Panica din cauza virusului Zika, cu 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice. Masura disperata luata de autoritatile din Brazilia

Ultima actualizare: 29-01-2016 07:09

Cu zece zile inaintea carnavalului de la Rio si 7 luni inaintea Jocurilor Olimpice din aceeasi metropola, in Brazilia psihoza provocata de virusul Zika ia proportii.

Transmis printr-o intepatura de tantar, virusul este asociat unei explozii a cazurilor de microcefalie la nou-nascuti. In plus, specialistii brazilieni au remarcat inmultirea cazurilor de afectiuni neurologice care pot duce la paralizie. Guvernul a mobilizat 250.000 de oameni, soldati si civili, sa starpeasca tantarii vinovati.

Dupa ce expertii au stabilit ca virusul Zika ar fi responsabil de cele 4.000 de cazuri de microcefalie semnalate in Brazilia in ultimele 4 luni, panica a scapat de sub control. Pe masura ce prezenta virusului era confirmata in tot mai multe tari, in unele capitale din America Latina autoritatile au recomandat femeilor sa nu mai ramana insarcinate in urmatoarea perioada.

Brazilia a mobilizat un sfert de milion de persoane care vor vizita toate locuintele din tara pentru a detecta si distruge focarele de tantari.

Abelardo Araujo, medic si cercetator: "Brazilia va gazdui un eveniment international de amploare, e vorba de Jocurile Olimpice, care atrag numerosi turisti din toata lumea."

Margaret Chan, director general OMS: "Raspandirea exploziva a virusului Zika in noi zone, in care populatia are imunitatea slabita, reprezinta un motiv major de ingrijorare. Dovezile circumstantiale cu privire la microcefalie sunt sugestive si extrem de alarmante. Nu neglijam nici cazurile tot mai numeroase de afectiuni neurologice, in tarile care au sconfirmat prezenta viruslui".

Astfel, vulnerabile nu sunt doar femeile insarcinate. Medicii brazilieni suspecteaza o legatura intre virusul Zika si pacientii diagnosticati cu sindromul Guillain-Barre, ce provoca slabiciune musculara si chiar paralizie temporara. In cazurile severe, pacientul nu mai poate respira si moare.

Abelardo Araujo, medic si cercetator: "Tratamentul cu gamma-globulina pentru sindromul Guillain-Barre este foarte costisitor, in jur de 20 de mii de dolari pentru fiecare pacient. "

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca virusul Zika se va extinde la nivelului intregului continent american, inclusiv in Statele Unite.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO