Ponta: Mai multa cooperare si relatii stranse intre UE si China inseamna avantaj pentru ambele parti

25-11-2013 16:30

victor ponta, Li Keqiang

Romania vrea o relatie speciala cu China in cadrul regiunii si al Uniunii Europene si considera ca mai multa cooperare si relatii mai stranse intre UE si China inseamna avantaj pentru ambele parti, a spus premierul Ponta.

"Romania isi doreste o relatie speciala cu China in cadrul regiunii si al Uniunii Europene. Mai multa cooperare si relatii mai stranse intre Uniunea Europeana si China inseamna avantaj pentru ambele parti si avantaje pentru Romania. Implicarea Chinei in proiecte concrete de dezvoltare economica in regiune este un lucru extrem de pozitiv", a spus Ponta intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul chinez, Li Keqiang.

Financial Times a scris, joi, ca vizita premierului chinez in capitala Romaniei a creat ingrijorare la Bruxelles, fiind vazuta ca o strategie "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul.

"Aceasta decizie are in mod cert aparenta unei strategii «divide si cucereste», care pare calculata pentru a pune presiune pe Bruxelles intr-o perioada in care sunt in desfasurare mai multe dispute comerciale"
, a declarat un diplomat european, sub protectia anonimatului, pentru Financial Times.

Totodata, UE a transmis statelor membre un mesaj circular prin care le-a cerut sa se mentina in linia politicii comune europene in cadrul negocierilor bilaterale si multilaterale cu China, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse politice.

UE atentioneaza toate statele membre "sa ramana in limita politicii comune stabilite la nivel european in ceea ce priveste raporturile cu China" atunci cand vine vorba de negocieri si contacte bilaterale si multilaterale cu Beijingul, sustin sursele citate.

Totodata, statelor membre li se cere sa informeze Bruxelles-ul cu privire la orice fel de contacte cu China, in perioada urmatoare.

Mesajul este un rezultat al "preocuparii la nivel politic inalt in institutiile europene in ceea ce priveste atitudinea politica fata de China" si vizeaza contactele la nivel de sefi de stat si de guvern.

Potrivit unor surse europene, circulara are in vedere, in special state mari, precum Germania si Franta, dar si state ca Ungaria, unde se inregistreaza un nivel ridicat al investitiilor chineze.

In replica, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca "vocea anomina" citata de FT "poate ascunde si foarte mult egoism". "Pentru ca n-am auzit aceasta voce (...) comentand atunci cand stae importante, cu greutate in UE, au incheiat contracte de miliarde si miliarde cu China", a precizat, sambata, la Digi24, seful diplomatiei romane.

Intrebat la ce tari se refera, Corlatean a spus ca este vorba de Germania, Marea Britanie si Franta si alte state importante.
"Nu cred ca ceea ce nu este refuzat unora, trebuie refuzat altora", a declarat ministrul de Externe, adaugand ca Forumului Economic China-Europa Centrala si de Est este "un proces complementar relatiilor dintre UE si China, nu contradictoriu".

Referitor la mesajul transmis de Bruxelles celor 28 de state membre, seful diplomatiei a subliniat ca este "o consecinta" a deciziilor luate la summitul UE-China, din 1 noiembrie. "Statele membre sunt informate in legatura cu deciziile luate. Este o pozitie comuna, care trebuie respectata in UE, nu se iese din acesti parametri", a explicat Titus Corlatean.

Si premierul Victor Ponta a subliniat ca a primit un "mesaj extrem de pozitiv" de la presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, in legatura cu evenimentul de marti.

Intrebat de jurnalisti daca negocierile cu China se incadreaza in normele comunitare, premierul a precizat ca a avut o discutie la Bruxelles cu presedintele CE pe tema Forumului oamenilor de afaceri China – Europa Centrala si de Est, iar Barroso a avut un mesaj pozitiv.

"Am discutat acest lucru cu presedintele Barroso, mesajul este extrem de pozitiv", a anuntat premierul.

"Toate obiectivele pe care tarile centrale si din sud-estul Europei le au in relatia cu China sunt obiective care se adauga relatiei si parteneriatului Uniunea Europeana-China, si, evident, ca nu e nimic impotriva, totul este pentru. De altfel, insa, regiunea central si est-europeana este o regiune care necesita, spre deosebire de vestul Europei, investitii mult mai mari in infrastructura, in energie, pentru a recupera decalajul fata de tarile occidentale", a explicat Ponta.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26