SUA anunta ca vor sustine "neclintit" Seulul intr-un eventual conflict cu Coreea de Nord

28-03-2013 08:20

Soldati americani

Secretarul american al Apararii Chuck Hagel a reafirmat "angajamentul neclintit al Statelor Unite de aparare a Coreei de Sud" in fata amenintarilor nord-coreene, intr-o convorbire telefonica cu omologul sau sud-coreean, miercuri.

Anuntul a fost facut de catre reprezentantii Pentagonului. In cursul convorbirii sale cu Kim Kwan-jin, Hagel a promis "angajamentul neclintit al Statelor Unite fata de alianta cu Republica Coreei, mai ales in aceasta perioada de tensiuni puternice in Peninsula Coreeana", a declarat George Little, un purtator de cuvant al Pentagonului, citat intr-un comunicat, conform Mediafax.

Cei doi au evocat semnarea saptamana trecuta a unui nou pact militar intre cei doi aliati. Acest acord prevede un raspuns comun inclusiv in cazul unei provocari minore din partea Coreei de Nord, ca de exemplu o incursiune "limitata" a trupelor nord-coreene catre Coreea de Sud.

Acordurile anterioare prevedeau o interventie americana in caz de conflict. Noul pact, semnat vineri, garanteaza sustinerea Statelor Unite fata de orice masura de retorsiune a Seulului si permite Coreei de Sud sa solicite forte militare americane suplimentare in cazul in care considera necesar acest lucru.

Aproximativ 28.500 de militari americani sunt stationati in Coreea de Sud pentru a face fata, in caz de nevoie, Coreei de Nord, care si-a multiplicat in ultimele zile amenintarile cu actiuni militare impotriva vecinului de la sud.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO