Seulul promite o "riposta violenta" in cazul unei "provocari" din partea Phenianului
Coreea de Sud a promis luni o "riposta violenta" in cazul unei "provocari" din partea Coreei de Nord, cu ajutorul Statelor Unite, care au mobilizat avioane "invizibile" pe radar, de tip F-22, pe fondul unor tensiuni puternice cu Nordul, relateaza AFP.
Presedinta sud-coreeana Park Geun-hye, sefa grupului conservatorilor, a discutat luni dimineata cu oficiali militari de rang inalt si cu ministrul Apararii.
"Eu cred ca ar trebui sa opunem o riposta violenta si imediata, fara nicio consideratie politica, in cazul in care (Coreea de Nord) se aventureaza la o provocare impotriva populatiei noastre", a declarat sefa statului, in functie din februarie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Peninsula Coreea este teatrul unui nou episod cu invective si amenintari, incepand din decembrie, cand Coreea de Nord a procedat la o lansare cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune considerata de catre Washington si Seul un tir de racheta balistica.
Phenianul a procedat ulterior la al treilea test nuclear, antrenand adoptarea, la inceputul lui martie, a unor noi sanctiuni ONU. Escaladarea continua de atunci. Coreea de Nord a amenintat luna aceasta ca va anula armistitiul si celelalte tratate bilaterale semnate cu Coreea de Sud, in semn de protest fata de exercitii militare comune sud-coreeano-americane.
Regimul stalinist a fost puternic iritat de survolarea teritoriului sud-coreean cu bombardiere de tip B-52, considerate adevarate "fortarete zburatoare", dar si de bombardiere ce nu pot fi detectate pe radar, de tip B-2, care au efectuat zboruri de antrenament, amenintand cu lovituri impotriva insulelor americane Guam si Hawaii, in Pacific.
Phenianul a anuntat sambata ca se afla in "stare de razboi " cu Seulul. Cele doua Corei sunt in mod teoretic in razboi, avand in vedere ca Razboiul Coreei (1950- 1953) s-a terminat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace.
Un purtator de cuvant al fortelor americane a declarat luni pentru AFP ca avioane ce nu pot fi detectate pe radar, de tip F-22 Raptor, au sosit duminica in Coreea de Sud pentru a participa la exercitiile "Foal Eagle" care continua pana la 30 aprilie. Aceste avioane de vanatoare vor fi stationate la baza americana de pe Insula Okinawa (sud), in Japonia, potrivit unor informatii neconfirmate.
Avioanele de tip F-22 au mai fost mobilizate in cadrul acestor manevre interarme, dar contextul este deosebit de delicat, fiind considerat o adevarata "inflatie verbala", pe care unii experti o considera ingrijoratoare, intre Phenian, pe de o parte, si Seul si Washington, pe de alta parte.
De decenii, peninsula coreeana este in mod regulat afectata de intensificari bruste ale tensiunilor, care urmeaza aproape intotdeauna aceeasi schema, si anume proferarea unor amenintari tot mai feroce de catre Phenian, urmate de o coborare a tonului si revenirea la calm.
In acest stadiu, unii experti indeparteaza atat o calmare subita a tonului, cat si un razboi deschis, care ar fi pierdut in mod clar de catre Coreea de Nord. Adunarea Suprema a Poporului, in principiu o simpla camera de inregistrare a deciziilor partidului, urma sa se reuneasca luni la Phenian in sesiune plenara anuala, timp de o zi, fara sa fie asteptat vreun anunt spectaculos.
Coreea de "Nord si-a jucat cele mai multe dintre cartile politice. Nu cred sa fie proferate noi amenintari concrete la aceasta reuniune", a apreciat Cho Han-bum, un analist de la Korea Institute for National Unification, la Seul.
"Va difuza probabil un mesaj simbolic, de exemplu un apel adresat tuturor nord-coreenilor sa fie pregatiti pentru un posibil razboi", a adaugat el.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un a prezidat duminica o reuniune a Comitetului Central al partidului unic, Partidul Muncii. Comitetul a decis ca dreptul Coreei de Nord a detine arme nucleare "trebuie inscris in lege" si ca arsenalul sa fie ameliorat "calitativ si cantitativ".
Rusia a indemnat sambata cele doua Corei si Statele Unite sa dea dovada de o "responsabilitate si o retinere maxime". Secretarul american al Apararii Chuck Hagel a subliniat, de asemenea, ca Washingtonul nu se va lasa intimidat de amenintarile belicoase ale Phenianului si ca este pregatit sa faca fata "oricarei eventualitati".