"Nimeni nu vrea o revenire la Razboiul Rece". Reactia SUA dupa anuntul lui Vladimir Putin despre arsenalul nuclear al Rusiei

Ultima actualizare: 20-06-2015 00:12

NATO a condamnat "zanganitul de arme" al Rusiei, dupa ce Putin a anuntat, marti, intarirea fortelor nucleare ruse, cu desfasurarea a inca 40 de rachete balistice intercontinentale.

Mai mult, presedintele rus a facut declaratii amenintatoare la adresa tarilor NATO, in special cele care gazduiesc elemente ale scutului anti-racheta, inclusiv Romania.

Secretarul de stat american John Kerry a declarat ca se teme de o revenire la Razboiul Rece dupa anuntul lui Vladimir Putin asupra consolidarii arsenalului nuclear al Rusiei ca raspuns la planurile SUA de a instala arme grele in Europa de Est.

"Bineinteles ca ma ingrijoreaza", a declarat seful diplomatiei americane raspunzand jurnalistilor de la Departamentul de Stat prin videoconferinta de la domiciliul sau din Boston (nord-estul SUA), unde este in convalescenta dupa ce si-a fracturat un picior la sfarsitul lunii mai.

"Avem acordul START", a amintit John Kerry, referindu-se la solutionarea istorica a dezarmarii nucleare incheiata in 1991 intre Statele Unite si Uniunea Sovietica la acea vreme.

"Incercam sa avansam in sens contrar. Am avut o colaborare enorma incepand din anii 1990 in materie de distrugere a armelor nucleare care se aflau pe fostele teritorii ale Uniunii Sovietice si nimeni nu vrea ca noi sa mergem inapoi", a pledat secretarul de stat.

"Nimeni nu vrea, cred eu, o revenire la un fel de statut de Razboi Rece", a condamnat John Kerry, din principiu favorabil dezarmarii si mare sceptic fata de orice forma de escaladare militara, noteaza France Presse.

El a fost intrebat dupa ce presedintele Putin a anuntat ca "in acest an, peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale, capabile sa reziste la orice sistem de aparare antiaeriana dintre cele mai sofisticate, urmeaza sa fie desfasurate in cadrul fortelor nucleare ruse".

Si Jens Stoltenberg, secretar general al NATO,  a fost dur la adresa declaratiilor facute de Vladmiri Putin: "Acest zanganit de arme al Rusiei este nejustificat, destabilizator si periculos".

Dupa parada grandioasa organixata pe 9 mai in Piata Rosie, expozitia de armament din apropierea Moscovei este inca o vitrina pentru programele militare, in care rusii investesc miliarde de dolari. Cum targul include si demonstratii si acces in simulatoare, Armata 2015 este implicit si o modalitate de a promova serviciul militar printre rusii.


Serghei Shoigu, ministrul rus al apararii NOU: " Va putem demonstra intreaga putere si capacitatile echipamentelor noastre militare!"

Expozitia este totodata un raspuns la planurile Pentagonului de a-si spori prezenta militara, inclusiv cu armament greu, in tarile din flancul estic al Aliantei nord-atlantice. Sefa Fortelor Aeriene americane declara ieri ca SUA ar putea mobiliza avioane de vanatoare F-22 Raptor in Europa pentru a contracara amenintarea Rusiei.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO