Premierul Netanyahu ar putea pierde puterea în Israel, pentru prima dată în ultimii 15 ani

Ultima actualizare: 31-05-2021 12:22
Benjamin Netanyahu

Liderul partidului israelian de extremă-dreapta Yamina, Naftali Bennett, şi-a anunţat duminică susţinerea în favoarea unui ''guvern al schimbării'' în Israel, pentru a-l înlătura de la putere pe premierul Benjamin Netanyahu.

 

Potrivit Agerpres, care citează Reuters, decizia lui Bennett, anunţată într-un mesaj televizat, i-ar putea permite liderului opoziţiei, Yair Lapid, să formeze o alianţă în care să adune partide de dreapta, de stânga şi de centru, administrându-i astfel lui Netanyahu prima înfrângere electorală după anul 1999.

Yair Lapid, şeful partidului centrist Yesh Atid, care a fost pe locul doi după partidul de dreapta Likud al lui Netanyahu la alegerile neconcludente din luna martie, a primit din partea preşedintelui Reuven Rivlin termen până miercuri, 2 iunie, să anunţe un nou guvern.

''Vom avea fie a cincea rundă de alegeri (anticipate), fie un guvern de uniune'', a mai spus Bennett în mesajul transmis duminică.

Şansele lui Lapid de a forma guvernul depind în mare măsură de Bennett, mandatele deţinute în legislativ (Knesset) de formaţiunea acestuia fiind suficiente pentru a înclina balanţa în favoarea unei coaliţii.

Conform unui posibil acord, Bennett şi Lapid ar putea ocupa succesiv postul de premier.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO