Autorul exploziei din New York, un bărbat de 27 de ani din Bangladesh. Ar fi făcut bomba la muncă

Dată publicare: 11-12-2017 17:20
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Autor explozie New York

Trei persoane au fost rănite, luni dimineața, la New York, după ce un bărbat și-a detonat un dispozitiv improvizat într-o stație de autobuz aglomerată. Principalul suspect a fost reținut de autoritățile americane la scurt timp de la incident.

 UPDATE: Akayed Ullah s-a mutat din Bangladesh în Statele Unite împreună cu familia sa în anul 2011, în baza unei vize F43. Ulterior, ei au reușit să obțină și rezidență și locuiau în cartierul newyorkez Brooklyn.

 

„Atacul scoate în evidență necesitatea ca politicienii să colaboreze cu președintele pe tema reformei imigrației, astfel încât să asigure siguranța națională și pe cea publică. Trebuie să ne protejăm granițele și trebuie să ne asigurăm că indivizii care intră în țara noastră nu vin să ne facă rău. Astfel, trebuie să trecem la un sistem de imigrație bazat pe merit”, a spus reprezentanta Administrației Prezidențiale.

Ambasada Bangladeshului a condamnat atacul

„Guvernul din Bangladesh respectă politica ce prevede toleranță zero împotriva terorismului și condamnă terorismul și extremismul în toate formele de manifestare, în orice colț al lumii, inclusiv incidentul din New York. Un atac terorist este un atac terorist, indiferent de etnie sau religie și trebuie să se facă dreptate”, se precizează într-un comunicat, informează CNN.

Tânăr de 27 de ani, reținut de poliție

Este vorba despre un bărbat de 27 de ani, identificat drept Akayed Ullah. Pentru moment, motivele pentru care a comis acest atac sunt necunoscute, scrie CNN.

Potrivit unor surse de securitate, citate de Fox News, bărbatul ar locui în cartierul newyorkez Brooklyn. El ar fi de origine din Bangladesh, au precizat surse apropiate anchetei, pentru AP, iar publicația Daily Beast notează că el s-ar fi mutat în SUA în urmă cu șapte ani.

Ullah le-ar fi spus anchetatorilor că a confecționat dispozitivul la compania electrică la care lucrează, informează New York Post. Potrivit unei surse, el ar fi urmat că comită o tragedie în numele grupării Stat Islamic. 

Citește și: Administrația Trump face apel la reformarea sistemului privind migrația, după explozia din New York

 

Totodată, el ar fi mărturisit anchetatorilor că a comis atacul pentru că a vrut să se răzbune, a spus o sursă din domeniul securității, pentru New York Post.

„Mi-au bombardat țara și am vrut să produc și eu un dezastru aici”, ar fi spus el.

Bărbatul s-a mutat în SUA în februarie 2011, iar când a ajuns în țară deținea o viză. Alături de el au venit și părinții și trei – patru frați, iar ulterior au obținut dreptul la rezidență, a relatat CBS.

În 2014, Ullah ar fi lucrat ca șofer de taxi, a precizat o sursă apropiată anchetei pentru CNN. Pentru moment, nu este clar dacă are legături cu vreo grupare teroristă.

El a fost dus la un spital, cu arsuri la nivelul corpului, după ce a detonat un dispozitiv improvizat care se afla asupra sa. O altă ipoteză este că dispozitivul s-ar fi detonat prematur.

„Din primele indicii de la locul incidentului, băbatul a purtat un dispozitiv improvizat, atașat de corpul său, pe care l-a detonat în mod intenționat”, a spus comisarul de poliție James O'Neil.

La rândul său, primarul newyorkez Bill de Blaiso a precizat că „a fost o tentativă teroristă”.

„Când am auzit de atacul de la metrou, a fost îngrijorător. Să fim clari, a fost o tentativă teroristă. Suntem recunoscători că atacatorul nu și-a atins scopul și că echipajele au intervenit atât de repede”, a spus primarul.

Citește și: Momentul exploziei din New York. Patru persoane au fost rănite. Suspectul, în custodia poliției

Anterior, fostul comisar NYPD Bill Bratton a declarat, pentru NBC, că suspectul ar fi un bărbat de 20 – 25 de anide ani, posibil din Bangladesh, informează Daily Mail. El ar fi urmat să detoneze dispozitivul în numele grupării Stat Islamic, în ceea ce a fost „în mod clar, un atac terorist”.

Explozia a avut loc luni dimineața, în jurul orei locale 07.30. Stația de autobuz Port Autorithy este cea mai mare din Statele Unite, fiind tranzitată anual de 65 de milioane de peroane.

Incidentul vine la șase săptămâni după ce un bărbat a intrat în mulțimea de pietoni din Manhattan, cauzând moartea a opt persoane, în ceea ce a fost calificat drept cel mai sângeros atac din orașul New York, după 11 septembrie 2001.

 

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO