Ramona Manescu vrea investitori din China pentru un tren de mare viteza Viena-Bucuresti-Constanta
Romania vrea sa atraga investitori chinezi in mai multe proiecte de transport, prioritara fiind realizarea unei linii feroviare de mare viteza de la granita cu Ungaria pana la Constanta, prin Bucuresti.
Costul estimat este de 11 miliarde euro, a declarat ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, iar linia de mare viteza ar intra in Romania dinspre Viena si Budapesta.
"Prima intalnire de lucru va fi pe 10 decembrie, apoi in ianuarie, in prima jumatate a lunii. Vom incepe probabil cu un tronson, care este un pic mai usor de realizat, datorita conditiilor de teren. Interesul foarte mare este sa conectam Portul Constanta si sa il dezvoltam ulterior", a spus Manescu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ea a precizat ca discutiile tehnice privind acest proiect urmeaza sa inceapa cu partenerii chinezi, varianta propusa de partea romana fiind de finantare a proiectului printr-un parteneriat public-privat.
Ministrul a aratat ca proiectul care va lega Bucuresti de Viena ar avea un impact major asupra cresterii numarului de pasageri pe calea ferata si ar permite circulatia trenurilor cu viteze de peste 200-250 km la ora.
Alte proiecte pe care autoritatile le-au propus partii chineze vizeaza modernizarea inelului feroviar din jurul Capitalei, linia de cale ferata Iasi-Giurgiu sau dezvoltarea a doua terminale multimodale pentru Portul Constanta.
Linia de cale ferata Iasi-Bucuresti-Giurgiu, cu o lungime de 669 km, este reabilitata doar pe o portiune de 51 kilometri, restul necesitand lucrari ample.
Dupa finalizarea lucrarilor, trenurile ar putea circula pe acest traseu cu viteze de 160 km la ora, la calatori, si 120 km la ora pentru transportul de marfa, a spus ministrul.
Referindu-se la proiectul din Constanta, Manescu a spus ca valoarea estimata pentru lucrarile de infrastructura si a constructiilor de acostare pentru dezvoltarea terminalelor specializate se ridica 294 milioane euro.
"Romania are un buget insuficient, iar fondurile europene nu acopera toate proiectele de infrastructura care pot fi realizate sau care trebuie realizate pentru a avea conditii favorabile de dezvoltare economica a regiunii. Este foarte clar ca trebuie sa gasim surse de finantare alternative", a mai spus ministrul Transporturilor.
Sursa: Mediafax
Etichete: tren, China, cale ferata, transporturi, chinezi, ramona manescu,
Dată publicare:
27-11-2013 07:53