Premierul Thailandei a fost destituit de catre Curtea Constitutionala. Motivul: abuz de putere

07-05-2014 12:48


Yingluck Shinawatra

Premierul thailandez Yingluck Shinawatra a fost destituita din functie miercuri de catre Curtea Constitutionala, care a gasit-o vinovata de abuz de putere.

Aceasta decizie intensifica si mai mult criza din aceasta tara, relateaza AFP. "Yingluck nu mai poate ramane in postul de premier" decat pentru a gestiona afacerile curente, a declarat un judecator din cadrul Curtii, dand citire hotararii, intr-o transmisiune directa la televziune. "Judecatorii au decis in unanimitate ca Yingluck a abuzat de statutul sau de premier", a declarat judecatorul.

Cazul care se afla la originea acestei destituiri priveste concedierea sefului Consiliului pentru Securitate Nationala dupa venirea la putere a lui Yingluck, in 2011. Acesta a fost reinstalat in functie, intre timp, printr-o hotarare a unui tribunal administrativ. In baza acestei decizii, un grup de senatori, care au dat asigurari ca transferul initial a fost in beneficiul Partidului Puea Thai (la putere), a depus un recurs la Curtea Constitutionala. O serie de ministri din Guvernul Yingluck sunt vizati, de asemenea, de aceasta hotarare a Curtii, care nu le-a precizat numele.

Hotararea lanseaza noi incertitudini, in absenta Parlamentului - dizolvat in 2013 -, cu privire la nominalizarea unui nou premier. Opozantii lui Yingluck, care reclama inlaturarea acesteia la putere de sase luni, spera sa poata apela la Senat pentru nominalizarea unui premier.

Miscarea Camasile Rosii pro-Thaksin a promis, pe de alta parte, sa iasa in strada in cazul unei noi "lovituri de stat judiciare", alimentajnd temeri cu privire la izbucnirea unor noi violente.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO