Washingtonul mobilizeaza avioane de vanatoare F-22 in cadrul exercitiilor americano-sud-coreene

Coreea de Nord

Dupa ce au declarat razboi Coreei de Sud, autoritatile de la Phenian vin cu noi declaratii ingrijoratoare.

"Armele nucleare sunt insasi viata natiunii si nu sunt bunuri de dat la schimb pe dolari americani", a spus un inalt oficial nord coreean.

Afirmatia a fost facuta la plenara Comitetutui central al Partidului Muncii, la care a participat si conducatorul tarii, Kim Jon Un.

Declaratiile nord-coreeniilor vin in contextul in care Statele Unite ale Americii si-au reafirmat sprijinul pentru Coreea de Sud, in eventualitatea unui conflict cu Nordul.

SUA MOBILIZEAZA AVIOANE DE VANATOARE F-22

Citește și
Coreea de Nord
Defilare, la Phenian, pentru un eventual atac impotriva Statelor Unite
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Statele Unite au anuntat luni ca au mobilizat avioane de vanatoare invizibile pe radar F-22, dupa bombardierele B-52 si B-2, in cadrul manevrelor americano-sud-coreene organizate pe fondul tensiunilor intense cu regimul nord-coreean, relateaza AFP.

Cele doua avioane Raptor F-22 au ajuns duminica in Coreea de Sud pentru a participa la exercitiile anuale "Foal Eagle" care vor dura pana la 30 aprilie, a anuntat pentru AFP un purtator de cuvant al fortelor americane.

Avioanele de vanatoare vor fi stationate la baza americana din insula japoneza Okinawa (sud), potrivit unor informatii neconfirmate.

Aparatele F-22 au fost deja mobilizate pentru aceste manevre interarme dar contextul este deosebit de delicat, cu o inflatie verbala, pe care specialistii o considera ingrijoratoare, intre Phenian, pe de o parte, si Seul si Washington, de cealalta parte.

Statele Unite au anuntat saptamana trecuta ca bombardierele sale B-52 si B-2 au efectuat zboruri de antrenament pe teritoriul sud-coreean, generand furia Coreei de Nord.

Dupa acest anunt, Phenianul a amenintat ca va ataca insulele americane Guam si Hawaii, din Pacific.

Ulterior, Coreea de Nord a declarat sambata ca este "in stare de razboi" cu Seulul. Cele doua Corei sunt tehnic in stare de razboi deoarece razboiul din 1950-1953 s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace.

De mai multe decenii, peninsula coreeana este afectata periodic de intensificari bruste ale tensiunii, care urmeaza aceeasi schema: amenintari din ce in ce mai feroce din partea Phenianului, apoi decelerari si reinstaurarea calmului.

In acest stadiu, raman posibile mai multe scenarii, dar expertii exclud atat o calmare subita a tensiunilor, cat si un razboi deschis pe care Coreea de Nord l-ar pierde in mod inevitabil.
 

WASHINGTON POST: "COREEA DE NORD ASCUNDE CU GRIJA URMELE TESTELOR SALE NUCLEARE"

Coreea de Nord ascunde minutios toate urmele testelor sale nucleare din februarie, alimentand suspiciunea ca foloseste un nou model de bomba cu uraniu puternic imbogatit, a anuntat duminica seara cotidianul The Washington Post, citat de AFP.

Citand oficiali americani sub acoperirea anonimatului si experti in armament, cotidianul explica faptul ca efectele exploziei din 12 februarie au fost limitate in mod remarcabil si ca putine urme radioactive au scapat in atmosfera. Administratia americana a anticipat testul nuclear si l-a supravegheat indeaproape pentru a putea strange reziduurile care ar fi putut dezvalui componentele bombei, potrivit articolului.

Ori, in zilele care au urmat exploziei, captatorii americani si sud-coreeni nu au reusit sa depisteze urmele de gaz radioactiv uzuale in niciuna dintre cele 120 de statii de supraveghere situate in apropiere de locul testelor nucleare sau in directia vantului, potrivit cotidianului american.

Un avion japonez a inregistrat pentru scurt timp un nivel ridicat de izotop radioactiv, xenon-133, dar acest fenomen nu a fost considerat convingator, potrivit Washington Post.

Conform cotidianului, absenta datelor concrete in urma testelor sugereaza o tentativa deliberata a Coreei de Nord de a impiedica eliberarea in atmosfera a unor gaze revelatoare, fara indoiala prin saparea adanc in pamant a cavitatii care a servit la efectuarea testelor nucleare. In primele sale doua teste nucleare, se crede ca Phenianul a folosit fara indoiala plutoniu extras din stocurile pe care tara le-a acumulat in anii '90, afirma cotidianul.

Dar in cazul reusitei unui test de bomba cu uraniu, aceasta ar confirma ca Phenianul a dus la bun sfarsit o a doua procedura care conduce la fabricarea de arme nucleare prin folosirea resurselor sale abundente de urnaiu natural si a unei noi tehnologii de imbogatire, potrivit Washington Post.

O bomba cu uraniu puternic imbogatit ar spori ingrijorarea privind cooperarea dintre Coreea de Nord si Iran, potrivit cotidianului. Iranul, care a semnat anul trecut acorduri de cooperare tehnica si stiintifica cu Phenianul, lucreaza la tehnologia pe baza de uraniu.

Conflictul Coreea de Nord --> SUA/Coreea de Sud:

Statele Unite: Suntem pregatiti sa facem fata oricarei situatii generate de Coreea de Nord

SUA anunta ca vor sustine "neclintit" Seulul intr-un eventual conflict cu Coreea de Nord

Ce spun analistii despre amenintarea Coreei de Nord. Cum ar putea decurge un eventual ATAC

Coreea de Nord ameninta ca loveste SUA, Guam si Hawaii. Armata a fost plasata in stare de lupta

Intr-o inregistrare video, Coreea de Nord planuieste sa invadeze Seulul si sa ia ostatici americani

Coreea de Nord ameninta cu atacuri bazele americane din Guam si Japonia

Coreea de Sud acuza hackerii din China pentru atacul cibernetic care a afectat 32.000 de computere

MAE: Statele Unite renunta la faza a 4-a a scutului antiracheta in Romania, din cauza Coreei de Nord

Kim Jong-un vrea sa para un dur. Imaginile prin care isi motiveaza soldatii pentru un razboi. FOTO

SUA: Coreea de Nord nu va folosi armele nucleare decat daca isi va simti amenintata supravietuirea

Kim Jong-un a fixat prima tinta care va fi atacata de Coreea de Nord in cazul declansarii razboiului

Kim Jong-un evoca un "eveniment major" in domeniul apararii

Kim Jong Un a instaurat legea martiala, ordonand armatei sa se pregateasca de razboi

Situatia limita in Coreea de Nord. Oamenii ajung sa-si manance copiii de foame

Imaginile surprinse din satelit confirma: Coreea de Nord se pregateste de un nou test nuclear

Google Earth, singura solutie pentru ca lumea intreaga sa descopere lagarele din Coreea de Nord

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Coreea de Nord in
Coreea de Nord in "stare de razboi" cu Coreea de Sud. Pozitia Rusiei dupa raspunsul Statelor Unite

Coreea de Nord a anuntat, sambata, ca este in "stare de razboi" cu Coreea de Sud si ca va negocia orice problema intercoreeana pe baza acesteia, relateaza AFP.

Defilare, la Phenian, pentru un eventual atac impotriva Statelor Unite
Defilare, la Phenian, pentru un eventual atac impotriva Statelor Unite

Zeci de mii de militari si civili nord-coreeni au defilat, vineri, in centrul Phenianului, intr-o demonstratie de sustinere masiva a unui eventual atac impotriva Statelor Unite, informeaza AFP.

VIDEO. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin de pregatiri pentru atac cu rachete asupra SUA
VIDEO. Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin de pregatiri pentru atac cu rachete asupra SUA

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a dat ordin vineri sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american si a bazelor Statelor Unite in Pacific.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.