Liderii europeni vor o schimbarea in prioritatile UE, dupa alegerile care au adus in prim plan un val de eurofobie

×
Codul embed a fost copiat

Liderii europeni au decis, marti, sa revada prioritatile UE pentru a raspunde valului eurofob al alegerilor europene, inainte de a numi viitorul presedinte al Comisiei Europene.

Sefii de stat si de guvern din cele 28 de state membre s-au reunit la Bruxelles la doua zile dupa acest scrutin care a propulsat extrema dreapta in Franta si eurofobii din cadrul UKIP in Marea Britanie, potrivit Mediafax.

Ei i-au dat "mandat" presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy, pentru a "conduce consultarile cu Parlamentul European, diferitele grupuri parlamentare imediat ce se vor constitui", precum si cu ei insisi. Acestea ar urma sa conduca la "nominalizari", incepand cu cea a presedintelui Comisiei, si la "prioritatile" urmatorilor cinci ani, a precizat el la incheierea unei cine de patru ore a celor 28 de sefi de stat si de guvern de la Bruxelles.

Van Rompuy a subliniat ca s-a intalnit cu Jean-Claude Juncker, candidatul PPE, partidul de centru-dreapta clasat pe primul loc la alegeri. Dar viitorul sef al Executivului european este inca departe de a fi stabilit. "PPE este cel care a castigat alegerile", a recunoscut presedintele francez François Hollande, adaugand ca Van Rompuy ar trebui sa "vada daca exista posibilitatea unei majoritati in Consiliu si Parlament". El "va verifica daca aceste doua majoritati exista si daca este cazul, va veni in fata Consiliului european".

Citește și
muncitor UE
Comisia Europeana impune noi reguli pentru muncitorii straini care lucreaza in UE. Ce trebuie sa faca romanii
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat acelasi lucru la conferinta sa de presa. Intarit de pozitia de principal partid al noului Parlament, cu 213 mandate din 751, candidatul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), Jean-Claude Juncker, revendica postul. Dar ii trebuie o majoritate, iar singura posibilitate de a ajunge la aceasta este o mare coalitie cu socialistii (191 de mandate), probabil cu sprijinul liberalilor (64 de locuri). Liderii grupurilor politice din Parlament au cerut, marti, liderilor europeni sa il lase pe Juncker sa incerce sa gaseasca aceasta majoritate.

Juncker "ar putea obtine sustinerea" socialistilor, "cu conditia sa prezinte un program ale carui prioritati sa fie crearea de locuri de munca si investitii pentru cresterea economica o politica europeana a imigratiei globale si lupta eficienta impotriva evaziunii fiscale", a declarat presedintele grupului, Hannes Swoboda. Dar mai multi lideri de dreapta refuza sa il sustina: conservatorul britanic David Cameron si liberalul olandez Mark Rutte, dar si lideri din cadrul PPE, cum sunt premierul ungar Viktor Orban, suedezul Fredrik Reinfeldt sau finlandezul Jyrki Katainen, potrivit mai multor surse europene.

In cele din urma, "nu este exclus ca Juncker sa nu fie cel desemnat", a subliniat o sursa europeana. Ideea este ca aceste consultari ale lui Van Rompuy sa se termine la timp pentru ca la viitorul summit, de la sfarsitul lui iunie, cele 28 de state membre sa propuna un nume care sa fie supus aprobarii Parlamentului. Dar el s-ar putea inscrie intr-un "pachet" cu celelalte trei posturi majore in institutiile europene: presedintele Consiliului, presedintele Parlamentului si seful diplomatiei. Potrivit premierului irlandez, Enda Kenny, Van Rompuy ar trebui sa prezinte rezultatele misiunii sale in doua-trei saptamani.

"Nu ar trebui sa dureze mai mult", a subliniat el. Dupa votul de neincredere fara precedent, duminica, in mai multe tari, liderii europeno vor, de asemenea, sa fixeze "prioritatile" pentru UE si viitoarea Comisie. Van Rompuy a citat "cresterea economica, locurile de munca si competitivitatea", "o uniune monetara care sa functioneze mai bine, lupta impotriva schimbarilor climatice, proiectul unei uniuni a energiei si lupta impotriva imigratiei ilegale". Hollande si Cameron au cerut ca Europa sa se reformeze.

"Vreau ca Europa sa se schimbe. Ea trebuie sa inteleaga ce s-a intamplat in Franta", a declarat presedintele francez. "Da, este o problema, dar nu numai pentru Franta", a afirmat el. "Este o problema si pentru Europa". Premierul britanic a cerut, si el, o reforma a UE. "A devenit prea mare, prea autoritara, prea intruziva", a declarat el. Pus in dificultate de UKIP, care cere iesirea Marii Britanii din UE, Cameron cere limitarea interventiilor Europei "acolo unde acestea nu sunt necesare".

Cu o pozitie consolidata de succesul sau la europene - a invins centru-stanga si pe populistul Beppe Grillo - seful Guvernului italian, Matteo Renzi, a cerut si el o "schimbare a politicilor europene". "Sunt mai interesat de lucrurile care sunt de facut: crearea de locuri de munca, cheltuirea mai eficienta a banilor europeni, decat de discutii despre un post sau o functie".

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
David Cameron agita spiritele la Summitul de la Bruxelles:
David Cameron agita spiritele la Summitul de la Bruxelles: "UE a devenit prea mare, prea autoritara si prea intruziva"

Ce facem cu Uniunea Europeana? E marea intrebare care ii framanta pe cei 28 de sefi de state si de guvern care se intalnesc marti seara la Bruxelles, pentru un "dineu de lucru".

Comisia Europeana impune noi reguli pentru muncitorii straini care lucreaza in UE. Ce trebuie sa faca romanii
Comisia Europeana impune noi reguli pentru muncitorii straini care lucreaza in UE. Ce trebuie sa faca romanii

Dreptul intreprinderilor de a oferi servicii intr-un alt stat membru al UE si de a detasa temporar lucratori pentru a furniza serviciile respective se bazeaza pe articolul 56 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene.

NOTA 4 la romana! Suparare mare intr-una dintre cele mai cunoscute familii de miliardari din Romania
NOTA 4 la romana! Suparare mare intr-una dintre cele mai cunoscute familii de miliardari din Romania

NOTA 4 la romana! Suparare mare intr-una dintre cele mai cunoscute familii de miliardari din Romania

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.