Poeta americana Maya Angelou a murit la 86 de ani. A fost nominalizata la premiul Pulitzer si a primit trei premii Grammy

29-05-2014 10:12


Maya Angelou

Poeta si activista americana pentru drepturi civile Maya Angelou a murit la varsta de 86 de ani, a anuntat miercuri presa din Statele Unite, citata de AFP.

Potrivit presei americane, poeta a murit in resedinta ei din Winston-Salem din Carolina de Nord, la cateva zile dupa ce isi anulase prezenta la gala Beacon Awards din Houston, unde urma sa primeasca un premiu pentru intreaga activitate.

Poeta, scriitoare, actrita si autoare de piese de teatru, Maya Angelou a fost, de asemenea, o figura de prim rang in lupta pentru dobandirea de drepturi civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite si o prietena apropiata a activistului Martin Luther King.

Maya Angelou, al carei nume real a fost Marguerite Ann Johnson, s-a nascut pe 4 aprilie 1928, in orasul Saint-Louis din statul Missouri si s-a mutat alaturi de parinti si de fratele ei mai mare in California pe cand avea doar cateva luni. Dar, asa cum s-a intamplat cu multe familii afroamericane care au migrat spre nord sau spre vest, parintii ei s-au confruntat cu saracia si nu au putut sa asigure traiul celor doi copii. Acestia au fost trimisi la bunica lor pe linie paterna in orasul Stamps din statul Arkansas, un stat din sudul segregationist american. A crescut si a frecventat scoala primara din Stamps unde tatal ei, Bailey Johnson, venea sa o viziteze din cand in cand. La varsta de sapte ani, a revenit, insotita de fratele ei, la Saint-Louis, in casa mamei lor, Vivian Baxter. A fost violata de un prieten al mamei sale. Dupa proces, a refuzat sa mai vorbeasca si s-a intors in Stamps la bunica ei. Gratie ajutorului oferit de o prietena a acesteia, doamna Flowers, care a facut-o sa descopere literatura, si-a regasit, treptat, increderea in sine si a reinceput sa vorbeasca. S-a intors, mai tarziu, in California, unde, intrucat era o eleva buna, mama ei a inscris-o intr-o scoala privata, devenind prima eleva de culoare din acea unitate de invatamant.

Inainte de a implini varsta de 20 de ani, Maya Angelou a lucrat ca bucatareasca, dansatoare si cantareata in California, unde a si nascut un fiu, Guy. Cu putin timp inainte sa implineasca 30 de ani s-a mutat la New York, cn cartierul Harlem.

Desi nu erau casatoriti in mod oficial, Maya Angelou l-a urmat pe sud-africanul Vusumzi Make, bun prieten cu Nelson Mandela si combatant in lupta contra politicii de apartheid pana in Egipt. Dupa ce s-a despartit de acesta, s-a mutat cu fiul lor Guy in Ghana, unde l-a cunoscut pe Malcolm X. S-a intors in Statele Unite in 1965 unde a colaborat cu acesta pana la asasinarea lui. Apoi, a devenit coordonatoarea sectiunii newyorkeze a organizatiei conduse de Martin Luther King. A inceput sa scrie dupa asasinarea acestuia, la indemnul lui Harlem James Baldwin.

A calatorit foarte mult si vorbea in afara de engleza alte patru limbi: franceza, spaniola, italiana si araba.

Din 1981, locuia la Winston-Salem din Carolina de Nord, unde a ocupat catedra de studii americane la Universitatea Wake Forest. Avea si o casa in Harlem si a participat in calitate de orator la evenimentul Million Man March din 1995.

Maya Angelou este cunoscuta pentru operele sale autobiografice "I Know Why the Caged Bird Sings" (1969) si "All God's Children Need Traveling Shoes" (1986). Volumul ei de poezii "Just Give me a Cool Drink of Water Fore I Die" (1971) a fost nominalizat la premiul Pulitzer. A fost nominalizata la premiul Tony pentru rolul ei din piesa de teatru "Look Away" din 1973 si a fost recompensata cu trei premii Grammy pentru volumele sale in format audio.

In 1993, Maya Angelou a fost invitata sa recite poezia sa "On the Pulse of Morning" la ceremonia de investire a presedintelui american Bill Clinton. In 2008, ca multi lideri ai comunitatii afroamericane, a sprijinit-o pe Hillary Clinton in timpul alegerilor primare din Partidul Democrat si, apoi, l-a sustinut pe Barack Obama in alegerile prezidentiale americane.

Maya Angelou a influentat numeroase personalitati americane de culoare, inclusiv pe jurnalista Oprah Winfrey, care ii multumea adeseori in discursurile sale.

A fost recompensata cu National Medal of Arts in 2000, cu Lincoln Medal in 2008 si cu Presidential Medal of Freedom in 2011. Volumele ei de poezie au fost incluse in programa scolara a liceelor americane. in 2013, Maya Angelou a primit un premiu special la gala National Book Awards pentru servicii deosebite aduse literaturii.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO