Joe Biden a ținut prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului. Cum i-a criticat pe liderii Chinei și Rusiei

Dată publicare: 26-03-2021 20:46
Dată actualizare: 26-03-2021 21:06


După o lungă așteptare, Joe Biden a ținut prima sa conferință de presă de la preluarea mandatului.

A promis accelerarea vaccinării, investiții masive în infrastructură și noi tehnologii, apoi a dezvăluit că are de gând să candideze și în 2024. De asemenea, președintele american și-a apărat politicile privind imigrația și s-a angajat să-i tragă la răspundere pe marii autocrați ai lumii, în principal pe liderii Chinei și Rusiei.

„Când se vor împlini 100 de zile de la preluarea mandatului, vom fi administrat 200 de milioane de doze de vaccin. Ştiu că este ambiţios, de două ori faţă de obiectivul nostru iniţial, dar nicio altă ţară din lume nu s-a apropiat de ceea ce facem noi”, a spus Biden.

Jurnaliștii au mutat însă rapid discuția către alt subiect, ce riscă să devină o criza umanitară, economică și politică de proporții: de două luni frontiera sudică a Statelor Unite este asaltată de imigranți ilegali. Numărul minorilor neînsoțiți a trecut de 15.000.

Încă din primele sale ore de madat, democratul Joe Biden s-a grăbit să semneze mai multe ordine executive care au anulat multe dintre politicile anti-imigrație ale lui Trump, mai ales întoarcerea din drum a minorilor neînsoțiți și construirea zidului la granița cu Mexicul.

Joe Biden, președintele SUA: „Dacă un copil neînsoțit ajunge la frontieră, o să-l privim cum moare de foame? Nicio altă administrație n-a făcut asta, cu excepția lui Trump. Eu unul n-o să fac așa ceva. Nu-mi cer scuze pentru că am pus capăt unor programe, care nu existau înainte de Trump și care aveau un incredibil impact negativ asupra legislației internaționale și asupra demnității umane."

Investițiile în țările de origine reprezintă cea mai bună cale de a opri fluxul migratoriu, insistă președintele american.

Joe Biden: „Nu e ca și cum cineva stă la o masă în Guatemala, în Mexic ori prin Guadalupe și se trezește vorbind: „Am o idee grozavă, să vindem tot ce avem ori să lăsăm totul coioților, ne luăm copiii și pornim prin deșert, până în America. Nici nu vorbim engleza, nu-i așa că ar fi distractiv?! Haide!" Nu așa se întâmplă. Oamenii nu pleacă de bunăvoie."

Un alt subiect major al conferinței de presă a fost relația încordată cu Beijingul.

Joe Biden: „El (n.r. Xi Jinping) nu are nici măcar un oscior democratic, dar este un tip foarte inteligent. Este genul acela de persoană, precum Putin, care crede că autocraţia este soluţia viitorului, iar democraţia nu poate funcţiona într-o lume din ce în ce mai complexă.”

Amintind că Beijingul investeşte de trei ori mai mult decât americanii în infrastructură, Joe Biden a promis că va asigura creşterea investiţiilor în noi tehnologii promiţătoare, precum calcul cuantic, inteligenţa artificială şi biotehnologie.

Joe Biden
: „China are un obiectiv general și nu-i condamn pentru asta, să devină cea mai importantă ţară din lume, cea mai bogată ţară din lume şi cea mai puternică ţară din lume. Asta nu se va întâmpla cât sunt eu în funcţie, întrucât Statele Unite vor continua să crească și să se dezvolte."


VIDEO PROTVPLUS.RO