Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa
PROTV NEWS a transmis LIVE! Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est a inceput la Parlament, in prezenta unuia dintre cei mai influenti oameni ai lumii: premierul Chinei.
Nu mai putin de 1400 de straini sunt in acest moment la Bucuresti pentru evenimentul economic si politic al anului.
Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa, a afirmat premierul Chinei, Li Keqiang, aratand ca potentialul de dezvoltare a relatiilor comerciale si investitiilor dintre China si tarile din regiune este foarte mare.
"Am ascultat prezentarea premierului Ponta despre economia Romaniei. Cred ca Romania va deveni un tigru al Europei si, daca toti tigrii se vor reuni si vor colabora, se va dezvolta o piata uriasa", a spus premierul Chinei in deschiderea Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.
Li Keqiang a aratat ca este convins de potentialul relatiilor economice dintre China si cele 16 tari din Europa Centrala si de Est, dupa ce premierii acestor tari i-au prezentat perspectivele economice excelente ale regiunii.
El adaugat ca Europa, in mod particular Uniunea Europeana, este cel mai mare partener comercial al Chinei, dar ca, in cadrul relatiilor comerciale China-UE, comertul cu tarile din Europa Centrala si de Est reprezinta doar 10%, iar volumul investitiilor este si mai mic, fapt ce constituie un potential deosebit pentru dezvoltarea acestor relatii.
La Palatul Parlamentului, primirea sefilor de guverne a fost programata pentru o ora matinala, premierul Victor Ponta ajungand la Palatului Parlamentului in jurul orei 08:30. Ulterior, in holul de onoare unde au fost facute primirile oficiale, a ajuns si premierul chinez. Cei doi i-au intampinat pe oaspetii oficiali, iar Ponta, in mai multe randuri, i-a intrebat in engleza pe oficialii straini daca s-au trezit, la momentul in care ii intampina.
Prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, a afirmat ca suma contractelor de investitii pe care companiile chineze le vor semna cu cele romanesti, cu prilejul vizitei sale la Bucuresti, este "uriasa" si va depasi valoarea stabilita initial.
Intrebat de jurnalisti, intr-o conferinta de presa sustinuta cu premierul Victor Ponta, ce contracte vor fi semnate cu prilejul vizitei sale la Bucuresti si care va fi valoarea acestor investitii, premierul chinez a aratat ca, pe langa memorandumurile semnate la Palatul Victoria, vor fi multe alte contracte.
"In ceea ce priveste suma, vreau sa va asigur ca este uriasa. Deseara, grupul de lucru dintre cele doua parti va discuta si proiectele privind calea ferata rapida si pe cele in domeniul infrastructurii, iar toate aceste proiecte vor depasi valoarea care este initial stabilita in contracte. Nu vreau sa spun un plafon pentru suma, fiindca as dori sa fie o surpriza", a declarat premierul Chinei.
Sinteza declaratiilor premierului Li Keqiang:
- este o mare placere pentru mine sa particip alaturi de dvs la cel de-al 3 lea forum economic in Romania, care este o prietena a Chinei
- China vrea sa impartaseasca aceste oportunitati cu restul lumii, estimarile initiale estimeaza ca investitiile de afaceri ale chinezilor catre Europa vor creste
- in China noi spunem 'mai bine ne ridicam si trecem la treaba decat sa vorbim'
- imi exprim dorinta ca impreuna cu liderii din regiune sa trecem la treaba si sa tranmspunem aceste linii directoare in realitate
- cred ca atata timp cat cooperam impreuna cu sinceritate, beneficiile pentru China si Europea Centrala si de Est se vor extinde iar cooperarea noastra va avea mai multe benficii.
Ponta: China are nevoie de prieteni politici pe termen lung, de incredere, si de parteneri comerciali
China are nevoie de prieteni politici pe termen lung si de incredere, precum si de parteneri comerciali la nivel mondial, iar Romania si tarile din zona au o traditie in acest sens, in vederea unei relatii care se poate dezvolta in viitor, a afirmat premierul Victor Ponta.El a aratat totodata ca si China are nevoie, de asemenea, de o Europa puternica, de un partener puternic pe scena mondiala, si ca, cu cat mai puternica este Europa, cu atat va fi mai bine pentru China si pentru restul lumii.
"Insa, trebuie sa spun astazi, aici, foarte clar: Europa poate fi puternica doar daca toate tarile din Europa se dezvolta din punct de vedere economic suficient de rapid pentru a creste standardele de trai, infrastructura si serviciile sociale, iar Europa poate fi puternica doar daca toate tarile prezente astazi aici, chiar daca nu sunt inca membre ale UE, se pot integra in acest program cat mai rapid. UE care include tarile noastre, insa si alte tari precum Republica Moldova, Turcia, Ucraina si, astfel, aceasta regiune poate fi un actor global de care lumea are nevoie", a spus Ponta la deschiderea Forumului Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est.
Premierul a aratat totodata ca aceasta regiune a Europei pune atat de mult accent pe relatiile speciale cu China deoarece majoritatea dintre state sunt "tinere democratii" si noi membri ai UE sau tari in curs de integrare in UE, situatie care poate fi favorabila daca se reuseste sa fie folosit potentialul.
Ponta a precizat totodata ca ultimele cifre si previziuni cu privire la Romania si la celelalte tari din regiune sunt pozitive si incurajatoare, Romania avand cea mai crescuta rata de crestere din UE, cu o datorie publica si un deficit bugetar scazute.
"Previziunile independente prezentate de regiunea noastra indica ca este cea mai dinamica din Europa. Este un lucru extraordinar? Eu cred ca nu. Permiteti-mi sa fac o comparatie: regiunea noastra este precum un student care este plin de energie, care tocmai a terminat facultatea, plin de ambitie si muncitor, care tocmai s-a mutat la oras si face parte din societate, asa cum si-a dorit dintotdeauna, insa el este tanar si este slab platit intrucat salariile mari sunt pentru oamenii cu mai multa experienta. I-ar placea sa invete mai mult si sa fie format mai bine, insa cursurile sunt foarte scumpe si el nu-si permite sa le plateasca, nu poate sa acceseze tehnologiile performante din acelasi motiv.
Nu are casa si masina, iar bancile prefera sa acorde credite clientilor mai vechi, nu unui tanar cu cota de risc crescuta. Regulile sunt deja formate si el trebuie sa le respecte fara sa puna intrebari, insa aceste reguli ar trebui sa ofere oportunitati egale. El considera ca are aceleasi obligatii, insa nu aceleasi drepturi si viitorul nu se afla in mainile sale. Cu toti suntem tineri. Ce ar trebui sa facem? Sa ne plangem, sa ne acceptam soarta? Nu cred. Nu cred ca vom face acest lucru. Trebuie sa fim creativi, trebuie sa avem incredere in noi insine, trebuie sa avem incredere in potentialul nostru si sa lucram mai mult.
Dar, de asemenea, este nevoie sa cautam un partener si un prieten cu aceeasi experienta, cu acelasi trecut, cu aceeasi ambitie si cu acelasi interes. Trebuie sa lucram impreuna cu acest partener pentru a gasi oportunitati, pentru a initia proiecte care sa ne duca la succes si prosperitate", a afirmat Victor Ponta.
El a prezentat si o serie de cifre, aratand ca peste 30 de ani de crestere a economiei chineze au facut China un partener de comert foarte important pentru mai mult de 120 de tari la nivel mondial si a doua economie la nivel mondial, valoarea schimburilor economice intre Uniunea Europeana si China depasind zilnic un miliard de euro.
Investitiile chineze in Uniunea Europeana au crescut, in 2011, de 30 de ori comparat cu anii anteriori si aproape 20% din investitiile straine din China provin din Uniunea Europeana, insa doar 1,4% din investitia straina din Uniunea Europeana provine din China.
Sumele vehiculate neoficial ca reprezentand valoarea contractelor semnate cu ocazia vizitei la Bucuresti a premierului chinez oscileaza intre 5 si 8 miliarde euro.
Premierul chinez Li Keqiang a venit luni in Romania, impreuna cu 300 de oameni de afaceri si 100 de subalterni. In total, 16 delegatii au fost asteptate sa soseasca la Palatul Parlamentului, unde are loc forumul.
La acest eveniment se poarta negocieri economice pe proiecte ample de infrastructura, energie sau agricultura si turism. Miza tuturor celor veniti aici este sa obtina promisiuni sau chiar semnaturi pe contracte din partea chinezilor.
China este reprezentatata de premierul Li Keqiang, cel care are de gand sa investeasca in aceasta zona peste 20 de miliarde de euro in urmatorii ani.
Forumul aduna peste 1.800 de persoane, majoritatea directori de companii si delegati ai guvernelor vecine din Europa Centrala si de Est.
Atatia oficiali la un loc nu au mai fost in Romania de la summitul NATO din 2008. Asa ca gradul de securitate este foarte ridicat in acest moment.
Cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est se desfasoara, marti, la Bucuresti, dupa ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012.
Potrivit site-ului Forumului, organizatorii asteptau in jur de 1.000 de reprezentanti ai firmelor private si de stat din China si 16 state central si est-europene: Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Republica Ceha, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Republica Macedonia.
Forumul de la Bucuresti are cinci teme majore: energie, agricultura, turism, IT&C si infrastructura.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: China, economie, investitii, forum, victor ponta, Li Keqiang,
Dată publicare:
26-11-2013 09:33