Planul unei investitii uriase "Made in China". Cum se vor imparti 8.5 miliarde de euro in Romania

×
Codul embed a fost copiat

Bucurestiul vuieste astazi si este intesat de o multime de delegatii straine. In aceasta dimineata, la Palatul Parlamentului, incepe Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est, la care participa 1400 de oaspeti straini.

Acestia vor purta negocieri pentru proiecte ample de infrastructura, energie sau agricultura si turism.

Invitat de seama este unul dintre cei mai puternici oameni ai planetei - Li Keqiang, seful guvernului din Beijing - care a ajuns luni in Romania, iar astazi va avea si o reuniune cu 16 premieri europeni. Oficialul a venit impreuna cu o multime de demnitari si de reprezentanti ai mediului de afaceri.

Peste 400 de companii asiatice vor sa investeasca aici in conditii preferentiale. "Vom lua de la voi atata carne cata ne puteti da", a declarat seful guvernului de la Beijing, cand a ajuns la Palatul Victoria.

Deocamdata, toate planurile sunt la nivel de promisiuni, la fel ca si cele facute in anii trecuti. Memorandumurile, semnate de aceasta data, insumeaza 8,5 miliarde de euro.

Citește și
Ponta premier chinez
Analiza intereselor din jurul vizitei premierului chinez la Bucuresti. De ce se teme Europa
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

investitii china

Primit cu mare fast pe Aeroportul Otopeni, premierul Chinei, Li Keqiang, a venit insotit de o delegatie impresionanta. A gustat intai din painea cu sare romaneasca, dupa care a avut o intalnire privata cu Premierul Ponta, la Guvern. SPP-ul a luat masuri de securitate exceptionale. In zonele cheie au fost instalati lunetisti pe cladiri.

investitii china

Oficialii chinezi si cei romani au semnat 13 acorduri care vor sta la baza viitoarelor investitii chineze estimate neoficial la peste 8,5 miliarde de euro, potrivit agentiei de presa Mediafax. In prezent, China este aproape inexistenta pentru exporturile din Romania. Pe o piata de 1,2 milliarde locuitori, noi trimitem doar de 1,2 milioane de euro, adica 1 eurocent pentru fiecare chinez.

Asa ca oficialii de la noi planuiesc sa exporte in primul rand carne de porc si de oaie. China este cel mai mare consumator de alimente din lume.

"China este un partener important pentru Romania si tarile din jur si trebuie sa dezvolte aceste relatii. In primele 9 luni ale acestui an, exporturile Romaniei catre China au crescut cu 30%. Prezenta la Bucuresti a primului ministru va impulsiona aceasta evolutie.", a declarat Victor Ponta.

investitii china

"Romania este granarul Europei si asta ne facem sa avem incredere in relatiile cu voi. Vrem sa cumparam atata carne cata ne puteti da.", a spus Li Keqiang.

Asiaticii nu vor doar carne congelata, ci si vaci romanesti pentru lapte si carne. Au ales baltata romanesca, iar primul lot care pleaca in ianuarie va fi de la Brasov.

"O poti duce la 6000 de litri pe lactatie si cel mai important este aspectul de productie de carne.", a declarat Emil Neacsa, managerul sectorului zootehnic.

O jumatate de milion de vaci in urmatorii 5 ani vor pleca cu vaporul in China. Surse din piata au declarat ca peste un milion de porci vor apuca si ei pe drumul matasii.

investitii china

Insa cele mai mari investii vor fi in IT si energie. La Guvern a fost semnata chiar o scrisoare de confort pentru Hidrocentrala Tarnita-Lapusesti, o investitie de aproape 1,2 miliarde de euro, care ar genera 4000 de locuri de munca.

In planul cincinal urmeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, in valoare de 6,5 miliarde de euro, plus un nou grup energetic la Rovinari de 500 milioane de euro.

"De cand am coborat, am simtit vremea senina ca primavara, chiar daca acum e iarna. E o suma uriasa pe care o vom discuta diseara, nu vreau sa stric surpriza.", a declarat Li Keqiang.

investitii china

"Noi avem un deficit urias cu China.", spune Sorin Paslaru, de la Ziarul Financiar.

In 2012, deficitul comercial dintre cele 2 tari este de peste 1,6 miliarde de euro.

Chinezii vor face si centrale eoliene in Romania, dupa un acord semnat in acest sens cu singura firma privata romaneasca prezenta la Palatul Victoria.

