Peer Steinbrück, rivalul lui Merkel, socheaza Germania cu un gest obscen inainte de alegeri

Peer Steinbrück

Social-democratul Peer Steinbrück, rivalul cancelarului german Angela Merkel in alegerile legislative, a socat Germania joi seara dupa ce a aparut facand un gest obscen intr-o fotografie publicata pe prima pagina a unei reviste.

Gestul sau apare cu zece zile inainte de scrutin, relateaza AFP.

Intrebat de revista cotidianului de centru-stanga Süddeutsche Zeitung ce porecle a primit dupa gafele de comunicare comise in timpul campaniei, acest fost ministru de Finante al lui Merkel intr-un Guvern de mare coalitie in perioada 2005-2009, a raspuns printr-un gest neasteptat aratand un anumit deget.

El a acceptat sa participe la aceasta sedinta foto, un "interviu mut", realizata o data pe saptamana cu diverse personalitati. Principiul este sa se raspunda unor intrebari prin gesturi, "imortalizate" in alb-negru de catre un fotograf.

Imaginea, care apare pe coperta editiei de vineri a SZ Magazin (Süddeutsche Zeitung), a fost data publicitatii joi seara si a declansat imediat reactii pe Twitter.

Citește și
Merkel
Merkel: Cresterea taxelor ar fi "otrava" pentru economia Germaniei
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ministrul german al Economiei Philipp Rösler (FDP, liberal) l-a atacat imediat pe social-democrat, intr-un miting electoral. "Un asemenea gest nu este posibil din partea unui candidat la Cancelarie", a declarat el citat de agentia DPA.

"Peer Steinbrück arata degetul Germaniei", scria cotidianul conservator Die Welt pe site, adaugand "un asemenea lucru nu s-a mai intamplat niciodata, un candidat la Cancelarie care arata degetul ca raspuns la o intrebare intr-un interviu".

Pe Twitter, reactiile erau impartite, existand comentarii pozitive, ca cel semnat "Opa Hans". "I se pune o intrebare enervanta la care trebuie sa raspunda cu un gest. A aratat degetul. So what?". "Gestul mi se pare super", scrie, de asemenea, Claudia Sommer.

Contactat de AFP, Gero Neugebauer, un politolog la Universitatea Libera din Berlin, s-a declarat "putin surprins" de gestul lui Steinbrück. "Este destul de tipic din partea lui", a spus politologul.

In opinia sa, simpatizantii SPD nu ar urma sa isi abandoneze partidul doar pentru atat. "Ceea ce conteaza pentru ei este competenta sa, ideile pentru piata muncii, justitia sociala", a subliniat el.

Potrivit Süddeutsche Zeitung, purtatorul de cuvant al lui Steinbrück a vrut sa impiedice publicarea acestei fotografii. Insa candidatul social-democrat ar fi insistat personal ca poza sa nu fie blocata. "Nu, este in regula", ar fi spus el, potrivit publicatiei.

De la anuntarea candidaturii sale, la sfarsitul lui 2012, Peer Steinbrück nu a reusit niciodata cu adevarat sa o ingrijoreze pe cancelarul Angela Merkel, considerata favorita cu un avans important, in privinta obtinerii celui de al treilea mandat la legislativele de la 22 septembrie.

In contextul in care conservatoarea Merkel s-a aflat mereu pe primul loc in sondaje in privinta popularitatii - la o distanta de 20-30 de puncte procentuale, in functie de institute -, acest economist care spune lucrurilor pe nume a acumulat gafa dupa gafa. Imediat dupa ce a fost desemnat candidatul SPD, el a fost vizat de o puternica polemica cu privire la conferintele gras remunerate sustinute pentru firme, care i-au adus 1,25 milioane de euro in decurs de trei ani.

Dupa aceea el a fost atacat de o serie de jurnalisti carora le-a spus ca nu isi va mai cumpara "niciodata o sticla (de vin) de doar cinci euro", insuficient de bun in opinia sa, in cursul unei discutii despre sumele alocate bugetului familial.

Ulterior, el a declansat o controversa catalogand ca "insuficient" salariul de cancelar, avand in vedere responsabilitatile acestei functii.

Dupa unicul duel televizat cu Merkel, pe 1 septembrie, Steinbrück a urcat un pic in sondaje, obtinand un scor de 26% ca popularitate, in timp ce rivala sa a obtinut o cota dubla.

Martea trecuta Merkel si-a exprimat simpatia fata de Steinbrück. Ea a spus ca ii "apreciaza simtul umorului".

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Avionul Angelei Merkel, vandalizat. Un barbat in chiloti si drogat a organizat o petrecere la bord
Avionul Angelei Merkel, vandalizat. Un barbat in chiloti si drogat a organizat o petrecere la bord

Avionul pe care cancelarul german, Angela Merkel, il foloseste pentru a se deplasa in strainatate a fost vandalizat de un barbat care a organizat o petrecere solitara la bordul aeronavei.

Merkel: Cresterea taxelor ar fi
Merkel: Cresterea taxelor ar fi "otrava" pentru economia Germaniei

Cresterea taxelor ar fi "otrava" pentru economia Germaniei, a declarat cancelarul german Angela Merkel, in contextul campaniei pentru alegerile parlamentare programate in luna septembrie, transmite Bloomberg.

Turcia o avertizeaza pe Merkel sa nu faca din aderarea sa la UE o miza a politicii interne germane
Turcia o avertizeaza pe Merkel sa nu faca din aderarea sa la UE o miza a politicii interne germane

Ministrul turc pentru Afaceri Europene Egemen Bagis a avertizat-o joi pe cancelarul german Angela Merkel impotriva oricarei tentative de a face din aderarea Turciei la UE o miza a politicii interne germane.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.