Atac terorist in Londra: 7 morti, printre care un francez si un canadian. 21 de persoane sunt internate in stare critica

×
Codul embed a fost copiat

Mai multi agresori au semanat teroare la Londra. Au intrat cu o duba in pietonii de pe London Bridge. Apoi, inarmati cu mai multe cutite, au inceput sa atace trecatorii si pe cei care se distrau in puburile si localurile de langa pod.

O duba care mergea cu viteza mare pe London Bridge a intrat pe trotuar si a lovit un grup de pietoni, apoi trei agresori au coborat din masina inarmati cu mai multe cutite si au atacat trecatorii la intamplare. Fortele speciale ale politiei au intervenit rapid si i-au impuscat mortal pe cei trei teroristi.  

Sapte persoane au fost ucise si 48 ranite, iar trei barbati suspecti au fost impuscati mortal dupa nici 10 minute de la declansarea aleretei. Agentii spun ca fiecare purta ceea ce parea a fi o vesta cu explozibil, dar care, in cele din urma, s-a dovedit a fi inofensiva. Un martor ocular a povestit ca atacatorii strigau "Asta e pentru Allah!" in timp ce isi loveau victimele cu armele albe.

Premierul Theresay May a atribuit atacul unor extremisti islamisti si a declarat, cu privire la atacurile teroriste, ca "este destul".

Ambasada Romaniei de la Londra face demersuri pentru a afla daca printre victime se afla si cetateni romani.

Citește și
germania
Un refugiat sirian, de 17 ani, planuia sa se arunce in aer in Berlin. Cum au aflat autoritatile germane de intentiile sale
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani ca pot solicita asistenta consulara la urmatoarele numere de telefon ale Ambasadei Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord: +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193; +44 20 7603 0572; +44 020 7602 2065. Apelurile vor fi preluate in regim de urgenta de catre operatorii Call Center, din cadrul Centrului de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS). Totodata, Ambasada Romaniei la Londra poate fi contactata si pe numarul de urgente consulare +44 7738716335.

Desfasurarea evenimentelor, livetext

UPDATE 21:00 Printre morti se afla si un francez, potrivit presei din Marea Britanie.

UPDATE 19:20 Un civil a fost ranit de cei opt politisti care au tras sambata noaptea 50 de gloante in cei trei autori ai atentatului de pe London Bridge si la restaurante si baruri din apropiere, a declarat duminica seful politiei antiteroriste londoneze Mark Rowley, relateaza The Associated Press si Reuters.

Civilul ranit nu s-ar afla in stare grava, potrivit lui Rowley,

Acest incident urmeaza sa faca obiectul unei anchete independente, a anuntat el.

UPDATE 19:05 Premierul canadian Justin Trudeau a anuntat duminica faptul ca un canadian a fost ucis in atentatul terorist de la Londra, relateaza The Associated Press.

Trudeau s-a declarat indurerat.

El a declarat ca Ottawa condamna ferm acest atentat absurd si ca este alaturi de poporul britanic.

Guvernul candian nu va oferi alte detalii despre canadianul ucis in atentatul de sambata noaptea, din respect fata de familia acestuia, a mai spus Trudeau.

UPDATE 18:00 21 de persoane sunt in stare critica, potrivit The Guardian, care citeaza oficial din Sanatate.

UPDATE 16:30 Unul dintre atacatorii din Londra era casatorit, avea 2 copii si se mutase in Barking de 3 ani, potrivit BBC.

UPDATE 16:10 Patru francezi au fost raniti in atentatul de la Londra care s-a soldat cu sapte morti si aproape 50 de raniti, a anuntat duminica Ministerul francez de Externe, relateaza AFP.

”Patru compatrioti au fost raniti si se pare ca este o persoana deosebit de afectata”, a declarat Jean-Yves Le Drian, seful diplomatiei franceze, pentru postul public de radio France info.

UPDATE 15:20 12 persoane, arestate de politia britanica dupa atacurile de sambata din Londra. Mai multe detalii, AICI.

UPDATE 15:09 Atacatorii care au ucis sapte persoane si au ranit alte 48 in centrul Londrei, sambata seara, probabil ca erau ”teroristi islamisti radicali”, a declarat duminica ministrul britanic de Interne Amber Rudd, relateaza Reuters.

”Asa cum a spus premierul, credem ca erau teroristi islamisti extremisti, dupa modul in care s-au inspirat, si este necesar sa aflam mai multe despre locul de unde vine aceasta radicalizare”, a declarat Rudd pentru ITV.

Ea a refuzat sa spuna daca autorii atacului le erau cunoscuti autoritatilor.

”Operatiunea este in curs, iar astfel aflam mai multe despre cine sunt cei trei”, a spus ea.

Ministrul a mai declarat ca nu pare sa existe o legatura intre atacatorii de la Londra si autorul atacului sinucigas de la Manchester de pe 22 mai, soldat cu 22 de morti, la iesirea de la un concert pop.

”Credem ca este improbabil. Arata ca si cum n-ar exista (o legatura), dar nu putem sa excludem nimic in acest moment”, a spus ea.

Rudd a mai declarat ca nivelul alertei teroriste - in prezent ”sever” - nu a fost ridicat la ”critic” deoarece autoritatile cred ca i-au ”prins pe toti autorii principali”.

UPDATE 15:03 Politia a efectuat duminica perchezitii la o adresa din estul Londrei folosita de unul dintre cei atacatori care au ucis sapte persoane in centrul capitalei britanice sambata seara, potrivit unor surse citate de Sky News, relateaza Reuters.

Un martor ocular la perchezitii a declarat pentru postul britanic ca a auzit mai multe detonari in timpul operatiunii si ca i s-a spus mai tarziu ca au fost explozii controlate.

UPDATE 14:30 Printre raniti se afla si Geoff Ho, jurnalist financiar la Sunday Express. Acesta este internat la terapie Intensiva, dupa ce a fost injunghiat in fata unui restaurant. 

UPDATE 13:00 Premierul britanic Theresa May a anuntat duminica, in urma unei sedinte a Comitetului de urgenta COBRA al Guvernului, dupa atacul de sambata seara soldat cu sapte morti si aproape 50 de raniti, ca luni se va relua campania electorala, iar joi vor avea loc alegerile generale pe care le-a convocat, relateaza The Associated Press, Reuters si BBC News.

A venit vremea sa se spuna ca ”este destul” in privinta luptei impotriva terorismului, a declarat premierul, potrivit BBC. ”Nu putem si nu trebuie sa nu pretindem ca lucrurile pot continua ca acum”, a spus ea. Ea a anuntat ca alegerile vor avea loc, asa cum au fost prevazute, joi.

Premierul a condamnat dur atacurile teroriste de la Londra si Manchester - ”este destul” - si a subliniat ca sunt necesare masuri mai dure, intrucat ”terorismul genereaza terorism”, iar atacatorii se copiaza unii pe altii.

Ea a facut aceste declaratii la o zi dupa ce sapte civili au fost ucisi in zona London Bridge, al treilea atac sangeros comis in Marea Britanie incepand din martie incoace. May a spus ca aceste atacuri nu au legatura intre ele, insa toate au la baza ”o singura ideologie a raului”, potrivit careia valorile Occidentului sunt incompatibile cu islamul.

Ea a dezvaluit, de asemenea, ca autoritatile britanice au dejucat cinci comploturi credibile incepand din martie si pana in prezent.

UPDATE 12:00 Cele mai multe pattide politice, inclusiv Partidul National Scotian, si-au suspendat campaniile electorale la nivel national in urma atacului. Insa liderul Ukip Paul Nuttall a declarat ca el va continua campania, deoarece este ”exact ceea ce au vrut extremistii sa facem”.

UPDATE 11:40 Una dintre persoanele ranite este un politist, injunghiat dupa ce a sarit in ajutor. Ranile nu-i pun viata in pericol.

Premierul Theresa May a prezidat o reuniune a Comitetului COBRA de urgenta al Guvernului.

UPDATE 11:30 O a saptea persoana a murit, a anuntat Cressida Dick, comisarul Politiei Metropolitane. Oficialul a precizat ca politia are situatia sub control, dar toate zonele sunt verificate.

UPDATE 11:20 Autoritatile britanice au declansat o operatiune in zona Borough Market. Se pare ca politia cauta posibili complici ai atacatorilor, potrivit Sky News.

UPDATE 11:00 Un neo-zeelandez ranit in atac este in coma indusa dupa ce a fost injunghiat in fata, gat si stomac.

UPDATE 10:00 Unii dintre ranitii in atacurile de la Londra se afla in stare ”critica”, a anuntat duminica primarul capitalei britanice Sadiq Khan. El s-a declarat ”coplesit si furios ca acesti teroristi au vizat in mod deliberat londonezi nevinovati”.

”Nu poate exista o justificare” a acestor atacuri, a spus el. ”Sase persoane au fost ucise, iar peste 40 au fost ranite - unii dintre ei, ma tem ca se afla in stare critica”. Khan i-a indemnat duminica pe londonezi sa fie atenti, in contextul in care amenintarea terorista se afla la nivelul ”sever”, potrivit AP. Insa ”sunt sigur ca suntem unul dintre cele mai sigure orase din lume”, a adaugat el.

Militanti vor sa perturbe democratia britanica si sa impiedice alegerile generale anticipate de joi, a mai spus el. Primarul laburist a laudat serviciile de urgenta si a anuntat ca politia va face declaratii in urma unei reuniuni de urgenta a cabinetului.

Serviciile de urgenta au ”reactionat eroic”, a apreciat Khan, adaugand ca astfel au murit mai putini oameni. 

UPDATE 9:50 Premierul Australiei Malcolm Turnbull a anuntat ca printre raniti se numara si un cetatean australian. De asemenea, 4 cetateni francezi ar fi fost raniti, dintre care unul grav. 

UPDATE 9:10 Campania electorala a fost suspendata la nivel national in Marea Britanie, mai au loc doar actiuni electorale locale.

UPDATE 9:05 O imagine surprinsa duminica dimineata arata microbuzul folosit in atacul de pe London Bridge. Este vorba despre un vehicul inchiriat, potrivit Guardian.

UPDATE 8:40 Numarul ranitilor care au necesitat spitalizare in urma atacului de la Londra a crescut la 48, anunta Serviciul de ambulanta, care mentioneaza ca echipele de medici au ajuns la locul incidentului la sase minute de la apelul care anunta ca sunt persoane care au nevoie de ingrjiri medicale. Ranitii au fost transportati la cinci spitale din Londra, iar mai multe persoane cu rani usoare au primit ingrijiri la fata locului.

UPDATE 7:15 Serviciul de ambulanta din Londra anunta ca numarul ranitilor transportati la spital in urma incidentelor in capitala britanica este de 30, in conditiile in care cifra initiala, inclusiv cea anuntata de Politie, era 20. De asemenea, mai multe persoane cu rani usoare au primit ingrijiri la fata locului.

Peste 80 de medici sunt implicati in interventie, echipaje ale ambulantei si specialisti ai Serviciului de ambulanta aeriana.

 UPDATE 7:10 Premierul britanic, Theresa May: "Incidentele sunt tratate ca potentiale acte teroriste." Bilant oficial: sase mort, trei suspecti au fost impuscati mortal. Serviciul de ambulanta anunta ca sunt 30 de raniti

UPDATE 4:05 Primarul Londrei, Sadiq Khan, a oferit un comunicat in care a condamnat atacul terorist din Londra, denumindu-l un act "barbar si las"

UPDATE 3:55 BBC a publicat o poza cu unul dintre atacatori, dupa ce a fost impuscat de catre politisti. Barbatul avea lipit de corp un dispozitiv metalic, posibil explozibil.

UPDATE 3.42:  Un reporter The Telegraph a scris pe Twitter ca a auzit 3 explozii, in decursul a 5 minute, langa Borough Market.

UPDATE 3.25: The Sun sustine ca cel putin 7 persoane au murit, dar cifra nu este confirmata oficial. De asemenea, publicatia britanica a mai adaugat ca doi suspecti ar fi fost impuscati mortal de catre autoritati.

UPDATE 3:15 Cel putin doua persoane au decedat si cinci au fost ranite, conform The Telegraph

UPDATE 3:10 Autoritatile roaga oamenii sa limiteze distribuirea fotografiilor si clipurilor de la locul in care s-au petrecut incidentele.

UPDATE 3:00 Politia a confirmat ca cele doua incidente, de la London Bridge si Borough Market, sunt atacuri teroriste. Cel de-al treilea incident, de la Vauxhall, unde oamenii au fost injunghiati, nu are legatura cu primele doua.

UPDATE 2:55 Liderul partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a postat la randul sau un mesaj pe Twitter cu privire la incidentele din Londra: "Incidentele au fost brutale si socante. Gandurile mele merg la victime si la familiile lor."

UPDATE 2:45: Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, sustine ca "teribilul incident" din Londra ar putea fi incadrat la act de terorism. Comitetul de urgenta al guvernului se va reuni duminica dimineata. "In urma ultimelor informatii primite de la autoritati si fortele de securitate, pot confirma ca incidentul din Londra este tratat ca un posibil act de terorism. Este o investigatie care se desfasoara intr-un ritm alert", a declarat Thersa May.

UPDATE 2:35 In urma incidentelor din Londra, presedintele SUA, Donald Trump, a postat doua mesaje pe Twitter, in care face apel la Justitie: "Trebuie sa fim vigilenti si sa ramanem puternici. Justitia trebuie sa ne redea drepturile". Acesta cere aprobarea interdictiei de intrare a cetatenilor musulmani pe teritoriul SUA.

UPDATE 2:30 Pe Twitter a fost postat un clip neoficial, in care apare un barbat care ar putea fi unul dintre suspecti. Veridicitatea imaginilor nu a fost inca confirmata de catre autoritati.

UPDATE 2:15 Un barbat a intrat intr-un restaurant din Borrowgh Market, la sud de London Bridge, si a injunghiat doua persoane, potrivit unui martor, relateaza CNN.

UPDATE 2:10 Autoritatile fac apel la oameni care se afla in proximitatea zonelor in care au avut loc cele trei incidente de la London Bridge, Borrowgh Market si Vauxhall sa se adaposteasca.

UPDATE 2:00: Potrivit autoritatilor, in urma incidentului de pe London Bridge, cand o camioneta lovit mai multi trecatori, cel putin o persoana a decedat.

UPDATE 1:50: Un al treilea incident se pare ca a avut loc in Vauxhall, sudul Londrei, potrivit Scotlanda Yard

UPDATE 1:30: Un alt incident grav a avut loc in Borrowgh Market, unde Reuters scrie ca trei persoane au fost atacate cu cutitul si au gatul taiat, nu se stie daca cele doua incidente au legatura in acest moment.

Cinci persoane au fost ranite si sunt tratate de medici, potrivit primelor informatii, conform BBC.

Politia a deplasat la fata locului un numar impresionant de forte de ordine.

Un martor a declarat ca soferul conducea cu "80 de km/h" cand a intrat pe London Bridge si a lovit persoanele.

Fortele de ordine i-au sfatuit pe cetateni sa evite zona.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Atac armat intr-un hotel-cazinou din Manila. 36 de oameni au murit intoxicati cu fum. Politia cauta
Atac armat intr-un hotel-cazinou din Manila. 36 de oameni au murit intoxicati cu fum. Politia cauta "o persoana de interes"

Un barbat inarmat a intrat in noaptea de joi spre vineri in Resorts World Manila, a deschis focul si a dat foc mai multor mese de joc. Cel putin 36 de oameni au murit intoxicati cu fum. Atacatorul s-a sinucis apoi, dandu-si foc.

Un refugiat sirian, de 17 ani, planuia sa se arunce in aer in Berlin. Cum au aflat autoritatile germane de intentiile sale
Un refugiat sirian, de 17 ani, planuia sa se arunce in aer in Berlin. Cum au aflat autoritatile germane de intentiile sale

Un atac terorist, pus la cale de un solicitant de azil in varsta de 17 ani, a fost dejucat de autoritatile germane

Atac terorist la Manchester Arena: 22 morti si 59 de raniti. Ce se stie pana acum despre suspectul principal, Salman Abedi
Atac terorist la Manchester Arena: 22 morti si 59 de raniti. Ce se stie pana acum despre suspectul principal, Salman Abedi

Marea Britanie este in stare de soc dupa un nou atac terorist sangeros. Un atacator s-a aruncat in aer pe o importanta arena de concerte din Manchester, la sfarsitul unui spectacol al cantaretei Ariana Grande. ISIS a revendicat atentatul.

Atac terorist in Paris. Anchetatorii au gasit o nota langa cadavrul atacatorului. Cine este politistul care a fost ucis
Atac terorist in Paris. Anchetatorii au gasit o nota langa cadavrul atacatorului. Cine este politistul care a fost ucis

Franta traieste cosmarul unui nou atac terorist cu doar 3 zile inaintea alegerilor prezidentiale. Un individ a deschis joi focul asupra unei masini de politie care stationa pe faimosul Champs Elysees.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.