Lunetistul care a ucis 5 politisti in SUA era un fost soldat. Obama si-a scurtat vizita in Europa pentru a merge in Dallas

×
Codul embed a fost copiat

Un asa numit "lup singuratic" a impuscat 12 politisti la Dallas si i-a ucis pe 5 dintre ei, spun autoritatile americane.

Este vorba despre un afro-american in varsta de 25 de ani, fost soldat trimis in Afganistan. In cele din urma, individul a fost ucis cu un robot teleghidat, care a detonat o incarcatura exploziva in apropierea lui.

Inainte sa moara, a spus ca "e furios pe albi si vrea sa-i ucida, mai ales daca sunt politisti". La el acasa au fost gasite materiale pentru bombe artizanale, veste anti glont, arme si o mare cantitate de munitie.

Obama se va deplasa la Dallas

Presedintele american Barack Obama isi va scurta sejurul in Europa pentru a se deplasa la Dallas (Texas, sud), unde cinci politisti au fost ucisi de un tragator care voia sa razbune abuzul fortelor de ordine impotriva persoanelor de culoare, pe fundalul readucerii in actualitate a spinoasei probleme rasiale in SUA, relateaza AFP.

Citește și
tanase
Analiza Catalin Radu Tanase: "Masacrul din Dallas, cronica unei morti anuntate." Evenimentele care au "prevestit" tragedia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Obama va reveni la Washington duminica seara, adica "cu o zi mai devreme decat fusese prevazut" si se va duce la Dallas "la inceputul saptamanii viitoare", la invitatia primarului orasului texan Mike Rawlings, a anuntat vineri seara Casa Alba.

A actionat singur si nu avea legaturi teroriste

Principalul suspect este un negru de 25 de ani, Micah Johnson. Acesta a murit ucis de politie si era fost soldat al armatei SUA. Inainte sa-si dea ultima suflare le-a spus politistilor ca tinta sa erau politisii "albi". Dupa ce a fost inconjurat, ca sa-l anihileze, politia din Dallas a detonat o bomba langa atacator, cu ajutorul unui robot folosit de genisti, de obicei, pentru dezamorsarea bombelor.

Oamenii legii au anuntat ca atacatorul a pus la cale planul cu mult timp inainte si ca a actionat singur, desi initial, fusesera retinuti alti 3 suspecti. In locuinta sa au fost gasite materiale folosite la contruirea bombelor artizanale, arme, munitie si un jurnal personal cu tactici de lupta, relateaza bbc. Casa Alba a anuntat ca lunetistul nu avea niciun fel de legaturi cu organizatii teroriste.

Cine este Micah Johnson

Micah Johnson, identificat de mass-media din SUA ca principalul tragator prezumtiv in atacul care a ucis cinci politisti joi la Dallas, a fost un rezervist in armata terestra americana, cu o desfasurare mai ales in Afganistan, a declarat Pentagonul. Micah Johnson a facut parte din armata desfasurata in Afganistan din noiembrie 2013 pana in iulie 2014, potrivit informatiilor comunicate de o purtatoare de cuvant a US Army, Cynthia Smith. El a fost soldat, specializat in zidarie si tamplarie.

Cinci politisti au fost ucisi si alti sapte raniti la Dallas intr-un atac comis de un barbat inarmat, care a declarat ca a vrut sa ucida albi inainte de a muri vineri dupa interventia unei forte de elita.

Potrivit mass-media americane, Micah Johnson traia la Mesquite, o suburbie a orasului Dallas. El nu avea antecedente penale si nu era afiliat niciunui grup radical. Potrivit sefului politiei din Dallas David Brown, presupusul atacator a sustinut ca a actionat singur. Potrivit statelor de serviciu comunicate de US Army, rezervistul Micah Johnson a fost mobilizat pentru trei perioade de la 6 luni la 1 an intre 2009 si 2015, in brigada 420 de geniu din Seagoville, Texas.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama isi va scurta vizita in Europa pentru a se duce la inceputul saptamanii viitoare la Dallas, unde cinci ofiteri de politie au fost ucisi intr-un atac armat
 

Drapelele in berna in SUA timp de cinci zile dupa masacrul din Dallas

Presedintele american Barack Obama a ordonat vineri ca drapelele sa fie coborate in berna in SUA pana la 12 iulie dupa masacrul din Dallas in care cinci politisti au fost ucisi, informeaza AFP.

"Din respect pentru victimele atacului, ordon ca drapelul american sa fie coborat in berna la Casa Alba si pe toate cladirile publice, posturile militare si navele marinei" pe intreg teritoriul Statelor Unite, a anuntat presedintele Obama intr-o declaratie scrisa.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Proteste
Proteste "Black Lives Matter" in mai multe orase americane. Politistii au folosit gaze lacrimogene: "Fara politie rasista!"

In timp ce unii americani ii plang pe politistii ucisi in Dallas de catre un fost soldat american de culoare, in mai multe state din SUA au avut loc noi proteste "Black Lives Matter" fata de agresiunile politistilor.

Analiza Catalin Radu Tanase:
Analiza Catalin Radu Tanase: "Masacrul din Dallas, cronica unei morti anuntate." Evenimentele care au "prevestit" tragedia

Masacrul de joi noapte pare sa fie un punct culminant pentru ceea ce se intampla in Statele Unite de cateva saptamani. Tensiunile inter-rasiale si violenta prefigurau parca evenimentul tragic din Dallas.

Unul dintre lunetistii din Dallas, identificat drept un fost rezervist al armatei SUA. Micah Johnson a luptat in Afganistan
Unul dintre lunetistii din Dallas, identificat drept un fost rezervist al armatei SUA. Micah Johnson a luptat in Afganistan

LIVE UPDATE| Politisti ucisi in toiul unor proteste la Dallas, Statele Unite. 11 au fost impuscati joi seara, iar 5 dintre ei au murit in cursul uneia dintre manifestatiile provocate de doua incidente controversate.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.