Rezultate alegeri SUA. Cine este Donald Trump: De la imperiul imobiliar la Casa Albă și apoi la primul candidat inculpat

×
Codul embed a fost copiat

„Înainte să ajungă președinte, cel mai cunoscut miliardar al Americii era descris de unii drept un campion al insultelor, rasist, bufon și populist.

Acum a primit și al doilea mandat, chiar dacă se spune despre el că a introdus otravă cu două ingrediente cheie în politica americană: imigranții, ca țapi ispășitori, și ceea ce numește el „hiperbola adevărată”. Adică o formă de exagerare și o metodă de promovare foarte eficientă. Trump este și singurul președinte american vizat de două ori de o procedură de destituire în Camera Reprezentanților. A fost pus sub acuzare pentru că a incitat asaltul de la Capitoliu.

De la moștenitorul unui imperiu imobiliar la președintele Statelor Unite și acum la al doilea mandat la Casa Albă, parcursul său a redefinit peisajul politic american.

„Trece-mi numele mai mare pe carte”, îi cerea Trump editorului său în urmă cu 38 de ani, când a publicat Trump: Arta afacerilor. Tipic pentru un personaj căruia apropiații și psihologii îi diagnostichează un ego colosal. De zeci de ani își începe ziua citind tot ce a scris presa în ultimele 24 de ore despre el.

„Donald se crede un tip nemaipomenit și cine nu recunoaște asta este un ratat”, rezuma un biograf.

Citește și
Kamala Harris
Analiză POLITICO: De ce a pierdut alegerile Kamala Harris. A ”moştenit” de la Biden o campanie ce părea să fie în declin

Este al patrulea născut al unui magnat al imobiliarelor, Fred Trump. S-a lansat în afaceri cu un milion de dolari împrumutați de tatăl lui, iar în 1971 a preluat controlul companiei. A schimbat orientarea afacerii de la blocuri de apartamente în Brooklyn și Queens către proiecte grandioase în Manhattan. Emblematic este Trump Tower, de 68 de etaje, situată pe Fifth Avenue, lângă legendarul magazin de bijuterii Tiffany. S-a extins și către hoteluri ori cazinouri, o nișă care i-a adus însă și pierderi.

S-a căsătorit de 3 ori. Prima soție a fost atleta și fotomodelul de origine cehă Ivana Zelníčková. Au avut 3 copii, Donald Jr., Ivanka și Eric. În 1993, după o foarte mediatizată aventură extraconjugală, o lua de nevastă pe actrița Marla Maples, care i-a dăruit o fiică, pe Tiffany.

TRUMP: „Am o viață nemaipomenită, afacerile merg grozav, am o iubită frumoasă, o soție frumoasă, toate sunt grozave. Viața e o cutie cu bomboane de ciocolată!”

Din 2005 este căsătorit cu fostul fotomodel sloven Melania Knauss și au împreună un fiu, pe Barron.

Slăbiciunea lui pentru femeile frumoase îl face să încalce tabuuri.

TRUMP: „Dacă Ivanka n-ar fi fata mea, probabil că i-aș cere o întâlnire.” „Termină! Sună ciudat rău!”

Mult timp, visele de mărire ale lui Trump au stârnit zâmbete, dar în 2016 a creat o undă de șoc pe întreaga planetă când a câștigat alegerile în fața lui Hillary Clinton.

Donald Trump pune interesele înaintea valorilor. Are totuși trei teorii favorite: acordurile comerciale aduc prejudicii țării, imigranții sunt o năpastă și America face prea mult pentru rezolvarea problemelor lumii. Pentru el, vechiul angajament al Americii de a apăra Europa este negociabil.

Trump: „S-a profitat de SUA decenii la rând. Asta nu mai poate continua. Suntem pușculița jefuită de toți. Plătim cea mai mare contribuție la NATO ca să-i protejăm pe ei. Cele 28 de state membre trebuie să-și achite partea.”

În săptămânile de dinaintea învestiturii din ianuarie 2017, echipa lui a căutat cu frenezie domenii în care Donald Trump să șteargă cu buretele politicile administrației Obama. A retras țara din Acordul privind Schimbările Climatice de la Paris, din Acordul Nuclear Iranian și a sistat relațiile cu Organizația Mondială a Sănătății.

Dincolo de un mandat marcat de „un extraordinar suvoi de fanfaronadă și incompetență”, a scandalizat afinitatea președintelui Trump pentru liderii autoritari.

Primul său mandat s-a încheiat cu o catastrofă greu de imaginat.

Mii de susținători radicali ai lui Trump au năvălit în sediul legislativului de la Washington, templul democrației americane. Asta după ce însuși Trump a alimentat mitul alegerilor furate.

Membrii Congresului, reuniți într-o ședință extraordinară pentru validarea rezultatului alegerilor prezidențiale au fost evacuați.

Strigătul din 2016: „Ridicați zidul!” a avut ecou și în campania electorală din 2024.

Mare parte din campanie Trump și-a petrecut-o prin tribunale. Pe 30 martie 2024, un juriu din New York l-a găsit vinovat de falsificarea unor documente contabile pentru a acoperi o plată către o vedetă porno, pentru ca aceasta să păstreze tăcerea despre o scurtă relație avută cu Trump în 2006.

Într-un dosar separat, republicanul este acuzat că a plecat de la Casa Albă cu documente strict secrete, le-a păstrat în locuința sa din Florida și a refuzat să le returneze. Cel mai serios proces este cel în care i se aduc acuzații federale de conspirație în vederea subminării procesului electoral din 2020 și incitare la insurecție.

Unul dintre momentele definitorii ale campaniei a fost tentativa de asasinat căreia i-a fost victimă pe 13 iulie, la un miting în aer liber din Pennsylvania. Reacția lui extraordinar de darză a fost admirată chiar și de critici, iar pe simpatizanți i-a făcut să-l idolatrizeze.

În cursul campaniei, Trump nu și-a ascuns intenția de a trece la represalii, după ce se va întoarce la Casa Albă.

Moștenirea familiei Trump

Donald Trump s-a născut în privilegiu, ca al patrulea copil al magnatului imobiliar din New York, Fred Trump. Cu toate acestea, drumul său spre succesul în afaceri nu a fost lipsit de provocări. La vârsta de 13 ani, comportamentul său problematic l-a determinat pe tatăl său să îl trimită la o academie militară, o experiență care avea să îi marcheze formarea.

Destinul l-a propulsat în poziția de moștenitor al imperiului familiei când fratele său mai mare, Fred, a ales o carieră în aviație. Tragedia familiei Trump s-a accentuat când Fred Jr. a decedat la doar 43 de ani din cauza alcoolismului - o experiență care l-a determinat pe Donald să evite alcoolul și țigările toată viața.

Ascensiunea în lumea afacerilor

Cu un împrumut inițial de 1 milion de dolari de la tatăl său, Trump și-a început propria carieră în domeniul imobiliar. În 1971, a preluat controlul companiei familiei, redenumind-o Trump Organization. Sub conducerea sa, afacerile s-au extins dincolo de proprietățile rezidențiale din Brooklyn și Queens, către proiecte emblematice în Manhattan.

Trump Tower de pe Fifth Avenue a devenit simbolul ascensiunii sale, în timp ce transformarea hotelului Commodore în Grand Hyatt a demonstrat abilitatea sa de a reinventa proprietăți aflate în declin. Imperiul său s-a extins rapid, incluzând cazinouri, hoteluri și terenuri de golf, de la Atlantic City până în Filipine.

De la mogul imobiliar la celebritate media

Succesul în afaceri i-a deschis drumul spre statutul de celebritate. Trump a devenit proprietarul concursurilor Miss Universe, Miss USA și Miss Teen USA, dar adevărata consacrare în lumea divertismentului a venit odată cu reality show-ul "The Apprentice". Timp de 14 sezoane, expresia sa caracteristică "You're fired!" a devenit parte din cultura populară americană.

Însă nu toate aventurile sale de afaceri au fost încununate de succes. Trump s-a confruntat cu șase falimente, iar unele inițiative precum Trump Steaks și Trump University au eșuat. Transparency sa financiară a rămas un subiect controversat, un raport din 2020 al New York Times dezvăluind ani de evaziune fiscală și pierderi cronice.

Viața personală sub lumina reflectoarelor

Căsătoriile și divorțurile lui Trump au alimentat constant paginile tabloidelor. Prima sa soție, Ivana Zelnickova, i-a dăruit trei copii - Donald Jr, Ivanka și Eric - înainte de un divorț foarte mediatizat în 1990. A urmat căsătoria cu actrița Marla Maples, mama fiicei sale Tiffany, și în cele din urmă, în 2005, uniunea cu fostul model Melania Knauss, cu care are un fiu, Barron. Melania Trump a fost cea care a ocupat poziția de Prima doamnă în cei patru ani în care soțul ei a fost președinte al SUA. 

Saltul în politică

Deși într-un interviu din 1980 descria politica drept "o viață foarte rea", Trump a început să cocheteze cu ideea unei candidaturi prezidențiale încă din 1987. Momentul decisiv a venit în iunie 2015, când și-a anunțat oficial candidatura la Casa Albă cu promisiunea de a "face America mare din nou".

Campania sa neconvențională, dominată de controverse și declarații incendiare, a surprins establishmentul politic. În ciuda predicțiilor, Trump a câștigat nominalizarea republicană și ulterior președinția, învingând-o pe Hillary Clinton într-una dintre cele mai surprinzătoare victorii din istoria politică americană.

donald Trump deschidere

Președinția marcată de controverse

Mandatul său prezidențial (2017-2021) a redefinit funcția prin stil și substanță. Trump a guvernat prin Twitter, a restructurat acorduri internaționale majore și a declanșat un război comercial cu China. Sub administrația sa, Curtea Supremă a căpătat o majoritate conservatoare decisivă, care ulterior a anulat dreptul constituțional la avort.

Finalul mandatului său a fost marcat de gestionarea controversată a pandemiei COVID-19 și de evenimentele de la 6 ianuarie 2021, când susținătorii săi au luat cu asalt Capitoliul în urma contestării rezultatelor electorale din 2020.

Prezent și viitor

În ciuda celor patru dosare penale și 91 de capete de acuzare cu care se confruntă, Trump rămâne figura dominantă în Partidul Republican. A supraviețuit unei tentative de asasinat în iulie 2024 și a devenit pentru a treia oară consecutiv candidatul partidului la președinție.

În cursa electorală din noiembrie 2024, Trump se află într-o competiție strânsă cu vicepresedinta Kamala Harris, după ce președintele Joe Biden s-a retras din cursă. Sondajele indică o luptă extrem de strânsă, în timp ce Trump caracterizează alegerile drept "cea mai importantă dată din istoria țării".

Articolul face parte din:

LIVE TEXT | Rezultate alegeri prezidențiale în SUA 2024. Donald Trump și-a anunțat victoria. VIDEO

Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite
Alegeri SUA 2024. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite

Preşedintele Statelor Unite nu este ales prin sufragiu universal direct, pentru că se ţine seama de particularităţile şi importanţa statelor în sistemul federal american.

 

kamala harris, donald trump
Corespondență din Washington | Harris și Trump au încheiat uneia dintre cele mai dure campanii electorale din SUA

Toți ochii sunt ațintiți, marți (5 noiembrie), spre Statele Unite ale Americii, unde este marea zi a alegerilor prezidențiale. În doar câteva ore, peste Ocean se deschid secțiile de votare, iar startul va fi dat de Vermont.    

trump harris
Semnal de alarmă tras din Europa: „Rezultatele alegerilor din SUA vor aduce pacea sau al Treilea Război Mondial”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, aliat al liderului rus Vladimir Putin, a lansat un avertisment în privința alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

kamala harris deschidere
PORTRET | Kamala Harris: De la procuror la potențiala primă femeie președinte a SUA

Kamala Harris, actualul vicepreședinte al SUA, a intrat în cursa electorală și luptă în alegerile prezidențiale din SUA 2024 pentru a deveni viitorul președinte. Dacă îl va învinge pe Donald Trump, Harris va fi prima femeie președinte al SUA din istorie.

Dixville Notch
Alegeri SUA 2024. Cum s-a votat la miezul nopții într-un cătun izolat din New Hampshire. Tradiția, veche de zeci de ani

Primele voturi din ziua alegerilor prezidențiale din SUA au fost exprimate într-un oraș mic și îndepărtat din statul New Hampshire, conform unei tradiții vechi de zeci de ani.

donald trump
Alegeri SUA 2024. Fierbe Pennsylvania, statul care poate aduce victoria. De la „mirajul roșu” la „valul albastru”

America votează. În urmă cu câteva ore, urnele s-au deschis pe Coasta de Est, iar procesul electoral este în plină desfășurare.

Vladimir Putin Viaceslav Volodin
Reacția Rusiei despre alegerile prezidențiale din SUA. Mesajul special transmis de Moscova cetățenilor americani

Rusia a oferit, marți, prima sa reacție cu privire la alegerile prezidențiale din Statele Unite. Între timp, serviciile de informații americane susțin că „adversarii străini” care au legături cu rușii ar fi implicați în scrutinul de peste Ocean.

Vladimir Putin
Alegeri SUA 2024. Analiză AP: Ce înseamnă alegerile prezidențiale pentru Rusia. Pe cine vrea Vladimir Putin la Casa Albă

Întrebarea adresată lui Vladimir Putin în septembrie 2024 cu privire la alegerile prezidențiale din SUA a stârnit un zâmbet ironic și o sprânceană arcuită din partea președintelui Rusiei.  

Alegeri SUA 2020. Cum funcționează sistemul de vot prin care este ales președintele Statelor Unite
Amenințări false cu bomba în ziua alegerilor, în mai multe secții de votare, care provin din domenii de email ruseşti

Ameninţări false cu bombă care păreau să provină în multe cazuri din domenii de email ruseşti au vizat marţi secţii de votare din mai multe state americane, a anunţat FBI - relatează Reuters.

alegeri sua
Când vom şti cine a câştigat alegerile prezidențiale din SUA. Cursa strânsă ar putea prelungi aşteptarea

Americanii merg marţi la urne pentru a-şi alege viitorul preşedinte, într-un scrutin ale cărui rezultate sunt uneori cunoscute chiar şi la câteva ore după închiderea secţiilor de votare.

alegeri SUA
Rezultate alegeri SUA 2024. Republicanii obţin un loc important în Senat, democraţii ar putea pierde majoritatea

În SUA au loc nu numai alegeri prezidențiale, ci și pentru Senat și Camera Reprezentanților. La aceste alegeri sunt în joc o treime dintre locurile din Senat.  

Sarah McBride
Alegeri în SUA 2024. Cine este Sarah McBride, prima persoană transgender care a fost aleasă în Congresul american

Alegeri în SUA 2024. Democrata Sarah McBride a devenit prima persoană transgender care a fost aleasă în Congresul SUA, unde va reprezenta statul Delaware, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Mark Robinson
Alegeri în SUA 2024. Controversatul candidat de culoare susţinut de Trump NU a fost ales guvernator în Carolina de Nord

Alegeri în SUA 2024. Un ales republican din Carolina de Nord - susţinut de Donald Trump şi a cărui campanie a fost marcată de numeroase scandaluri - a eşuat în tentativa de a deveni primul guvernator de culoare al acestui stat, potrivit mass-media.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Analiză POLITICO: De ce a pierdut alegerile Kamala Harris. A ”moştenit” de la Biden o campanie ce părea să fie în declin
Analiză POLITICO: De ce a pierdut alegerile Kamala Harris. A ”moştenit” de la Biden o campanie ce părea să fie în declin

În sprintul final către alegeri, campania Kamalei Harris a început să difuzeze la mitingurile ei cele mai şocante comentarii ale lui Donald Trump, care scoteau în evidenţă retorica sa fără sens, rasistă şi, uneori, violentă.

 

Donald Trump: Nikki Haley şi Mike Pompeo nu vor face parte din noua administraţie de la Casa Albă
Donald Trump: Nikki Haley şi Mike Pompeo nu vor face parte din noua administraţie de la Casa Albă

Trump a declarat că Nikki Haley, care l-a înfruntat la alegerile primare pentru desemnarea candidatului Partidului Republican în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie, şi fostul secretar de stat Mike Pompeo nu vor face parte din administraţia sa.

Alegeri SUA. Donald Trump bate recordul de voturi pentru un candidat republican
Alegeri SUA. Donald Trump bate recordul de voturi pentru un candidat republican

Numărătoarea voturilor de la alegerile prezidenţiale din SUA nu a fost încă finalizată în toate statele, dar preşedintele ales Donald Trump a depăşit pragul de 74.260.000 de voturi obţinute.

Recomandări
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat
Klaus Iohannis discută astăzi cu liderii partidelor parlamentare, pentru a rezolva criza politică. USR participă separat

Noua rundă de negocieri pentru formarea Guvernului, purtate de PSD, PNL și UDMR, s-a încheiat sâmbătă seară fără a se ajunge la o înțelegere.

VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit
VIDEO. Tragedie în Brazilia. Cel mai grav accident rutier din ultimii 17 ani: 38 de oameni aflați într-un autocar au murit

Un accident de autocar urmat de un incendiu s-a soldat cu cel puţin 38 de morţi, sâmbătă, în statul brazilian Minas Gerais (sud-est), a anunţat poliţia, citată de AFP, potrivit News.ro.

La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie
La Rânca a început deja vacanța de Crăciun. Turiștii au primit pomana porcului, țuică și vin fiert, direct pe pârtie

Pentru unii români a început deja vacanța de Crăciun, iar cei care au ajuns la Rânca, în Gorj, au intrat repede în atmosfera de sărbătoare.