Presa europeana saluta triumful lui Angela Merkel, dar se intreaba cum va arata viitoarea coalitie

23-09-2013 14:00

Angela Merkel

Triumful in alegerile legislative al cancelarului german Angela Merkel, realeasa pentru un al treilea mandat "istoric" la conducerea Germaniei, este salutat de intreaga presa europeana.

"Merkel aproape de majoritatea absoluta", titreaza cotidianul spaniol de stanga El Pais, care evoca un "rezultat fara precedent inca din epoca lui Konrad Adenauer (CDU), in urma cu 50 de ani".

Publicatia de centru-dreapta El Mundo anunta o "victorie istorica".

"Triumf rasunator al lui Merkel, care spera sa guverneze singura", informeaza cotidianul conservator ABC.

Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, victoria lui Merkel este "istorica". La Stampa afirma ca Germania "a incoronat-o pe Angela Merkel".

In Marea Britanie, cotidianul conservator Daily Mail apreciaza, la randul sau, ca obtinand un al treilea mandat, Merkel "a devenit (Margaret) Thatcher a Germaniei".

In Franta, cotidianul liberal Le Figaro saluta "triumful lui Merkel". "Aleasa cu peste 42% din sufragii, cancelarul Germaniei era foarte aproape sa obtina, ieri seara, majoritatea absoluta (...) in Bundestag", scrie publicatia franceza.

"Triumfal", titreaza simplu cotidianul economic Les Echos.

"Merkel castiga cu o majoritate absoluta", afirma, in Portugalia, influenta publicatie economica Jornal de negocios, la fel ca si Diario de Noticias, care anunta ca "posturile de televiziune ii ofera o majoritate absoluta (formatiunii) CDU a (cancelarului) Angela Merkel".

"Merkel castiga un al treilea mandat, insa liberalii ies din Parlament", releva o alta mare publicatie economica, Diario economico. Publicatia populara Correio da Manhal face aceeasi constatare, titrand sobru: "Angela Merkel, realeasa".

"Acest triumf este un dezastru pentru partenerul sau liberal de guvernare, FDP, care a cazut intr-un put fara fund", potrivit cotidianului austriac Der Standard, de centru-stanga.

In Grecia, supusa unei politici de austeritate, realegerea cancelarului nu este de bun augur. Cotidianul liberal Kathimerini apreciaza ca "Grecia poate spera cel mult ca (...) Angela Merkel sa nu mai intarzie in luarea unor decizii economice cruciale pentru Atena".

La postul de televiziune Star, un comentator economic constata cu amaraciune ca "situatia pentru Grecia nu se va schimba".

Cotidianul economic italian Il Sole 24 Ore precizeaza ca, "pentru a ramane cancelar (...), «Mutti» ar putea avea nevoie de o mare coalitie in care sa se alieze cu opozitia social-democrata, care a obtinut 26%".

Potrivit cotidianul britanic The Financial Times, perspectiva unei coalitii a plasat partidul lui Merkel intr-o "dilema profunda". Ideile Partidului Social-Democrat (SPD) "se vor ciocni de cele ale lui Merkel in ceea ce priveste calea austeritatii".

Este "un triumf care ar putea sa se incheie cu amaraciune", avertizeaza, de asemenea, cotidianul austriac Die Presse (conservator).  "Triumful lui Merkel intervine pe spatele partenerului guvernamental de coalitie, Partidul Liberal s-a prabusit (...). Daca Angela Merkel nu va putea guverna singura, spatiul sau de libertate se va restrange", potrivit Die Presse.

Cotidianul oficial rusesc Rosiiskaia Gazeta saluta finalul luptei cancelarului, care "s-a batut pentru fiecare vot".

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO