Ninsori, tornade, polei si inundatii in SUA. Cel putin 23 de morti

Dată publicare: 26-12-2009 00:00
Dată actualizare: 30-10-2012 06:39


Zapada

-36 de grade celsius si strat de zapada de 61 de cm in North Dakota, zboruri anulate, autostrazi inchise, ninsoare in Dallas dupa 83 de ani, tornade in sud. Acesta a fost tabloul de Craciun in doua treimi din SUA.

Cel putin 23 de persoane au murit, majoritatea in accidente de circulatie, atribuite furtunii care a inceput de miercuri in centrul Statelor Unite ale Americii.

Autostrazile au fost inchise, iar mii de soferi au fost izolati in frig.

"Este un haos! Sunt precipitatii record. Este neobisnuit sa se produca doua furtuni exceptionale intr-o saptamana, intre jumatatea si sfarsitul lunii decembrie", a declarat Chris Vaccaro, purtator de cuvant al Serviciilor de Meteorologie Nationale.

Acestea au sfatuit cetatenii sa evite orice deplasare, considerand conditiile "periculoase, chiar imposibile".

Acumularile de gheata si vant risca sa rupa liniile de inalta tensiune si copaci, sporind gradul de periculozitate. Deja 5000 de case din Iowa au ramas fara curent electric.

In Oklahoma City,  zapada masoara 35 de centimentri, un record absolut pentru acest stat. In nordul tarii, sunt pana la 61 de cm.

Avertizari de vant insotit de ninsoare au fost deja emise in North Dakota, unde sunt -36 de grade celsius, si Texas. In Dallas nu a mai nins din 1926.

In est, circulatia este ingreunata si de polei, iar in sud sunt asteptate tornade.

 

Sute de zboruri au fost anulate in numeroase aeroporturi joi si vineri.

 

Sursa: AFP

Tags: meteo, ninsori, sua,


VIDEO PROTVPLUS.RO