Istoria de aproape un mileniu a Catedralei Notre-Dame. Momentul în care a devenit un simbol mondial


Ultimul update: Marti 16 Aprilie 2019 08:28
Data publicarii: Marti 16 Aprilie 2019 07:40
Categorie: Stiri externe

Martor al unor mari momente istorice, Catedrala Notre-Dame este unul dintre cele mai căutate obiective turistice ale Parisului şi un simbol al creştinătăţii la nivel mondial.

Monumentul intrase de curând în renovare, iar lucrările care începuseră urmau să coste mai mult de 10 milioane de euro.

Clădirea a devenit faimoasă şi datorită romanului lui Victor Hugo, Cocoşatul de la Notre Dame.

Considerată o capodoperă a stilului gotic, Catedrala Notre-Dame a intrat în renovare de curând. Statuile celor 12 apostoli şi 4 evanghelişti de la baza fleşei, adică a turnului în formă de săgeată, au fost coborâte săptămâna trecută, cu ajutorul unei macarale de o sută de metri. Fiecare statuie are 3 metri înălţime şi peste 250 de kilograme. Înainte de începerea lucrărilor, cei responsabili erau foarte siguri de planurile lor.

Philippe Villeneuve, arhitect: "Statuile nu au mai fost restaurate din anul 1871, nu s-a mai intervenit în niciun fel asupra lor de când au fost amplasate. Au trecut 80 de ani de când nu am mai făcut nimic la fleşa. Aşa că este un "dublu şantier" pentru că vom restaura ceva ce nu a mai fost niciodată restaurat. "

Pentru o asemenea lucrare de amploare, proiectul arhitecţilor părea unul foarte bine pus la punct.

Philippe Villeneuve, arhitect: "Pentru a lucra la aceste statui, trebuie să construim o platformă înaltă de 50 de metri deasupra pământului şi trebuie să dublăm schelele pentru a ajunge în vârf. "

În ciuda planurilor măreţe, fleşa înaltă de 96 de metri şi cântărind 750 de tone a fost doborâtă ieri de flăcări, iar imaginile au şocat o lume întreagă.

Refacerea întregii turle urma să coste 11 milioane de euro şi toţi cei implicaţi priveau cu încredere operaţiunea.

Marie-Helene Didier, restaurator monumente istorice: "Nu ne facem griji pentru că aceste operaţiuni au fost întotdeauna spectaculoase, dar suntem obişnuiţi să restaurăm astfel de monumente istorice. Totul e perfect. Chiar am terminat ce aveam de făcut mai devreme decât ne-am planificat."

Monument emblematic al Parisului, Notre-Dame domina nu doar raul Sena şi Ile de la Câte, ci întreaga istorie a capitalei Franţei.

Prima piatră de fundaţie a caldirii a fost pusă în 1163 şi a fost terminată în 1345, după 182 de ani de muncă.

Imobilul impresionat avea trei porţi minutuos sculptate, iar desupra lor se aflau 28 de statui ale regilor Iudeei şi a Israelului. În timpul tipul Revoluţiei din 1789 statuile au fost decapitate, pentru că s-a crezut că îi reprezintă pe regii Franţei, dar ulterior au fost refăcute.

În catedrala puteau intra până la 10.000 de persoane. Iar Napoleon a fost incoronat aici împărat al Franţei, în 1804.

Catedrala Notre-Dame atrage aproape 13 milioane de oameni în fiecare an. 30.000 de turişti îi treceau zilnic porţile, iar în zilele de sărbătoare ori la evenimentele importante numărul lor ajungea la 50.000.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO