Alerta internationala.Coreea de Nord reporneste reactorul nuclear din Yongbyon.Care e reactia Chinei

Racheta in Coreea de Nord

Conform BBC News, Coreea de Nord a anuntat ca isi va reporni toate uzinele din complexul nuclear Yongbyon, care a fost inchis in 2007 - inclusiv un reactor nefolosit pana acum.

Anuntul a fost facut de catre agentia oficiala de stiri a Phenianului, KCNA, care a precizat ca aceasta decizie va propulsa fortele nucleare ale Coreei de Nord "calitativ si cantitativ".

Aceasta decizie vine dupa o serie de teste nucleare efectuate de autoritatile de la Phenian, cel mai recent fiind realizat in februarie.

De altfel, Parlamentul Coreei de Nord a aprobat recent un plan care prevede consolidarea arsenalului nuclear, informeaza BBC News online. Proiectul aprobat reprezinta o initiativa a Partidului Muncitoresc (partidul unic) care prevede "imbunatairea calitativa" a capacitatilor atomice si sporirea arsenalului nuclear.

Decizia Parlamentului de la Phenian intervine in contextul in care Coreea de Nord a anuntat ca este in "stare de razboi" cu vecinii sud-coreeni. La randul sau, Coreea de Sud a avertizat luni ca va avea o "riposta puternica" la orice act nord-coreean de agresiune.

Citește și
Coreea de Nord
Washingtonul mobilizeaza avioane de vanatoare F-22 in cadrul exercitiilor americano-sud-coreene
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Coreea de Nord este nemultumita de sanctiunile internationale impotriva sa care au fost inasprite in februarie, dupa un test nuclear. in ultimele saptamani, Coreea de Nord a avertizat de mai multe ori ca va lansa atacuri preventive impotriva Statelor Unite si Coreei de Sud, in contextul exercitiilor militare americano - sud-coreene.

MAE CHINEZ "REGRETA" ANUNTUL PHENIANULUI REFERITOR LA O REPORNIRE A UNUI REACTOR NUCLEAR

China si-a exprimat marti "regretul" si a indemnat la "retinere" dupa ce Coreea de Nord, al carei singur aliat este, si-a anuntat intentia de a reporni un reactor nuclear oprit in 2007, in pofida rezolutiilor ONU ce ii interzic orice program atomic, relateaza AFP.

"Am notat anunturile Coreei de Nord si ne exprimam regretul", a declarat Hong Lei, un purtator de cuvant al diplomatiei chineze. "Indemnam toate partile vizate sa isi pastreze calmul si sa dea dovada de retinere", a adaugat el.

Phenianul a intrat marti intr-o noua etapa a conflictului cu comunitatea internationala, anuntand ca vrea sa reporneasca o instalatie de imbogatire a uraniului si un ractor nuclear situate la Yongbyon, oprite in 2007.

"Situatia actuala in Peninsula coreeana este complicata si sensibila", a adaugat Hong, care a reiterat pozitia Chinei privind "realizarea unei dezarmari nucleare a Peninsulei (Coreea) si protejarea pacii si stabilitatii peninsulei si a Asiei de Nord-Est".

China este singurul aliat al Coreei de Nord si cel mai important partener comercial al acesteia, care furnizeaza Phenianului resurse energetice indispensabile economiei nord-coreene.

Insa Beijingul a votat in Consiliul de Securitate in favoarea consolidarii sanctiunilor impotriva Coreei de Nord, dupa al treilea test nuclear efectuat de aceasta tara in februarie.
 

Seulul promite o "riposta violenta" in cazul unei "provocari" din partea Phenianului

Coreea de Sud a promis luni o "riposta violenta" in cazul unei "provocari" din partea Coreei de Nord, cu ajutorul Statelor Unite, care au mobilizat avioane "invizibile" pe radar, de tip F-22, pe fondul unor tensiuni puternice cu Nordul, unde Parlamentul urma sa se reuneasca luni, relateaza AFP.

Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye, sefa grupului conservatorilor, a discutat luni dimineata cu oficiali militari de rang inalt si cu ministrul Apararii. "Eu cred ca ar trebui sa opunem o riposta violenta si imediata, fara nicio consideratie politica, in cazul in care (Coreea de Nord) se aventureaza la o provocare impotriva populatiei noastre", a declarat sefa statului, in functie din februarie.

Peninsula Coreea este teatrul unui nou episod cu invective si amenintari, incepand din decembrie, cand Coreea de Nord a procedat la o lansare cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune considerata de catre Washington si Seul un tir de racheta balistica.

Phenianul a procedat ulterior la al treilea test nuclear, antrenand adoptarea, la inceputul lui martie, a unor noi sanctiuni ONU. 

Coreea de Nord a amenintat luna aceasta ca va anula armistitiul si celelalte tratate bilaterale semnate cu Coreea de Sud, in semn de protest fata de exercitii militare comune sud-coreeano-americane.

Regimul stalinist a fost puternic iritat de survolarea teritoriului sud-coreean cu bombardiere de tip B-52, considerate adevarate "fortarete zburatoare", dar si de bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, care au efectuat zboruri de antrenament, amenintand cu lovituri impotriva insulelor americane Guam si Hawaii, in Pacific.

Cele doua Corei sunt in mod teoretic in razboi, avand in vedere ca Razboiul Coreei (1950- 1953) s-a terminat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace. Un purtator de cuvant al fortelor americane a declarat luni pentru AFP ca avioane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip F-22 Raptor, au sosit duminica in Coreea de Sud pentru a participa la exercitiile "Foal Eagle" care continua pana la 30 aprilie.

Aceste avioane de vanatoare vor fi stationate la baza americana de pe Insula Okinawa (sud), in Japonia, potrivit unor informatii neconfirmate.

Avioanele de tip F-22 au mai fost mobilizate in cadrul acestor manevre interarme, dar contextul este deosebit de delicat, fiind considerat o adevarata "inflatie verbala", pe care unii experti o considera ingrijoratoare, intre Phenian, pe de o parte, si Seul si Washington, pe de alta parte.

De decenii, peninsula coreeana este in mod regulat afectata de intensificari bruste ale tensiunilor, care urmeaza aproape intotdeauna aceeasi schema, si anume proferarea unor amenintari tot mai feroce de catre Phenian, urmate de o coborare a tonului si revenirea la calm. In acest stadiu, unii experti indeparteaza atat o calmare subita a tonului, cat si un razboi deschis, care ar fi pierdut in mod clar de catre Coreea de Nord.

Adunarea Suprema a Poporului, in principiu o simpla camera de inregistrare a deciziilor partidului, urma sa se reuneasca luni la Phenian in sesiune plenara anuala, timp de o zi, fara sa fie asteptat vreun anunt spectaculos.

"Coreea de Nord si-a jucat cele mai multe dintre cartile politice. Nu cred sa fie proferate noi amenintari concrete la aceasta reuniune", a apreciat Cho Han-bum, un analist de la Korea Institute for National Unification, la Seul.

"Va difuza probabil un mesaj simbolic, de exemplu un apel adresat tuturor nord-coreenilor sa fie pregatiti pentru un posibil razboi", a adaugat el.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezidat duminica o reuniune a Comitetului Central al partidului unic, Partidul Muncii. Comitetul a decis ca dreptul Coreei de Nord a detine arme nucleare "trebuie inscris in lege" si ca arsenalul sa fie ameliorat "calitativ si cantitativ".

Rusia a indemnat sambata cele doua Corei si Statele Unite sa dea dovada de o "responsabilitate si o retinere maxime".

Secretarul american al Apararii Chuck Hagel a subliniat, de asemenea, ca Washingtonul nu se va lasa intimidat de amenintarile belicoase ale Phenianului si ca este pregatit sa faca fata "oricarei eventualitati".

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
SUA pozitioneaza un distrugator in apropierea coastelor Coreei de Sud
SUA pozitioneaza un distrugator in apropierea coastelor Coreei de Sud

Statele Unite au pozitionat in apropierea coastelor Coreei de Sud un distrugator capabil sa intercepteze rachete, a anuntat Washingtonul, care vrea astfel sa isi sublinieze sustinerea pentru Seul in fata amenintarilor Phenianului.

Washingtonul mobilizeaza avioane de vanatoare F-22 in cadrul exercitiilor americano-sud-coreene
Washingtonul mobilizeaza avioane de vanatoare F-22 in cadrul exercitiilor americano-sud-coreene

Dupa ce au declarat razboi Coreei de Sud, autoritatile de la Phenian vin cu noi declaratii ingrijoratoare.

Coreea de Nord in
Coreea de Nord in "stare de razboi" cu Coreea de Sud. Pozitia Rusiei dupa raspunsul Statelor Unite

Coreea de Nord a anuntat, sambata, ca este in "stare de razboi" cu Coreea de Sud si ca va negocia orice problema intercoreeana pe baza acesteia, relateaza AFP.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.