Momentul exploziei din New York. Patru persoane au fost rănite. Suspectul, în custodia poliției

×
Codul embed a fost copiat

Partru persoane au fost rănite, luni dimineață, după ce un dispozitiv a explodat într-o stație de autobuz din New York, potrivit presei din Statele Unite. Un suspect ar fi fost reținut, având asupra sa un dispozitiv explozibil improvizat.

► Un dispozitiv improvizat a explodat, luni dimineața, într-o stație de autobuz foarte tranzitată din New York;
►Patru persoane, între care și atacatorul, au fost rănite;
►Principalul suspect este un bărbat de 27 de ani care s-ar fi mutat în SUA în urmă cu șapte ani, reținut de anchetatori la scurt timp de la explozie;
►Primarul orașului New York a calificat explozia drept o „tentativă teroristă”. 

Desfășurarea evenimentelor LIVE TEXT:

UPDATE 22.18: Planul președintelui Donald Trump de a elimina „migrația în lanț” ar fi putut preveni un atac precum cel care a avut loc, luni dimineața, într-o stație de autobuz din New York, potrivit purtătoarei de cuvânt a Casei Albe.

Citiți continuarea aici: Administrația Trump face apel la reformarea sistemului privind migrația, după explozia din New York

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

 

 

22.10: Ambasada Bangladeshului în SUA a condamnat atacul.

„Guvernul din Bangladesh respectă politica ce prevede toleranță zero împotriva terorismului și condamnă terorismul și extremismul în toate formele de manifestare, în orice colț al lumii, inclusiv incidentul din New York. Un atac terorist este un atac terorist, indiferent de etnie sau religie și trebuie să se facă dreptate”, se precizează într-un comunicat, informează CNN.

 21.00: Potrivit autorităților, atacatorul nu avea legături cu membrii grupării Stat Islamic, însă s-a inspirat din modalitatea în care aceștia comit atentate.

La câteva ore de la explozia dintr-o aglomerată stație de autobuz, poliția a fost trimisă să facă percheziții într-un bloc dintr-un cartier rezidențial din Brooklyn, scrie The Guardian.

El le-ar fi spus anchetatorilor că a comis atacul din cauza recentelor acțiuni ale israelienilor în Gazam a precizat o sursă din domeniul securității, citată de CNN.

Potrivit unui vecin, Akayed Ullah ar fi locuit în Brooklyn, împreună cu familia sa. „Nu era deloc prietenos. Familia era foarte discretă; nu vorbeau cu nimeni. Doar stăteau acolo”, a spus Alan Butrico, pentru CNN.

Potrivit acestuia, ceilelalte persoane din bloc ar fi auzit „țipete” din locuința acestuia, în ultimele două nopți.

 19.10: Ullah ar fi lucrat ca șofer de taxi în 2014, a precizat o sursă apropiată anchetei pentru CNN. Pentru moment, nu este clar dacă are legături cu vreo grupare teroristă.

El le-ar fi spus anchetatorilor că a comis atacul pentru că a vrut să se răzbune, a spus o sursă din domeniul securității, pentru New York Post.

„Mi-au bombardat țara și am vrut să produc și eu un dezastru aici”, ar fi spus el.

Bărbatul s-a mutat în SUA în februarie 2011, iar când a ajuns în țară deținea o viză. Alături de el au venit și părinții și trei – patru frați, iar ulterior au obținut dreptul la rezidență, a relatat CBS.

 17.10: Autoritățile l-au identificat pe autorul exploziei din stația de autobul. Este vorba despre Akayed Ullah, un bărbat de 27 de ani, ale cărui motive nu sunt cunoscute, scrie CNN. Potrivit sursei citate, el are răni la nivelul corpului.

„Din primele indicii de la locul incidentului, băbatul a purtat un dispozitiv improvizat, atașat de corpul său, pe care l-a detonat în mod intenționat”, a spus comisarul de poliție James O'Neil.
Primarul newyorkez Bill de Blaiso a precizat că „a fost o tentativă teroristă”.

Citește și: Autorul exploziei din New York, identificat. Este vorba despre un bărbat de 27 de ani

 „Când am auzit de atacul de la metrou, a fost îngrijorător. Să fim clari, a fost o tentativă teroristă. Suntem recunoscători că atacatorul nu și-a atins scopul și că echipajele au intervenit atât de repede”, a spus primarul.

La rândul său, comisarul NYPD a precizat că suspectul „a dat declarații, dar nu vom vorbi acum despre ele.”

Primarul Bill de Blaiso a adăugat că zona nu mai prezintă amenințări, la câteva ore de la explozie. „La acest moment, știm doar că este vorba despre un individ al căruit plan al eșuat. La acest moment, nu mai sunt alte amenințări specifice la adresa orașului New York, însă vă vom oferi mai multe informații pe măsură ce ancheta progresează”, a spus el.

Guvernatorul Andrew Cuomo a subliniat că „realitatea este că New York este o țintă” a atacurilor teroriste.

„Avem Statuia Libertății și asta ne face o țintă internațională. Suntem conștienți de asta. În era internetului, oricine poate descărca detalii privind confecționarea unui dispozitiv improvizat. Aceasta este realitatea cu care trebuie să trăim. Cealaltă realitate este că este vorba despre New York, oraș în care ne ținem ochii deschiși și, când vedem ceva, spunem tot ce știm despre asta”, a spus el.

 16.15: Patru persoane ar fi suferit răni care nu le pun în pericol viața, precizează Departamentul de Pompieri din New York, citat de ABC News.

Anterior, Departamentul de Poliție anunța că doar suspectul reținut a fost rănit. 

  16.10: Trei surse de securitate au declarat, pentru NBC News, că explozia ar fi fost „un act intențional”, întrucât asupra suspectului ar fi fost descoperit un dispozitiv improvizat care ar fi fost detonat parțial sau prematur.

 Astfel, NYPD și FBI au deschis anchete, pentru a descoperi dacă bărbatul a acționat singur sau dacă făcea parte dintr-un plan mai amplu.

„Eram pe cale să îmi scanez cardul când, dintr-o dată, am auzit o bubuitură puternică și toată lumea spunea: ‘ieși afară, ieși afară’”, a spus Ali, un tânăr de 18 ani.

La rândul său, Saidou Choudhury, în vârstă de 19 ani, a spus că explozia „a sunat de parcă s-a produs undeva foarte la adâncime”.

„M-a traumatizat”, a declarat el.

16.00: Fostul comisar NYPD Bill Bratton a declarat, pentru MSNBC, că suspectul ar fi un bărbat de 20 de ani, posibil din Bangladesh, informează Daily Mail.

„Informații preliminare din trei surse, subliniez informații preliminare care s-ar putea schimba, suspectul e probabil un bărbat de 20-25 de ani, posibil din Bangladesh. Stă în SUA de aproximativ șapte ani și ar fi detonat dispozitivul în numele ISIS. În mod clar, un atac terorist; cu siguranță un act intenționat. În ceea ce privește posibilitatea ca dispozitivul să nu funcționat corect, asta va trebui să stabilim”, a spus fostul comisar NYPD Bill Bratton, citat de NBC News.

El ar fi urmat să detoneze dispozitivul în numele grupării Stat Islamic, în ceea ce a fost „în mod clar, un atac terorist”.

Cu toate acestea, informații privind identitatea sau starea de sănătate a suspectului nu au fost făcute publice oficial.

15.25: Francisco Ramirez a povestit, pentru CNN, că în jurul orei locale 7.45 a auzit două explozii, chiar dacă purta căști.

„Din ce am văzut, a sunat de parcă ar fi avut loc la metrou. Au fost două explozii, la scurtă distanță una de alta. În timp ce încercam să mă îndepărtez, am văzut numeroși polițiști la fiecare intrare. A fost înfricoșător. Era goarte mult haos, dar nu am văzut răniți”, a declarat el.

Potrivit New York Post, care citează surse apropiate anchetei, un atacator sinucigaș ar fi încercat să detoneze un dispozitiv în stația de autobuz Port Authority. Suspectul a fost reținut după poliție.

Sursa citată mai precizează că cel puțin o persoană - între care și atacatorul, ar fi fost rănită. El ar fi fost dus la spitalul Bellevue, iar identitatea sa nu a fost făcută publică.

Potrivit Departamentului de Pompieri, starea de sănătate a atacatorului este stabilă. Dispozitivul pe care îl avea asupra sa nu ar fi funcționat cum trebuie, astfel că ar fi explodat prematur.
Purtătoarea de cuvânt a Adminstrației Prezidențiale din SUA, Sarah Suckabee Sanders, a precizat că Donald Trump a fost informat de situație. Potrivit polițiștilor și pompierilor de la locul exploziei, și primarul orașului New York, Bill de Blaiso, a fost informat cu privire la incident.

„Trecusem de turnicheți. Suna ca o explozie și toată lumea a început să fugă”, a spus Andre Rodriguez, în vârstă de 62 de ani, pentru New York Times.

Alicja Wlodkowski, în vârstă de 51 de ani, lua micul dejun la un restaurant din apropiere atunci când a avut loc explozia: „O femeie a căzut și nimeni nu s-a oprit să o ajute, pentru că era nebunesc (n.r – ce se întâmpla). Apoi totul s-a încetinit, iar eu stăteam șii mă uitam speriată”.

Stația de autobuz reprezintă un punct de tranzit important pentru cei care vin dinspre sau se îndreaptă spre New Jersey și se află la o stradă de Times Square, scrie tabloidul britanic Daily Mail.

Momentul exploziei

15.00: Incidentul s-a petrecut în zona Avenue 8th și strada West 44. Potrivit primelor informații, o persoană a fost arestată, după ce dispozitivul său a fost detonat parțial în interiorul unui tunel.

 

#police #ny #nyc #newyork #december #decemer11 #12.11.17 #morning #morningnyc

A post shared by Alexandr Klimov (@amborjo) on

Zona a fost evacuată, deoarece există suspiciuni privind existența unui al doilea dispozitiv.

Poliţia new-yorkeză a anunţat pe Twitter că o explozie „de origine necunoscută” a avut loc la intersecţia dintre 42nd Street şi 8th Avenue, în centrul Manhattanului.

Poliţia precizează că informaţiile sunt preliminare, mai multe detalii urmând să fie anunţate când vor fi disponibile.

Mai multe linii de metrou sunt în curs de a fi evacuate.

Potrivit postului WABC, care citează surse din cadrul poliţiei, ar exista mai mulţi răniţi şi un suspect ar fi fost reţinut de poliţie.

La rândul său, departamentul de pompieri din New York a informat că răspunde unui incident la terminalul de autobuze Port Authority din centrul Manhattanului.

Stația de autobuz Port Autorithy este cea mai mare din Statele Unite, fiind tranzitată anual de 65 de milioane de peroane.

Incidentul vine la șase săptămâni după ce un bărbat a intrat în mulțimea de pietoni din Manhattan, cauzând moartea a opt persoane, în ceea ce a fost calificat drept cel mai sângeros atac din orașul New York, după 11 septembrie 2001.

Articol recomandat de sport.ro
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Caroline Wozniacki, făcută praf de fanii tenisului! Nu au uitat de conflictul cu Halep
Citește și...
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Ultimatum de la guvern pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Dar nu în România, ci într-o țară vecină
Ultimatum de la guvern pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Dar nu în România, ci într-o țară vecină

Guvernul maghiar a dat comercianților de carburanți un ultimatum de 2 săptămâni pentru ieftinirea ”din proprie inițiativă” a benzinei și motorinei, fără a preciza însă ce se va întâmpla dacă aceștia refuză să se conformeze.

Reuters: Arestarea unui important militar rus ar putea fi o lovitură dată unui
Reuters: Arestarea unui important militar rus ar putea fi o lovitură dată unui "clan" rival. Ce se va întâmpla cu Șoigu

Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a încercat să transmită un mesaj de "business as usual" de când adjunctul său a fost arestat sub acuzaţia de luare de mită.

Recomandări
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul
Șeful NATO: Actele de spionaj ale Rusiei nu ne vor descuraja să susţinem Ucraina, ne coordonăm răspunsul

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat vineri drept inacceptabile presupusele activităţi de spionaj rusesc descoperite recent în Germania şi Marea Britanie şi a avertizat că aliaţii îşi coordonează foarte atent reacţia scrie AFP.

Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit
Localnicii din Slănic au atras atenția asupra unui fenomen neobișnuit în ianuarie. Craterul din centrul orașului s-a adâncit

Craterul din centrul orașului Slănic Prahova s-a adâncit peste noapte cu 20 de centimetri. Deja 42 de oameni au fost evacuați din locuințe. Două familii care n-au avut unde să se ducă sunt găzduite temporar în pensiuni din zonă.

Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental
Rusia loveşte reţeaua feroviară din Ucraina pentru a paraliza transporturile militare, inclusiv ajutorul militar occidental

Rusia bombardează reţeaua feroviară a Ucrainei pentru a "paraliza" aprovizionările militare, inclusiv ajutorul militar occidental, Moscova pregătind o nouă ofensivă, a declarat vineri un responsabil de securitate ucrainean, citat de AFP.