Coreea de Nord ameninta ca loveste SUA, Guam si Hawaii. Armata a fost plasata in stare de lupta


Ultimul update: Vineri 29 Martie 2013 06:58
Data publicarii: Marti 26 Martie 2013 09:26
Categorie: Stiri externe
Coreea de Nord

Coreea de Nord si-a plasat marti armata in stare de lupta si a cerut unitatilor speciale "strategice" sa se pregateasca pentru eventuale lovituri impotriva Statelor Unite, Insulelor Guam si Hawaii, in Pacific.

"Comandamentul armatei poporului coreean declara ca toate trupele de artilerie, inclusiv unitatile strategice de rachete si unitatile de artilerie cu raza lunga de actiune trebuie sa fie plasate in (stare) de alerta «pregatit de lupta»", potrivit KCNA.

Aceste unitati urmeaza sa fie pregatite sa atace "toate bazele militare americane in regiunea Asia-Pacific, inclusiv pe continentul american, Hawaii si Guam", dar si in Coreea de Sud, a adaugat comandamentul intr-un comunicat transmis de KCNA.

In pofida lansarii cu succes, pe 12 decembrie, a unei rachete cu raza lunga de actiune - asimilata de Seul si aliati sai unui test balistic -, unii experti apreciaza ca Phenianul este departe de a stapani tehnica necesara lansarii unei rachete intercontinentale, capabile sa loveasca Statele Unite.

Hawaii si Guam sunt considerate, de asemenea, in afara razei de actiune a rachetelor cu raza medie de actiune dezvoltate de catre Coreea de Nord, care ar putea, in schimb, ca atinga baze din Japonia si Coreea de Sud. Seulul si Washingtonul au consolidat vineri conditiile unui pact de cooperare militara.

Acesta prevede de-acum o sustinere sporita din partea Statelor Unite pentru Coreea de Sud, inclusiv in cazul unei provocari minore din partea Coreei de Nord.

Phenianul a amenintat deja, saptamana tercuta, ca va ataca baze militare americane din Japonia si Guam, ca riposta fata de survolarea cu bomardiere de tip B-52 a teritoriului sud-coreean.

Tensiunile din Peninsula Coreeana se afla, in prezent, la cel mai ridicat nivel de dupa 2010. Un test nuclear, pe 12 februarie, al treilea efectuat de catre Coreea de Nord, a antrenat noi sanctiuni ONU si amenintari cu represalii din partea Phenianului.

Sursa: Mediafax

Intr-o inregistrare video, Coreea de Nord planuieste sa invadeze Seulul si sa ia ostatici americani
Coreea de Nord ameninta cu atacuri bazele americane din Guam si Japonia
Coreea de Nord ameninta cu atacuri bazele americane din Guam si Japonia
VIDEO PROTVPLUS.RO