Creste tensiunea in Coreea de Nord: reactia SUA dupa anuntul redeschiderii instalatiilor nucleare
Coreea de Nord a impiedicat miercuri angajatii sud-coreeni sa patrunda in interiorul complexului industrial intercoreean Kaesong, un simbol al cooperarii intre cele doua tari, un gest ce reprezinta o noua escaladare a crizei din Peninsula Coreea.
UPDATE
09: 30 Secretarul de Stat american John Kerry s-a angajat marti ca Statele Unite sa ii apere si protejeze pe aliatii sud-coreeni si japonezi de o amenintare nucleara din partea Coreei de Nord, intr-o conferinta de presa comuna cu ministrul sud-coreean de Externe. Seful diplomatiei americane a denuntat o "retorica inacceptabila dezvoltata de catre Guvernul nord-coreean in ultimele zile", in urma unei intalniri cu Yun Byung-se.
"Statele Unite nu vor accepta ca Coreea de Nord sa fie o putere nucleara si, repet, Statele Unite vor face tot ceea ce este necesar pentru a se apara si a ii apara pe aliatii sai, Coreea (de Sud) si Japonia", a declarat Kerry. "Suntem complet pregatiti si capabili sa facem acest lucru, iar eu cred ca Coreea de Nord o intelege", a subliniat secretarul de Stat.
Coreea de Nord a intrat marti intr-o noua etapa a conflictului sau cu membrii comunitatii internationale, anuntand ca intentioneaza sa reporneasca un reactor nuclear oprit in 2007, in pofida rezolutiilor ONU ce ii interzic orice program atomic. "Dar, iar acest «dar» este important aici, noi spunem in mod clar, asa cum am facut intotdeauna, ca Statele Unite cred ca exista o cale foarte simpla pentru ca Coreea de Nord sa se alature comunitatii natiunilor si sa spuna in mod clar ca urmareste un obiectiv pasnic", a argumentat Kerry, dand un semn de deschidere fata de Phenian.
"Au de ales, iar aceasta optiune consta in a incepe negocieri privind o dezarmare nucleara", a pledat seful democratiei americane.
09:00 Ministrul sud-coreean al Apararii a anuntat miercuri ca dispune de un plan de urgenta ce prevede o posibila recurgere la forta, cu scopul garantarii securitatii cetatenilor sud-coreeni ce muncesc in complexul industrial Kaesong, pe teritoriul nord-coreean, inchis de Phenian.
"Am pregatit un plan de urgenta, inclusiv o posibila actiune militara, in cazul unei situatii grave", a declarat Kim Kwan-jin intr-o reuniune a deputatilor din cadrul partidului conservator, majoritar. "Este necesar sa incercam sa impiedicam ca situatia sa se inrautateasca", a adaugat el.
Imagine cu camioanele sud-coreene care se intorc dupa ce accesul la baza Kaesong le-a fost interzis. Sursa AFP/Mediafax Foto
07:30 "Coreea de Nord ne-a anuntat in aceasta (miercuri) dimineata ca nu va autoriza plecarile de la Kaesong si va interzice accesul catre complex", a declarat Kim Hyung-suk, un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Unificarii, insarcinat cu relatiile intre cele doua tari.
Phenianul nu a precizat cat timp va ramane in vigoare suspendarea accesului, a adaugat el. Anterior, Ministerul Unificarii a anuntat ca cei 484 de sud-coreeni ce urmau sa patrunda miercuri in interiorul complexului nu au fost autorizati sa faca acest lucru de catre Coreea de Nord. De obicei, sud-coreenii trec frontiera la ora locala 8.30 (2.30, ora Romaniei).
Zona industriala, situata la aproximativ 10 kilometri de la frontiera, a fost inaugurata in 2004, exprimand o vointa simbolica de stabilire a unei cooperari intre cele doua Corei. Potrivit Seulului, 861 de sud-coreeni se afla, de altfel, in interiorul complexului. "Ne asteptam ca cetatenii nostri (aflati) in prezent in (Coreea de) Nord sa revina fara dificultate", a adaugat purtatorul de cuvant.
Considerat o sursa pretioasa de devize straine, de care nord-coreenii au mare nevoie, acest complex industrial a ramas deschis in continuare, in pofida crizelor repetate din peninsula, cu exceptia unei singure zi, in 2009. Phenianul a blocat accesul in interior, in semn de protest fata de manevrele militare comune americano-sud-coreene.
Aceasta intarziere suscita temeri cu privire la faptul ca Phenianul va pune in aplicare amenintarea de a inchide Kaesong, unde peste 50.000 de nord-coreeni muncesc, in prezent, pentru mici companii sud-coreene, in principal in sectorul manufacturier (haine, incaltaminte, ceasuri, ustensile de bucatarie).
Trecerea frontierei catre Kaesong a avut loc normal in ultimele saptamani, in pofida tensiunilor tot mai puternice intre cele doua Corei. Stabilitatea exploatarii complexului este considerata un adevarat "barometru" al relatiilor intercoreene, iar inchiderea acestuia ar marca o escaladare clara a tensiunilor.
Conflictul Coreea de Nord --> SUA/Coreea de Sud:
Statele Unite: Suntem pregatiti sa facem fata oricarei situatii generate de Coreea de Nord
SUA anunta ca vor sustine "neclintit" Seulul intr-un eventual conflict cu Coreea de Nord
Ce spun analistii despre amenintarea Coreei de Nord. Cum ar putea decurge un eventual ATAC
Coreea de Nord ameninta ca loveste SUA, Guam si Hawaii. Armata a fost plasata in stare de lupta
Intr-o inregistrare video, Coreea de Nord planuieste sa invadeze Seulul si sa ia ostatici americani
Coreea de Nord ameninta cu atacuri bazele americane din Guam si Japonia
Coreea de Sud acuza hackerii din China pentru atacul cibernetic care a afectat 32.000 de computere
MAE: Statele Unite renunta la faza a 4-a a scutului antiracheta in Romania, din cauza Coreei de Nord
Kim Jong-un vrea sa para un dur. Imaginile prin care isi motiveaza soldatii pentru un razboi. FOTO
SUA: Coreea de Nord nu va folosi armele nucleare decat daca isi va simti amenintata supravietuirea
Kim Jong-un a fixat prima tinta care va fi atacata de Coreea de Nord in cazul declansarii razboiului
Kim Jong-un evoca un "eveniment major" in domeniul apararii
Kim Jong Un a instaurat legea martiala, ordonand armatei sa se pregateasca de razboi
Situatia limita in Coreea de Nord. Oamenii ajung sa-si manance copiii de foame
Imaginile surprinse din satelit confirma: Coreea de Nord se pregateste de un nou test nuclear
Google Earth, singura solutie pentru ca lumea intreaga sa descopere lagarele din Coreea de Nord