Autoritatile din Londra au montat blocuri de beton pe poduri. Numele a doi dintre atacatori, facute publice de Politie

×
Codul embed a fost copiat

Politia britanica a aflat identitatea celor trei teroristi care au ucis 7 oameni si au ranit 48. 11 persoane se afla in arest dupa raidurile politiei. Printre acestea NU se afla si romani - a anuntat Ministerul nostru de Externe.

Ce se stie pana acum dupa atacul terorist din Londra:
-Politia a anuntat ca stie identitatile celor 3 barbati care au ucis 7 oameni langa London Bridge
-Cei trei atacatori au fost impuscati letal de 8 politisti inarmati care au tras 50 de gloante in total
-Identitatea primei victime a fost dezvaluita: o canadianca pe nume Chrissy Archibald
-Serviciile de ambulanta au anuntat ca 48 de raniti au fost spitalizati, 21 in stare critica
-Patru politisti au fost raniti, 2 au suferit rani grave
- statul Islamic a revendicat atacurile teroriste de la Londra
-Politia a perchezitionat doua locuinte in estul Londrei: 12 oameni au fost arestati, insa o persoana a fost eliberata
-Autoritatile britanice au infirmat ca printre cele 11 persoane duse la audieri ar fi fost si romani

Se stie ca printre cei care si-au pierdut viata in atentatul de la Londra sunt o canadianca si un francez.

Dupa ce a urmarit intr-un bar finala Champions League, fotograful italian Gabrielle Sciotto s-a nimerit in toiul cosmarului derulat sambata noaptea in Borough Market. Instinctul de fotojurnalist a fost mai puternic decat spiritul de conservare, asa ca a ramas pe loc. A imortalizat pe unul dintre atacatori, dar si momentele terifiante in care politistii britanici i-au incercuit si i-au omorat pe cei trei teroristi.

Operatiunile antiterorism se tin lant de duminica in cartiere din estul Londrei unde se crede ca locuia unul dintre atacatori.

Citește și
Berea, simbolul
Fotografia "rezistentei britanice" face furori pe Internet. Cum a fost surprins un tanar care fugea de atacatorii din Londra
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Pe cand era facuta publica identitatea primei victime - Christine Archibald, o candianca de 30 de ani, ieseau la lumina tot mai multe dintre povestile supravietuitorilor. Un barbat a povestit cum a incercat sa-i atraga pe teroristi pe o strada principala, ca sa fie in bataia gloantelor politiei.

"Le-am strigat: "Hei, teroristilor! Lasilor!" Si am aruncat cu un scaun in ei. Strigam si aruncam cu sticle in ei, incercand sa-i fac sa ma urmareasca, vrand sa-i atrag pe strada mare, acolo unde politistii puteau sa-i vada si sa-i doboare."

Identitatea celor trei teroristi nu a fost facuta publica deocamdata, dar un barbat care locuieste intr-o cladire vizata duminica de un raid al politiei crede ca il cunoaste pe unul dintre ei.

"Se purta ca un misionar, aborda oameni tineri, de varsta mea sau copii, si le vorbea despre religie, despre Mahommed si asemenea lucruri."

Un altul poveste ca a fost abordat de unul dintre atacatori, care se interesa de o camioneta de inchiriat.

Iar un alt barbat care a iesit precipitat dintr-un local, in haosul de sambata noaptea, are un mesaj impresionant:

"Oamenii astia nu pot, n-ar trebui, nu vor castiga! Nu le putem ingadui sa ne dezbine orasul. O sa ne vedem de vietile noastre, sa avem grija unii de altii, sa ne iubim, sa traim unii langa altii, oameni din toate colturile lumii in acest creuzet care e Londra. Eu sa ma intorc acum la restaurant sa platesc nota, sper s-o faca si altii, pentru ca, daca facem asta si daca iesim sa bem un gin tonic, flirtam cu barbati aratosi, ne imprietenim cu femei frumoase si puternice, ii scoatem din minti pe acesti indivizi care comit acste acte barbare si lase", spune Richard Angell.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, 5 IUNIE:

UPDATE 21:10 Ministrul de Externe de la Paris, Jean-Yves Le Drian, a anuntat luni seara ca doi cetateni francezi sunt in continuare disparuti, dupa ce au fost prinsi in atentat.

De asemenea, ministrul a confirmat ca un cetatean francez si-a pierdut viata in atac si opt au fost raniti, dintre care patru sunt internati in stare grava in spitalele din Londra.

UPDATE 20:15 Autoritatile din Londra au decis sa monteze blocuri de beton si fier de-a lungul principalelor poduri din oras, dupa ce, in luna martie, o masina a intrat in pietonii de pe Podul Westminster, iar sambata o alta masina a intrat in pietonii de pe podul Londrei, in atacuri teroriste.

UPDATE 20:10 Scotland Yard a dat publicitatii numele a doi atacatori. Acestia se numesc Khuram Shazad Butt (stanga) si Rachid Redouane (dreapta), amandoi din cartierul londonez Barking. Al treilea atacator nu a fost numit.

Khuram Butt, in varsta de 27 de ani, a aparut intr-un documentar realizat anul trecut de Channel 4, numit "Jihadistii de peste drum" ("Jihadis Next Door"). Acesta era sustinator al grupului islamist al-Muhajiroun si era cetatean britanic, nascut in Pakistan.

Rachid Redouane, 30 de ani, ar avea cetatenie marocana si libiana. Acesta ar fi folosit si numele Rachid Elkhdar, cu o alta data de nastere. Politia investigheaza pentru a confirma identitatea celui de-al treilea atacator.

CITESTE SI: Portretele celor doi teroristi din Londra, confirmati de Scotland Yard. Ce a facut unul dintre ei inainte de atacul sangeros

"Khuram Shazad Butt era cunoscut de politie si MI5, dar nu exista nicio informatie ca planuia acest atac. Richard Redouane nu are in evidente", a transmis Scotland Yard, conform The Guardian.

UPDATE 17:30 Reprezentantii NHS au anuntat luni dupa-amiaza ca 18 persoane raman internate in stare critica, ca urmare a ranilor suferite in atentatul terorist de pe London Bridge si din zona Borough Market. Alte 18 persoane sunt internate in stare stabila in spitalele londoneze, iar 12 raniti au fost deja externati, transmite Reuters.

”Un numar total de 36 de pacienti sunt in acest moment tratati in cinci spitale londoneze, iar dintre acestia 18 raman in stare critica”, se arata intr-un comunicat al Serviciului National de Sanatate (NHS).

UPDATE 16:40 Jurnalistii NBC au dezvaluit luni dupa-amiaza ca un cetatean american a suferit o plaga impuscata la nivelul capului, dupa ce a fost lovit de un glont ratacit al politistilor britanici in timpul atentatului terorist care a inceput pe London Bridge si a continuat in Borough Market. Detalii AICI

UPDATE 16:20 Un martor a filmat momentul in care un barbat a escaladat un balcon pentru a scapa de un raid al politiei in cartierul londonez Barking.. Pe inregistrare se vede cum barbatul este prins in cele din urma de politisti si tras inauntru, relateaza BBC.

Filmarea a fost realizata duminica in timpul unui raid al politiei intr-un apartament din Barking. Sapte persoane au arestate de politisti britanici inarmati in urma descinderii care ar putea avea legatura cu atentatul de la Londra.

UPDATE 14:55 Potrivit Independent, sustinatorii ISIS afirma pe retelele sociale ca atacul din Londra ar fi fost o razbunare pentru raidurile efectuate de aviatia militara britanica asupra pozitiilor jihadistilor in Irak si Siria. Islamistii au postat imagini ale unei rachete cu mesajul "Cu dragoste din Manchester", iar RAF a confirmat ca poza este reala. Racheta a fost lansata dupa atacul de la Manchester Arena.

UPDATE 14:30 Jeremy Corbyn, liderul partidului Laburist, a cerut demisia premierului, acuzand-o de reduceri de personal in politie care au facut posibile atacurile. Numarul agentilor care poarta arme a scazut de la aproape 7.000 in 2010, cand Theresa May a preluat portofoliul Internelor, la 5.600 iar numarul total al politistilor din Anglia si Tara Galilor a fost redus cu 19% in aceeasi perioada, potrivit Guardian.

UPDATE 14:00 Anchetatorii britanici i-au interceptat in urma cu o luna pe membrii unei celule teroriste din cartierul londonez Barking, care discutau despre cum sa pregateasca un atac cu o furgoneta si cutite cu ajutorul platformei YouTube, transmite The Daily Telegraph.Mai multi reprezentanti ai celulei jihadiste interceptate in urma cu o luna au fost arestati in urma raidurilor antiteroriste din cartierul Barking, situat in jumatatea estica a metropolei Londra.

Printre cele doisprezece persoane arestate se numara si sapte femei, iar un suspect retinut in urma primelor raiduri a fost eliberat de catre Politia Metropolitana. De asemenea, suspectii arestati pana in acest moment in legatura cu atentatul londonez au varste cuprinse intre 19 si 60 de ani.

UPDATE 13:30 MAE anunta, luni, ca informatiile aparute in presa potrivit carora doi cetateni romani ar fi fost retinuti de politia londoneza in legatura cu atacul terorist din Marea Britanie de sambata noapte nu se confirma.

"Conform datelor oficiale obtinute pana la acest moment, informatia conform careia doi cetateni romani ar fi fost retinuti in legatura cu incidentul de tip terorist de la Londra din 3 iunie, nu se confirma. De asemenea, precizam ca Politia Metropolitana nu detine date care sa confirme acest articol de presa", informeaza MAE.

Reprezentantii misiunii diplomatice romane de la Londra recomanda cetatenilor romani care au informatii in legatura cu acest incident sa puna la dispozitie autoritatilor britanice toate datele si informatiile pe care le detin.

Un roman si prietena sa care locuiesc intr-un apartament in East Ham s-ar fi aflat intre cele sapte persoane arestate de politisti britanici inarmati in urma unei descinderi care ar putea avea legatura cu atentatul de la Londra, potrivit unei martore citate de The Daily Telegraph.

UPDATE 13:15  Premierul Theresa May a anuntat intr-o declaratie inregistrata ca politia britanica stie identitatile atacatorilor si le va dezvalui "mai tarziu". A mai precizat ca 11 oameni se afla in custodia politiei britanice in legatura cu atacul. Nivelul de alerta terorista ramane unul sever. Autoritatile britanice lucreaza sa identifice toate victimele atacului. Acestea ar proveni din mai multe tari. "Atacul a vizat pe toata lumea, nu doar Londra", a mai spus May.

UPDATE 13:00 Doi sau trei romani ar fi fost retinuti duminica intr-un raid al politiei britanice, dupa atentatele de la Londra, scrie presa britanica - citand un martor. Ministerul nostru de Externe verifica aceasta informatie iar urma cu putin timp, autoritatile britanice ar fi infirmat ca printre cele 11 persoane duse la audieri ar fi fost si romani.

UPDATE 12:00 Facebook a transmis ca vrea ca platforma sa de socializare sa devina ”un mediu ostil” pentru teroristi, dupa ce prim-ministrul britanic Theresa May le-a cerut companiilor din domeniul internetului sa actioneze pentru combaterea extremismului, informeaza Reuters.

UPDATE 11:00 Numarul persoanelor retinute a scazut la unsprezece, dupa ce anchetatorii au eliberat un suspect retinut duminica in Barking, scrie The Telegraph.

UPDATE 10:00 Doua adrese din Estul Londrei au fost cercetate de politie, considerand ca acolo vor obtine mai multe indicii referitoare la atacurile mortale, care au lovit sambata noapte Londra.

Politia Metropolitana a declarat ca au facut luni mai multe perchezitii la doua adrese din Newham si Barking. Acestia sustin ca ancheta nu s-a incheiat si ca imobilele respective vor mai fi supuse unor noi cercetari.

Dupa ce politistii au descins la adresele respective, unul dintre locatari a sustinut ca a auzit "o bubuitura puternica si impuscaturi", inca de la primele ore ale diminetii zilei de luni.

"Zona Dagenham, ora 4:15: Totul a inceput cu sunetul unei explozii puternice, dupa care au urmat cam 20 de impuscaturi. Unele se auzeau ca sunt trase de la distanta", scrie barbatul pe Twitter.

UPDATE 09:00 "Unul dintre terorist purta tricou cu Arsenal" scrie The Sun pe prima pagina. Daily Mail titreaza: "Ziua sangeroasa in care toti britanicii au spus 'E destul!'"; "Monstri si Eroi" noteaza Daily Mirror.

UPDATE 08:00 Politia britanica a dezvaluit numele primei victime din atacul de sambata noapte: o canadianca pe nume Chrissy Archibald care s-a mutat in Europa pentru a fi alaturi de logodnicul ei. Potrivit rudelor, citate de The Telegraph, femeia ar fi fost lovita de duba teroristilor.

UPDATE 07:00 Organizatia terorista Stat Islamic a revendicat atentatul de sambata seara, soldat cu 7 morti si 48 de raniti. Autoritatile britanice sunt zgarcite cu detaliile legate de ancheta. In total, 12 persoane au fost retinute.

Operatiunile antiteroriste s-au tinut lant duminica, mai ales in Barking, cartier din estul Londrei, unde se crede ca locuia unul dintre atacatori. Printre cei ridicati de politisti s-ar afla, potrivit martorilor, si cel putin doi români care imparteau apartamentul cu alti suspecti.

Martor: "Cred ca erau sase sau sapte oameni. Unii dintre ei erau cupluri. Erau doi sau trei români, unul era negru. Românul acela vine mereu aici."

Intre timp, ies la lumina tot mai multe dintre povestile supravietuitorilor.

Un barbat spune ca a vazut cu ochii lui cum teroristii injunghiau o femeie, iar imaginea aceea si propria-i neputinta ii face sa aiba cosmaruri.

Martor: "Aveau ochi rai, toti trei. Aratau malefic. Nu le pasa, parca erau roboti. Erau acolo pentru un singur lucru: sa omoare oameni. M-a trezit un cosmar. O vedeam pe biata femeie injunghiata si pe cei trei teroristi, lovind-o. Imi cerea s-o ajut. M-am trezit tipand."

Tot el povesteste cum a incercat sa-i atraga pe teroristi pe o strada principala ca sa fie in bataia gloantelor politiei.

Martor: "Le-am strigat:

Opt politisti au tras nu mai putin de 50 de gloante asupra atacatorilor, fiind convinsi ca poarte centuri de explozibil pe care le pot detona in orice moment. Identitatea celor trei nu a fost facuta publica, deocamdata, dar un barbat, care locuieste intr-o cladire vizata duminica de un raid al politiei, crede ca il cunoaste pe unul dintre ei.

Martor: "Se purta ca un misionar. Aborda oameni tineri, de varsta mea sau copii, si le vorbea despre religie, despre Mahommed si asemenea lucruri."

Un altul poveste ca a fost abordat de unul dintre atacatori, care se interesa de o camioneta de inchiriat.

Martor: "De unde am inchiriat-o, cat costa, daca are cutie automata de viteze. Intrebari foarte precise despre camioneta, al caror scop il inteleg abia acum."

Printre povestile sfarsietoare ale supravietuitorilor, pe retelele de socializare face furori un tanar care si-a luat berea cu el, cand a fost evacuat din restaurant. Merge linistit, cu paharul in mana, in timp ce altii alearga in jurul lui.

E intruchiparea calmului britanic, comenteaza amuzati multi dintre internauti.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Victimele atacului terorist din Londra. Mesajele pe care le-au postat pe retelele de socializare dupa atentat
Victimele atacului terorist din Londra. Mesajele pe care le-au postat pe retelele de socializare dupa atentat

Au aparut primele informatii despre identitatea victimele dublului atac terorist, care a lovit sambata noaptea Londra.

Fotografia
Fotografia "rezistentei britanice" face furori pe Internet. Cum a fost surprins un tanar care fugea de atacatorii din Londra

O fotografie, in care apar victimele atacului terorist din Londra fugind, a devenit simbolul "rezistentei britanice".

12 persoane, arestate in legatura cu atacurile din Londra. Martor:
12 persoane, arestate in legatura cu atacurile din Londra. Martor: "2-3 români locuiau in cladirea perchezitionata". VIDEO

O operatiune a politiei britanice, puternic inarmate, a avut loc duminica in estul Londrei, scrie presa britanica, relateaza The Associated Press si Reuters.

Atac terorist in Londra: 7 morti, printre care un francez si un canadian. 21 de persoane sunt internate in stare critica
Atac terorist in Londra: 7 morti, printre care un francez si un canadian. 21 de persoane sunt internate in stare critica

Mai multi agresori au semanat teroare la Londra. Au intrat cu o duba in pietonii de pe London Bridge. Apoi, inarmati cu mai multe cutite, au inceput sa atace trecatorii si pe cei care se distrau in puburile si localurile de langa pod.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.