Opozanții lui Putin, percheziționați la domiciliu și cu conturile înghețate

15-10-2019 14:48

alexei navalnîi

Organizaţia anticorupţie a lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui președintelui rus Vladimir Putin, a fost vizată marţi de un nou val de percheziţii în mai multe orașe de pe teritoriul Rusiei.

Operațiunile au vizat domiciliile angajaților și birourile organizației, în 30 de regiuni ale Rusiei, a anunțat Comitetul de anchetă rus prin intermediul unui comunicat, conform Agerpres.

„Conturile bancare ale Fondului de Luptă împotriva Corupției (FBK) au fost înghețate”, a transmis Comitetul.

Alexei Navalnîi a denunțat pe Twitter „al treilea val” de percheziții din ultimele săptămâni și a publicat mai multe poze cu polițiști în birourile FBK.

La Moscova, agenții de poliție „au spart ușa” de la sediul organizației în jurul orei locale 10:00, a transmis pe Twitter Ivan Jdanov, directorul FBK.

Acesta a adăugat că percheziţiile au avut loc peste tot în Federaţie Rusă, din Rusia europeană şi până în Extremul Orient rus, trecând prin Siberia. Printre oraşele vizate s-au numărat Moscova, Vladivostok, Ekaterinburg, Samara, Celiabinsk şi Iaroslavl.

Începând cu luna septembrie au avut loc peste 200 de percheziții în parallel în 41 de orașe.

Ignorat de mass-media de stat, Aleksei Navalnîi, căruia preşedintele rus nu-i rosteşte niciodată numele, este un avocat de 43 de ani care şi-a construit popularitatea pe reţelele sociale, unde postările sale anticorupţie sunt intens distribuite. 

Fondul de Luptă împotriva Corupţiei, la originea mai multor anchete ce denunţă ilegalităţi şi stilul de viaţă al elitelor ruse, este vizat de mai multe săptămâni de o anchetă pentru „spălare de bani”.

Săptămâna trecută, autoritățile ruse au catalogat FBK drept „agent al străinătăţii”, calificare introdusă de o lege în 2012 şi care serveşte la desemnarea unei organizaţii ce beneficiază de finanţare din partea unei alte ţări şi care are o „activitate politică”.

 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO