Focuri de arma la Cairo. Politia incearca sa indeparteze manifestantii de zona ambasadei SUA

Egipt

Politia din Cairo a fost nevoita sa traga focuri de arma in semn de avertisment si a aruncat cu gaze lacrimogene in zona ambasadei SUA din oras, pentru a tine la distanta sutele de manifestanti care protesteaza in acel perimetru. 

Conform CNN, care il citeaza pe purtatorul de cuvant al ministerului de Interne, Alla Mahmoud, sase ofiteri de politie au fost raniti usor in timpul acestor conflicte cu manifestantii. De asemenea, unii demonstranti au primit ingrijiri medicale in ambulantele aflate la fata locului. Protestatarii au aruncat cu pietre si cocktailuri Molotov in timp ce politia incerca sa-i disperseze cu gaze lacrimogene in zona ambasadei SUA.

Aceste incidente au izbucnit in contextul tensiunilor aparute in regiune in randul diplomatilor americani, care au fost atacati recent in Benghazi, Libia - fiind ucisi ambasadorul Chris Stevens si alti 3 oficiali ai SUA.

Manifestatii impotriva filmului considerat insultator la adresa islamului, in mai multe tari arabe

Sute de persoane au manifestat in mai multe tari arabe fata de un film considerat jignitor la adresa islamului, care a provocat miercuri un atac impotriva consulatului Statelor Unite in Libia, in care au murit ambasadorul si alti trei americani, relateaza AFP.

Citește și
Egipt - COVER
Manifestanti au patruns in curtea ambasadei SUA din Cairo, dand jos drapelul american
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

In Tunisia, politia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa circa 300 de militanti salafisti care au incercat sa forteze perimetrul de securitate in jurul ambasadei americane, potrivit unui fotoreporter al AFP. Manifestantii - barbati si femei care purtau steaguri cu negru si alb ale acestei miscari - s-au reunit mai intai intr-o atmosfera de calm. Ulterior, ei au ars drapelul american strigand "Allah Akbar" (Allah este cel mai mare) si au scandat sloganuri ostile Statelor Unite.

Cinci persoane au fost arestate in urma confruntarilor, potrivit unor surse oficiale. Un oficial din cadrul fortelor de ordine a mentionat ranirea a doi politisti.

Protestatarii denuntau filmul american "Innocence of Muslims", care se vrea o descriere a vietii profetului Mahomed si evoca temele homosexualitatii si ale pedofiliei. Acesta este semnat de un cetatean israeliano-arab care descrie islamul drept un "cancer".

La Cairo, 200-300 de militanti si simpatizanti islamisti, intre care numerosi fundamentalisti salafisti, au manifestat in fata ambasadei americane, protejati de un important dispozitiv politienesc. Ei au scandat "Allah Akbar" si au agitat drapele islamiste. In schimb, nu exista nici urma de manifestanti crestini copti, chemati de unele organizatii ale comunitatii lor sa mearga in fata ambasadei pentru a protesta si ei fata de acest film, in semn de solidaritate cu musulmanii.

In Maroc, intre 300 si 400 de persoane au manifestat din aceleasi motive in apropierea consulatului Statelor Unite la Casablanca, cel mai mare oras din tara. Acesti manifestanti, tineri in marea lor majoritate, s-au regrupat la 200 de metri de consulat, in prezenta politiei, scandand "Moarte lui Obama", referindu-se la presedintele american Barack Obama.

Cateva sute de persoane au manifestat si in fata ambasadei Statelor Unite la Khartoum, potrivit unui oficial din cadrul reprezentantei diplomatice, care a precizat ca nimeni nu a intrat in incinta cladirii. Manifestantii, reuniti la initiativa unui grup care se prezinta sub numele de "Tinerii sudanezi", "cer prezentarea unor scuze imediate si retragerea imediata a filmului de pe YouTube".

Intr-un comunicat, Ministerul sudanez al Afacerilor Externe a apreciat ca toleranta fata de cei care il insulta pe profetul Mahomed "va declansa ura (...), complicand totodata convietuirea interreligioasa".

In enclava palestiniana Gaza, zeci de persoane au manifestat impotriva Statelor Unite, incendiind in fata sediului ONU din Gaza drapele americane si fotografii ale lui Terry Jones, pastorul american care a sprijinit filmul si a devenit celebru pentru ca a ars in public un exemplar din Coran.

"Acest film este dovada manifesta ca exista o politica occidentalo-sionista pentru a insulta islamul in toate modurile posibile", a declarat pentru AFP unul dintre organizatorii reuniunii, Khaled al-Azzabat.

Un purtator de cuvant al Hamas, care guverneaza Fasia Gaza, Fawzi Barhoum, a condamnat difuzarea unui film impotriva profetului Mahomed, un act rusinos, rasist".

Marti, mii de manifestanti egipteni adunati in fata ambasadei americane din Cairo pentru denuntarea unui film considerat "antiislam" au dat jos drapelul american dupa ce au patruns in incinta reprezentantei diplomatice, informeaza AFP.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Accesul la filmul care a dus la moartea unui ambasador SUA, blocat de YouTube in Libia si Egipt
Accesul la filmul care a dus la moartea unui ambasador SUA, blocat de YouTube in Libia si Egipt

Site-ul de vizionari videoclipuri YouTube a anuntat miercuri ca a restrictionat accesul in Libia si Egipt la filmul controversat si ostil la adresa Islamului care a provocat violente antiamericane, acesta fiind in continuare disponibil in alte zone.

Manifestanti au patruns in curtea ambasadei SUA din Cairo, dand jos drapelul american
Manifestanti au patruns in curtea ambasadei SUA din Cairo, dand jos drapelul american

Mii de manifestanti egipteni adunati in fata ambasadei americane din Cairo pentru denuntarea unui film considerat "antiislam" au dat jos drapelul american dupa ce au patruns in incinta reprezentantei diplomatice.

Analiza The Economist:
Analiza The Economist: "Politica externa a Egiptului, independenta sau nu?"

Noul presedinte al Egiptului se indreapta spre o noua directie...sau cel putin asta vrea el ca noi sa vedem, se arata intr-un comentariu al publicatiei The Economist. 

Recomandări
Politico:
Politico: "Ucraina se îndreaptă spre înfrângere". Marile atuuri pe care Putin le are în lupta pentru victorie

Întrebați un soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev "atât timp cât va fi nevoie".

Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO
Gafă rușinoasă a lui Marcel Ciolacu în Qatar. Premierul a încurcat „lecția” cu „erecția”. VIDEO

Marcel Ciolacu a făcut o gafă jenantă în timpul unor declarații de presă susținute în Qatar. Deși avea discursul scris, premierul s-a încurcat și în loc de „lecție” a pronunțat... „erecție”.

Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO
Explozie puternică într-un bloc din Craiova. Fațada s-a prăbușit. A fost activat Planul Roșu. O femeie a murit | FOTO

O explozie de proporții a avut loc, miercuri, în municipiul Craiova. Deflagrația a fost atât de puternică încât fațada blocului s-a prăbușit.