Tot ce nu stiati despre Ucraina. Istoria complicata a unei tari care a fost sfasiata intre Est si Vest

×
Codul embed a fost copiat

Ucrainienii nu se dau inca batuti si continua sa protesteze din 21 noiembrie 2013, atunci cand presedintele Viktor Ianukovici a respins un acord de integrare a tarii cu Uniunea Europeana. In schimb, el a ales sa se apropie mai mult de Rusia.

Protestatarii sunt si acum pe strazi in numar mare si chiar au reusit sa ocupe cateva sedii ale unor institutii guvernamentale, in cateva zone ale tarii. In Kiev, ciocnirile dintre manifestanti si politie au devenit foarte violente, fiind ucise cateva persoane. Recent, premierul Ucrainei a demisionat. Nimeni nu stie exact ce se va intampla in continuare.

Jurnalistii de la Washington Post insa, subliniaza ca - desi ceea ce se intampla in Ucraina este foarte important - aceste evenimente i-ar putea zapaci pe cei care nu stiu istoria situatiilor care au provocat acest conflict. Iata, deci, cateva raspunsuri de baza pentru cateva intrebari de baza, formulate de catre Washington Post pe intelesul tuturor:

1 - Ucraina -► o intersectie intre "Est" si "Vest"?

Ucraina este o tara in estul Europei, intre Rusia si Europa Centrala, destul de mare: aria sa este cam cat a Texasului. Istoria sa se duce in urma cu cateva mii de ani - primii cai domesticiti aici au fost - si a fost caracterizata ca o intersectie dintre "Est" si "Vest". Aceasta "stampila" a ramas pana in zilele noastre, cand are loc aceasta criza.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu, la conferinta pentru Securitate din Munchen: Fac apel la presedintele Ucrainei sa nu trimita armata pe strazi

Ucraina are o istorie lunga, care ne arata ca a fost subjugata de puterile straine. Iar acest lucru se reflecta inclusiv in numele acestei tari, despre care multi istorici afirma ca inseamna "granita" (desi, altii sunt de parere ca ar insemna "patrie"). Independenta a fost castigata recent, abia in 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice. Inainte de acest eveniment, Ucraina a mai fost independenta pentru cativa ani, imediat dupa Primul Razboi Mondial - iar inainte de asta ...tocmai in 1600, iar granitele erau altele, cu o populatie demografica total diferita, lucru foarte important pentru a intelege situatia din prezent.

2 - De ce protesteaza atat de multi ucraineni?

Protestele au inceput in Kiev, dupa ce presedintele viktor Ianukovici a respins un acord economic de integrare europeana cu UE, care era destul de popular in capitala Ucrainei, insa nu FOARTE popular: aproximativ 42 sau 43 % din populatie sustinea acest acord.

Insa acest acord era mai mult decat un simplu document care urma sa fie semnat. Simbolic, decizia lui Ianukovici a fost vazuta ca o respingere fata de Europa si ca o apropiere fata de Rusia, care a recompensat Ucraina cu un "stimulent" de miliarde de dolari si cu promisiunea ca va ieftini exporturile de gaze naturale. Moscova a subjugat sau a dominat Ucraina de multe generatii, asa ca acesta poate fi un motiv care sa justifice unele actiuni.

Insa avem de-a face cu o situatie care depaseste un simplu stadiu de geopolitica. Ianukovici si guvernul sau au gestionat prost economia tarii de cand au luat puterea, in 2010, iar perceptia populatiei despre coruptia nationala a crescut. In 2004 au avut loc proteste masive fata de Ianukovici, in momentul in care a castigat alegerile prezidentiale, fiind acuzat de fraude consistente. Aceste proteste, care au reusit sa-i blocheze intrarea la presedintie, au fost cunoscute in toata lumea sub numele de "Revolutia portocalie". Acum insa, s-a intors.

La un moment dat, protestele incepute in 2013 incepusera sa se mai linisteasca, pana in momentul in care pe 16 ianuarie 2014 Ianukovici a semnat o lege care impunea restrictii foarte mari organizatorilor de proteste, dar care ingradea si dreptul la libera exprimare (presa nu mai putea critica atat de usor guvernarea). Mai mult, erau interzise grupurile de masini in numar mai mare de 5 si era interzis inclusiv purtarea unei casti pe cap. Din acest moment, protestele au repornit cu o forta si mai mare, nu numai in Kiev, ci si in alte capitale regionale.

3 - Conflictul a inceput pentru ca Ucraina vrea legaturi stranse cu UE, insa guvernul s-a vandut Moscovei. Asa este?

Este partial adevarat. Multi dintre ucraineni vor ca tara lor sa fie una "europeana" mai degraba, decat "atasata" Rusiei, iar Ianukovici cu siguranta este prieten cu Moscova. Insa este ceva gresit si aici. Da, aproximativ jumatate din populatia Ucrainei spune ca vrea langa UE, dar o alta treime spune ca ar prefera integrarea in Comunitatea Economica Euroasiatica. Asa ca trebuie sa intelegem ca populatia este mai divizata decat s-a crezut.

Iata un lucru pe care trebuie sa-l intelegem: Ucraina este impartita. Este foarte adanc impartita din cauza limbilor folosite, din cauza istoriei si a politicilor guvernamentale. o treime din tara vorbeste limba rusa ca limba nativa, iar in practica, rusa este vorbita si mai mult, in fiecare zi. Vorbitorii de limba rusa traiesc cel mai mult intr-o jumatate din tara, iar vorbitorii de ucraineana in cealalta jumatate. Si nu numai ca sunt doua limbi diferite, dar sunt si doua politici guvernamentale diferite si viziuni diferite pentru aceasta tara.

Vorbitorii de limba rusa se gasesc mai mult in jumatatea estica tarii si sunt - culmea - pro Rusia. Ianukovici este din aceasta parte a tarii, de aici provin cei mai multi sustinatori ai sai, iar el nu a vorbit limba ucraineana pana la varsta de 50 de ani.

In schimb, cei care vor sa se apropie de Uniunea Europeana sunt vorbitori ai limbii ucrainene si se afla in jumatatea vestica. Ei sunt cei care au votat impotriva lui Ianukovici in 2010. De atunci lucrurile s-au mai extins, mai ales dupa legea anti-proteste.

Aceasta divizare a impins Ucraina in doua directii diferite si lipsind-o de o coerenta nationala.

Prin urmare, criza cu care se confrunta acum Ucraina poate fi interpretata ca o reactie agresiva a populatiei fata de directia gresita pe care s-a indreptat Ianukovici, dar este si un efect al lipsei de identitate nationala a tarii, nerezolvata de atata timp.. Multi spun ca Moscova trage de ucraina dintr-o parte, iar UE trage din cealalta parte, insa cert este faptul ca ucrainienii insisi trag din toate partile de aceasta tara.

4 - Cum a ajuns Ucraina atat de divizata?

Ucraina a fost cucerita si divizata timp de decole de puterile vecine: polonezii, austriecii si, de cele mai multe ori, rusii. Insa Rusia nu a vrut doar sa conduca acest taram, a vrut sa il transforme in pamant rusesc.

Rusificarea Ucrainei a inceput in urma cu 250 de ani cu Catherina cea Mare, care a controlat "epoca de aur" a Rusiei de la sfarsitul anilor 1700. La inceput, ea a controlat doar partea estica a Ucrainei, unde a dezvoltat o industrie miniera a fierului si carbunelui, care sa hraneasca Rusia aflata in plina expansiune. Apoi, desi preia si partea vestica, Catherina se concentreaza tot pe partea estica, care se dovedeste a fi, intamplator, una dintre cele mai productive agriculturi din lume la acea vreme.

Directorul Institutului Ucrainean de Cercetari din cadrul Harvard, Serhii Plokhii, a declarat recent pentru National Geographic ca aceatsa tara este impartita pur si simplu intre o stepa foarte fertila in est si un teren forestier in vest - o linie despartitoare a naturii care reflecta aproape perfect linia socio-politica a Ucrainei.

Foarte multi ucraineni s-au mutat in sud-estul tarii - un numar mare a fost de militari care luptau cu imperiul otoman - incat acea regiune a inceput sa fie cunoscuta sub numele de Noua Rusie. In plus, liderii de la Moscova, in incercarea de a transforma permanent acest teritoriu intr-unul rusesc, au interzis limba ucraineana.

Apoi a venit Iosif Stalin. In 1930, liderul sovietic a colectivizat taranii in unitati agricole controlate de stat (asa cum s-a intamplat si in Romania cu binecunoscutele C.A.P.-uri), fapt care a dus la moartea a milioane de ucraineni, din cauza foamei. Guvernele Ucrainei si a Statelor Unite considera acest act ca fiind unul deliberat de genocid, chiar daca parerile unora dintre istorici sunt impartite.

Cand politicianul Victor Iuscenco, nationalist si apropiat de Occident, a castigat alegerile prezidentiale in 2005, "aproximativ 60% dintre televiziuni aveau programe in limba rusa si 40% in ucraineana", conform Christian Science Monitor. Pana in 2010, cand si-a terminat mandatul, situatia se inversase. Timp de 5 ani s-a aplicat o "ucrainizare" foarte agresiva, iar cel mai bun exemplu a fost dat tot de presedintele Iuscenco. Acesta, desi vorbea fluent limba rusa, discuta cu presedintele Vladimir Putin doar prin intermediul unui traducator, pentru ca nu voia sa renunte la limba ucraineana.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dragoste pe baricade in Ucraina. Un protestatar si-a cerut iubita de sotie in mijlocul manifestatiilor. FOTO
Dragoste pe baricade in Ucraina. Un protestatar si-a cerut iubita de sotie in mijlocul manifestatiilor. FOTO

In ciuda atmosferei violente din Ucraina, un protestar a considerat ca este momentul potrivit de a-si cere iubita de sotie, in timp ce se aflau pe una dintre baricadele din Kiev.

Traian Basescu, la conferinta pentru Securitate din Munchen: Fac apel la presedintele Ucrainei sa nu trimita armata pe strazi
Traian Basescu, la conferinta pentru Securitate din Munchen: Fac apel la presedintele Ucrainei sa nu trimita armata pe strazi

Presedintele Traian Basescu a participat, sambata seara, la Conferinta pentru Securitate de la Munchen. El a declarat ca ar fi un dezastru in domeniul securitatii daca in Ucraina ar interveni armata pentru a calma situatia.

Ucraina lui Ianukovici. Protestatarul care a fost rapit si torturat va fi plasat in arest la domiciliu
Ucraina lui Ianukovici. Protestatarul care a fost rapit si torturat va fi plasat in arest la domiciliu

Activistul opozitiei ucrainene Dmitro Bulatov, care a fost rapit pe 22 ianuarie si torturat timp de peste o saptamana, va fi plasat in arest la domiciliu.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.