fost acoperite toate spatiile libere care nu ar fi fost pe placul oaspetilor. Iar pentru ca sala sa fie plina pana la refuz, la discutii au fost invitati primari, presedinti de consilii judetene si oameni de afaceri din toata tara.

Atat de minutios a fost pregatita aceasta vizita ca pana si treptele pe care va pasi premierul chinez au fost masurate centimetru cu centimetru. Surpriza neplacuta a venit de la sala de plen, acolo unde una dintre trepte e ceva mai inalta, iar oficialul strain a fost avertizat nu cumva sa se intample un accident.

Premierul chinez va asista la sedinta de la prezidiu. Desi in mod normal oaspetii, fie ei chiar si sefi de guvern, au locul cateva trepte mai jos.

"Prim-ministrul va sta intre mine si domnul Antonescu, in mijloc, asta e un semnal. Domnul prim-ministru va sta in prima banca, sa asculte.", spune Valeriu Zbonea, presedintele Camerei Deputatilor.

Premierul Chinei va primi de Valeriu Zgonea cea mai inalta distinctie a forului pe care-l conduce, Colanul Camerei Deputatilor. Insa inainte de a-i fi inmanat, Li Kequiang a cerut cateva fotografii cu decoratia.

In plus, Parlamentul a fost curatat pana in cele mai mici cotloane, gardurile au fost vopsite, felinarele curatate, becurile schimbate. La o asa desfasurare de forte si pregatirile de securitate sunt pe masura. Un protocol strict trebuie respectat de toata lumea.

"Ni se va face instructajul in functie de eveniment si de cine va participa la eveniment.", spune Bogdan Ciuca, deputat in grupul de prietenie cu China.

"Consider ca se exagereaza un pic.", spune Luminita Adam, deputat in grupul de prietenie cu China.


VIDEO PROTVPLUS.RO