Romania este prima tara europeana pe care Li Keqiang o viziteaza de cand este premier, din martie anul acesta.

investitii china

Ponta garanteaza premierului Li Keqiang ca firmele din China vor fi alese daca au oferte mai bune

Premierul Victor Ponta a garantat omologului sau chinez, Li Keqiang, ca, atunci cand oferta unei companii chineze va fi mai buna, aceea va fi in mod sigur desemnata drept castigatoare de catre statul roman, aratand ca in prezent, in conditii de competitie egale, firmele din China au oferta mai buna.

"In ceea ce priveste regulile competitiei din Uniunea Europeana, evident ca Romania si toate tarile membre trebuie si le respecta. Astazi, insa, in conditii de competitie egala, europeana, exista multe proiecte in care companiile din China au o oferta mai buna, o oferta financiara, o oferta tehnica mai buna si am garantat primului-ministru si delegatiei sale ca, atunci cand oferta unei companii chineze este mai buna, aceea va fi in mod sigur castigatoare", a spus Ponta intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu omologul sau chinez.

El a aratat ca ambele tari au un avantaj din proiecte de investitii comune, respectiv dezvoltare si oportunitati economice pentru Romania si o dovada pentru China ca firmele chineze au capacitatea tehnica si respecta toate standardele internationale in domenii de varf.

Ponta a apreciat ca un proiect de succes in Romania va fi imediat dorit si de celelalte tari din zona.

Romania si China au semnat, luni, acorduri de colaborare pentru infiintarea in comun a unui parc tehnologic si reluarea exportului de bovine pentru reproductie si carne de porc catre China, dar si mai multe documente de colaborare in energie, inclusiv in domeniul nuclear si termoelectric.

Astfel, conducerea Nuclearelectrica au semnat cu presedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de intentie pentru colaborare, directorului Complexului Energetic Oltenia a incheiat cu presedintele companiei China Huadian Corporation un acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoelectric de la Rovinari, directorul Complexului Energetic Hunedoara a parafat cu presedintele companiei China National Electric Engineering o intelegere pentru reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la centrala termoelectrica Deva, iar directorul companiei de proiect pentru constructia hidrocentralei Tarnita-Lapustesti (judetul Cluj) a semnat o scrisoare de confort in acest sens cu vicepresedintele executiv al Sinohydro Corporation.

Departamentul pentru Energie si Administratia Nationala din China pentru Energie au incheiat un memorandum de intelegere pentru cooperare in domeniul proiectelor nucleare.

Tot la Guvern a fost semnat si un acord pentru investitii in centrale eoliene si echipamente de export intre Romanian Paunescu Corporation, condusa de Bobby Paunescu, si Mingyang Wind Power Group.

A fost semnat si memorandumul de intelegere pentru sprijinirea companiei de telecomunicatii Huawei Technologies in vederea infiintarii unui centru regional la Bucuresti.

Reprezentantii guvernelor roman si chinez au convenit si un program cultural pentru perioada 2013 – 2016, un acord de infiintare si functionare a Institutului Cultural Roman de la Beijing si a Centrului Cultural Chinez de la Bucuresti si un memorandum de intelegere privind promovarea cooperarii investitionale.

Vedeti la finalul articolului documentele care au fost semnate la Palatul Victoria intre Romania si China!

Alte 15 delegatii guvernamentale din tot atatea state europene au venit de luni cu alte sute de oficiali la Forumul Economic China-Europa de Est, care are loc marti la Parlament.

Romania nu a mai organizat un eveniment de o asemenea amploare de la Summitul NATO din 2008. Daca atunci aveam blocaje generale in Capitala, de data aceasta cei peste 1000 de delegati care au aterizat la Bucuresti intr-o singura zi vor paraliza doar temporar traficul, potrivit Politiei Rutiere.

Victor Ponta: "Sunt convins si imi cer scuze ca vor fi blocaje de trafic, insa pe partea de servicii si notorietate romanii si firmele din Bucuresti vor avea de castigat".

Cel putin 20 de aeronave pline cu oficiali si oameni de afaceri au aterizat pe Aeroportul Henry Coanda. Cu totii au fost transportati la hotelurile din centrul Bucurestiului, unde au fost cazati.

In plus, la Palatul Parlamentului a fost agitatie mare in ultimele zile: s-au vopsit gardurile, au fost aranjate plantele decorative, retusate marcajele rutiere, iar in cinstea venirii chinezilor s-au montat steaguri noi si panouri informative bilingve.

Cel mai important oaspete este premierul Chinei, Li Keqiang, aflat la prima vizita in Europa Centrala de cand a preluat mandatul, in luna martie a acestui an. Este insotit de 6 ministri si numai putin de 300 de oameni de afaceri din tara sa.

Practic, toti ceilalti 15 premieri care au sosit la Forumul de la Bucuresti au venit pentru a se intalni cu el. Cu totii viseaza sa negocieze diverse investitii cu una dintre cele mai mari puteri economice mondiale. Inclusiv guvernul Ponta vizeaza cateva acorduri comerciale si investitii in energie, agricultura, turism, infrastructura sau telecomunicatii.

Reguli stricte de protocol: oficialii chinezi nu trebuie priviti in ochi!

Potrivit protocolului, intrevederile cu oficialii chinezi nu sunt deloc simple: interlocutorul nu va fi privit in ochi si vor fi evitate atingerile sau imbratisarile. Intotdeauna gazda intinde prima mana la intalnirile oficiale. La intalnirile de afaceri nu negociaza decat cu directori de companii.

Pentru ei, cel mai important om este cel care soseste la tratative cu un automobil luxos.

Un cadou facut de un strain unui chinez trebuie oferit cu mult tact, pentru ca in tara lui legea ii interzice primirea de cadouri. Cadoul trebuie inmanat cu ambele maini, la fel si cartile de vizita.

Este strict interzisa de codul diplomatic oferirea de ceasuri, pentru ca sunt vazute ca simboluri ale mortii. Florile trebuie sa fie numai in nuante de rosu, niciodata alb cu albastru - acestea din urma se trimit la inmormantari.

Desi autoritatile de la noi vorbesc de ea ca de evenimentul deceniului, intalnirea de la Bucuresti nu este privita cu ochi buni de Bruxelles. Consiliul Europei a transmis o recomandare Romaniei si celorlate 27 de state comunitare: negocierile cu China sa nu treaca de liniile directoare impuse de Uniune.

Ce vor face, concret, oficialii chinezi in Romania

Este prima vizita in Romania a unui premier al Consiliului de Stat al R.P. Chineze dupa 19 ani.

Conform unui comunicat al guvernului Romaniei, vizita are drept obiectiv "consolidarea relatiilor politice bilaterale, atat in plan politic, economic, cat si in alte domenii, in cadrul oferit de Parteneriatul Amplu de Prietenie si Cooperare dintre Romania si R. P. Chineza si in contextul pregatirilor pentru aniversarea, in 2014, a 65 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice si a 10 ani de la semnarea Parteneriatului."

De asemenea, va fi adoptata o "Declaratie comuna a Guvernului Romaniei si Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperarii bilaterale".

Nu in ultimul rand, premierul Chinei, Li Keqiang, va sustine si un discurs in Parlamentul Romaniei, care va fi transmis LIVE de PROTV NEWS.

Tot in aceste zile au fost semnate mai multe documente de cooperare bilaterala in domeniile energiei (nuclear, termocentrale, hidrocentrale), sanitar-veterinar, industrial, societatii informationale si al culturii.

"Cei doi premieri vor avea si un schimb de opinii cu privire la propunerile de pe agenda reuniunii sefilor de stat si de guvern Europa Centrala si de Est –China (16+1), care se va desfasura la Bucuresti, in data de 26 noiembrie 2013. De asemenea, in cadrul discutiilor o atentie deosebita va fi acordata propunerilor de consolidare a relatiilor strategice dintre Uniunea Europeana si China, urmare a deciziilor politice importante luate cu ocazia Summit-ului UE-China, desfasurat la Beijing in perioada 21-22 noiembrie a.c. Vor fi abordate si alte teme de actualitate de pe agenda internationala" - se mai arata in comunicatul de presa al Guvernului Romaniei.

Din delegatia chineza oficiala fac parte:

1. Wang YI, ministrul afacerilor externe
2. Xu SHAOSHI, ministrul comisiei nationale pentru dezvoltare si reforma
3. Lou JIWEI, ministrul finantelor
4. Gao HUCHENG, ministrul comertului
5. Xiao JIE, secretar general adjunct al Consiliului de Stat
6. Ning JIZHE, director al oficiului de cercetare al Consiliului de Stat
7. Huo YUZHEN, ambasador extraordinar si plenipotentiar al R.P. Chineze in Romania
8. Song TAO, ministru adjunct al MAE, secretar general al Secretariatului pentru Cooperarea dintre China si tarile Europei Centrale si de Est
9. Shi GANG, seful Cancelariei Primului Ministru

Reuniunea de la Bucuresti a sefilor de Guvern din Europa Centrala si de Est - China

Pe 26 noiembrie 2013 se desfasoara la Bucuresti cea de-a doua reuniune la nivel de Prim-ministrii din Europa Centrala si de Est si China.

Alaturi de premierul Romaniei, Victor Ponta, si cel al Chinei, Li Keqiang, la reuniunea la nivel inalt participa sefii de guvern ai Albaniei, Bosniei-Hertegovina, Bulgariei, Cehiei, Croatiei, Estoniei, Lituaniei, Macedoniei, Muntenegrului, Poloniei, Serbiei, Slovaciei, Sloveniei si Ungariei si ministrul de externe din Letonia.

Aceasta este a doua reuniune a sefilor de guverne din tarile Europei Centrale si de Est si China, dupa cea organizata in 2012 la Varsovia.

Cu ocazia reuniunii la nivel inalt de la Bucuresti, prim-ministrii "vor evalua stadiul de implementare a propunerilor de cooperare lansate cu un an in urma la Varsovia, vor aborda domeniile si mijloacele concrete de dinamizare a relatiilor comerciale si investitionale intre cele doua zone, prin proiecte de cooperare in domenii precum energia, agricultura, infrastructura, transporturile, IT si turism".

De asemenea, in cursul zilelor urmatoare, vor avea loc si intrevederi bilaterale ale prim-ministrului Romaniei cu premierii tarilor din regiune.

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la Bucuresti, unde va participa la summit-ul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, a creat ingrijorare la Bruxelles, fiind vazuta ca o strategie "divide si cucereste", pentru a pune presiune pe UE in disputele cu Beijingul, potrivit Financial Times.

Forumul Economic si Comercial China - Europa Centrala si de Est are loc pe 26 noiembrie la Palatul Parlamentului, in Bucuresti. La reuniune sunt prezenti aproximativ 1.000 de reprezentanti ai sectorului privat, public si de stat din China, Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Slovenia, Serbia, Muntenegru, Croatia, Bosnia si Hertegovina, Estonia, Albania, Letonia, Lituania si Macedonia.

Premierul Li va prezenta masuri pentru promovarea cooperarii Chinei cu tarile din regiune si va discuta cu lideri din 16 state despre imbunatatirea cooperarii, potrivit reprezentantului ministerului chinez de Externe. 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet
Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet

In Palatul Parlamentului au avut loc pregatiri febrile. Acolo a inceput, marti, Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est.

Analiza intereselor din jurul vizitei premierului chinez la Bucuresti. De ce se teme Europa
Analiza intereselor din jurul vizitei premierului chinez la Bucuresti. De ce se teme Europa

Vizita premierului chinez la Bucuresti naste ingrijorare in randul autoritatilor europene.

Prim-ministrul Chinei:Suma contractelor semnate cu firmele romanesti este uriasa,va depasi estimarea
Prim-ministrul Chinei:Suma contractelor semnate cu firmele romanesti este uriasa,va depasi estimarea

Prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, a afirmat ca suma contractelor de investitii pe care companiile chineze le vor semna cu cele romanesti, cu prilejul vizitei sale la Bucuresti, este "uriasa" si va depasi valoarea stabilita initial.

Investitie in Romania. Chinezii vor sa cumpere, anual, carne in valoare de un MILIARD de euro
Investitie in Romania. Chinezii vor sa cumpere, anual, carne in valoare de un MILIARD de euro

Chinezii vor sa cumpere anual 500.000 de vaci, 3 milioane de porci si tot atatea oi.

Vizita premierului Chinei in Romania provoaca ingrijorare printre diplomatii de la Bruxelles
Vizita premierului Chinei in Romania provoaca ingrijorare printre diplomatii de la Bruxelles

Vizita premierului chinez, Li Keqiang, la Bucuresti, unde va participa la summit-ul liderilor din China si statele Europei Centrale si de Est, a creat ingrijorare la Bruxelles.

Recomandări
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”
Cele mai ciudate partide de la alegerile europarlamentare: „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice”

Cele mai ciudate partide candidează, prin reprezentanții lor la alegerile Europarlamentare. Fie că se numesc „Partidul câinelui cu două cozi” ori al „găinii malefice” vor să atragă atenția prin umor asupra unor mesaje cât se poate de serioase.

Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”
Israelul face prăpăd în Rafah și nu ține cont de amenințarea lui Biden: „Dacă trebuie, vom lupta cu unghiile”

Forţele israeliene au bombardat zone din Rafah, joi, afirmă locuitorii palestinieni, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a respins ameninţarea preşedintelui SUA, Joe Biden, de a opri livrările de arme către Israel dacă atacă oraşul din sudul Gaza.

Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”
Cum pot fi integrate în muncă persoanele vulnerabile. „Suntem într-un paradox, avem două milioane de oameni inactivi”

România trăiește un paradox al forței de muncă, în care sunt două milioane de persoane inactive, deși cererea, din partea angajatorilor, este foarte mare.